查看完整版本: [-- 大頭羅非 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 大頭羅非 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

mo仔 2008-08-07 11:34

大頭羅非

3吋養到8吋死鬼左><"

mo仔 2008-08-07 11:39
http://www.youtube.com/v/nLlTkc3vsmo&hl=en&fs=1

ymtchris 2008-08-07 11:46
個鵝頭好大呀!!!
死鬼咗! 係就係慘咗d. 不過節哀順變啦.   不要太過傷心啦. 天下無不散之廷席.

sang 2008-08-07 11:48

南极虾 2008-08-07 12:00
真系好靓.可惜!

牛仔布 2008-08-07 12:05
这种鱼,我们叫"花罗汉"又名"寿星公"
个头越大越值钱,当然还有看鱼身色泽啦~~~

mo仔 2008-08-07 12:13
引用第5樓牛仔布2008-08-07 12:05發表的“”
这种鱼,我们叫"花罗汉"又名"寿星公"
个头越大越值钱,当然还有看鱼身色泽啦~~~

係呀!厘條係泰國馬騮,仲要雙花墨班荔枝頭

高比 2008-08-07 12:23
養得好靚啊師兄!!!8吋就英年早逝....太可惜了!

mo仔 2008-08-07 12:30
死左都吾敢再養羅漢,好鬼有靈性會問主人挪野食,會同主人玩又可以用手摸下個頭仔

FM 2008-08-07 12:34

高比 2008-08-07 12:34
引用第8樓mo仔2008-08-07 12:30發表的“”
死左都吾敢再養羅漢,好鬼有靈性會問主人挪野食,會同主人玩又可以用手摸下個頭仔

以前都養過,佢成日會望住你咁...好少少唔似魚,似狗仔一樣,真係好有靈性!!!瓜左真係會好唔開心的...

自有生離,有死別...自己對佢(所養寵物)好就可以,生死有時話唔埋,未必係自己的錯..師兄唔使怪自己!

牛仔布 2008-08-07 12:52
引用第6樓mo仔2008-08-07 12:13發表的“”

国内的叫法吧~~~
我家也有一条,买回来的时候大约6CM,现在大约20CM.

牛仔布 2008-08-07 12:54
引用第8樓mo仔2008-08-07 12:30發表的“”

这种鱼就是这样的~~~

牛仔布 2008-08-07 12:55
引用第10樓高比2008-08-07 12:34發表的“”

以前都養過,佢成日會望住你咁...好少少唔似魚,似狗仔一樣,真係好有靈性!!!瓜左真係會好唔開心的...

自有生離,有死別...自己對佢(所養寵物)好就可以,生死有時話唔埋,未必係自己的錯..師兄唔使怪自己!

我都是当它狗仔养的~~

ymtchris 2008-08-07 13:10
引用第6樓mo仔2008-08-07 12:13發表的“”

我都養過, 不過這種魚都相當暴力和殘忍. 在進食時相當恐怖, 會將條魚食到肢離破碎.
平時好地地, 見到有魚仔就會發狂同時變得魚身鮮艷.................

chon 2008-08-07 13:13
幾靚~~

服部半藏 2008-08-07 15:24

亞旦 2008-08-07 15:43
落足心机,可惜,唯有再養過啦!

小釣手 2008-08-07 15:52
真係可惜...........買過條 再養啦

荷包 2008-08-07 18:44
可惜

亞神 2008-08-07 19:22
節哀順變啦.心有同感,我以前都養過條金龍,幾吋養到成2呎長,可以拿着d死魚喂佢架,最後都魂歸天

國,當時都好唔開心,放在冰格成個月,得閒攞出來看下,我老婆話我傻.....最後掉左算喇

黑鯛之天敵 2008-08-07 19:29
個頭好大~~~死左真係可惜~~~~~

玄武 2008-08-07 21:04
魚死不能復生 ~去黃金釣條羅非養下囉

哈哈兒 2008-08-07 21:29
去臭河近 d 喎

常滿 2008-08-07 21:56
我諗佢一定係悶死,得佢一條,ヌ冇性生活,你睇佢見到條假魚咁興奮就知啦

itit 2008-08-07 22:55
节哀...

海狗 2008-08-07 22:58

青木 2008-08-08 00:39

高比 2008-08-08 01:17
引用第20樓亞神2008-08-07 19:22發表的“”
節哀順變啦.心有同感,我以前都養過條金龍,幾吋養到成2呎長,可以拿着d死魚喂佢架,最後都魂歸天

國,當時都好唔開心,放在冰格成個月,得閒攞出來看下,我老婆話我傻.....最後掉左算喇

我細個死左隻龜....四年之後無病無痛咁瓜左,戈時都好唔開心,最後埋左在海邊.而家佢就住在現在觀光塔下面!!!所以我現在咩都唔養了

轻轻一笑 2009-06-07 05:40
該主題已被管理員屏蔽!

chon 2009-06-25 23:45

查看完整版本: [-- 大頭羅非 --] [-- top --]