查看完整版本: [-- 狂風暴雨力拚雷魚國 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 狂風暴雨力拚雷魚國 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3   4  >>  Pages: ( 4 total )

dacky 2008-07-18 01:13

狂風暴雨力拚雷魚國

連日來滂沱大雨 , 對於想外出釣魚的釣魚人來講 , 簡直就係不可容忍的事 , 連續差不多落了成個月雨 , 所有大大小小的水塘,水庫也因為水滿要排洪 , 山間 , 溪間所帶來的周邊雨水量驚人 , 正正因為咁 , 我地le 班獵人仔都困了成兩個星期 , 如果再搵唔到一d高娛樂性的地方發洩下 , 後果不堪設想 , 於是今個星期我,阿牛,康師傅決定去尋找蛇頭的棲身之所 , 因為人數有限 , 幾經轉折原定星期六下午出發 , 好景不常!! 連場暴雨令到多條公路水浸 , 直接影響我們的行程 , 好像老天硬係要欄我們的去路咁 , 明知山有虎-偏向虎山行 , 於是明天一大清早 , 經過差不多一個半小時的車程到達書記的屋企 , 原來書記一早就在家中等候 , 我們一到步就急不及待出發 , 再經過一個小時的車程就到達釣點 , 釣點景色幽美 , 原始的釣點保護得好好 , 沒被破壞 , 雖然水位升高了一米有多 , 但在路邊也看到不少蛇頭的蹤影 , 由當地的領導楂車帶我們由一個釣點去到令一個釣點 , 真係唔該哂領導勞心勞力 , 之後到步個個都急不及待作釣 , 牛哥首先中魚 , 力度十足 , 原來係鯇魚^^ 鯇魚咬原來咬(漁舞流)假餌 , 可能當左佢係草都唔定^^ , 如是者我地一路行一路釣 , 去到當地水域的盡頭 , 由山溪所收集的雨水一湧而置 , 做成一條小河流 , 敘集了超過100條藍刀在出水口處 , 蛇頭也有數條在外圍腑視擔擔 ,牛哥好快手釣了兩條小蛇頭 , 都是一個好開始 , 之後去到一個A級雷蛙釣場 , 我們三個人靜悄悄地走進可攻擊的笵圍 , 個個都被蛇頭魚攻擊多次 , 阿牛最慘就係受到連環咬攻擊 , 之後佢好鬼專心 , 看來要非釣到你不可 , 有一竿 , 隻蛙一離開草邊就遇到蛇頭的攻擊 , 聲音之大可以傳到我和康哥的耳邊 , HIT! 好大條呀 , 我諗有5或60 , 因為當時距離相隔一條小河 , 過河不方便 , 所以沒有拍照 , 我都覺得有D 尾終不足 ><! , 全場的腎上線素立即急升 , 康哥突然大叫 , 啊!! 原來咬了幾口但唔中 , 激到康哥彈起 ^^ , 而我自己就因為早一晚換了2號PE , 綁埋個FG結, 諗住無死 , 不過始終係第一次去 , 小不免要吸收一下當地的經驗 ^^ , 當時用緊隻黃色大蛙 , 當隻蛙一經過草邊 , 停左一停 , 立即從我的視線范圍中消失左 , 即刻收緊線用力一揪 , “入哂” , 上水有差不多50CM , 勁過癮 , 之後反回原位玩左好幾竿 , 突然BO 一聲就唔見左隻大蛙 , 當時反應收緊線一揪 , 呵呵 ~ 斷左 , 我都呆左一呆 , 原來係割口 , 有無搞錯咁大隻都可以一口氣索哂入口嚨 , 我諗應該都幾大LOK , 唯有當交下功課 , 之後食完飯就轉場 , 其實今日天公都總算做美 , 天氣都唔錯 , 好好太陽 , 一轉就轉到一個好鬼靚GE釣場 , 康哥第一個掟埋去個出水口到 , 勁博命 , 點知比條樹枝仔卡住小小 , 咁佢就將錯就錯 , 扮隻蛙係到跳水 , 跳左幾下點知真係得 , 睇住成條生魚跳上尼咬住隻蛙 , 一揪 , 條生魚即飛左入D草到 , 笑到我同阿牛仆係到 , 哈哈 , 之後康哥好似玩雜技咁 , 走尼走去 , 諗辦法點去解 , 因為位置問題 , 都幾難搞 , 最後都係甩左 , 可能就係鬆左一鬆 , 好景不常 , 個天黑哂 , 仲落狗屎 , 個個人都濕濕地 , 之後阿牛就BO 左一野BO 唔中 , 我就用MINNOW 睇住佢咬埋尼咬唔中 , 時間都唔早成4點 , 迫住執位 , 如果唔係落雨慢慢釣一定好好玩 , 接住落尼就係最後一個釣場 , 亦都係最勁GE一個釣場 , 一去到 , 見到D 位 , 可以講係玩蛙的超級勝地 , 應有盡有 , 因為落緊雨關係無影相 , 一去到我同阿牛就企埋一齊 , 康師傅就一個人走左入去 , 我同牛係頭幾竿已經每人甩左3 4口 , 肓傢 , 咬極都咬唔入口 , 之後有好幾竿都係 , 一BO ……一揪成條飛左出水面 , 幾下都係咁 , 簡直就係低B , 唔知係咪落雨D生魚有心,玩野 , 個個都濕哂身 , 阿牛就先上車 , 我同康哥就LE埋係棵樹底計贖釣 , 幾鬼大雨啊又行雷 , 一竿收埋尼就有三幾條係後面跟住 , 由30-50CM 都有 , 就係死都唔咬 , 可能同落雨有關 , 之後因為太大雨啦 , 我地都頂唔順 , 所以決定放棄今次行程 , 搵日好天我地一定會再來!!!!!

總結今日:
我 : N follow N hit 2 get 1
牛 : N follow N hit 3 get
康哥 : N follow N hit 1 get入草

不過真係好好玩 , 雖然中得唔多口 , 個個都玩得好盡興 , 全程有得睇住隻蛙尼玩 , 夠哂刺激 , 我睇E+都好難搵得到D咁靚咁好玩GE 場LU ^^

dacky 2008-07-18 01:14
[post] 只有會員回覆了此帖才可以查看帖子內容[/post]

東澳人 2008-07-18 01:24
風景幾靚

服部半藏 2008-07-18 01:26

阿B 2008-07-18 01:27
好多大生魚下wo..

fire 2008-07-18 01:32
see see

xx9jw 2008-07-18 01:34

enkei 2008-07-18 01:55

ming4321 2008-07-18 02:09
SEE

andyleong 2008-07-18 02:28

jacky@milk 2008-07-18 02:53
..m

paulo 2008-07-18 02:58
pe都搞掂??

~WENG~ 2008-07-18 03:11
引用第1樓dacky2008-07-18 01:14發表的“”
此處是被引用的隱藏帖

gofa0001 2008-07-18 03:19
大生魚

路過... 2008-07-18 03:49
好正咁和~

黑鯛之天敵 2008-07-18 03:52

澳卡道 2008-07-18 03:59
引用第1樓dacky2008-07-18 01:14發表的“”
此處是被引用的隱藏帖

see.see.你隻凸背鱷龜好形吓哦!

夜遊 2008-07-18 04:09
cc

小龍 2008-07-18 04:10
WA~~~正呀~~~@v@""

whero 2008-07-18 04:45
coool~~~什麼時候也帶我去一次

bsy 2008-07-18 06:23
looklooklooklook

肥田競技 2008-07-18 07:42
SEE.............

ling0610 2008-07-18 07:56
CCCCCCCCCCCCCC

月兒 2008-07-18 08:13
SEE

Johnnych 2008-07-18 08:26

..................

Honfer 2008-07-18 09:16
又話吾得閒...原來密謀係屋企開帖....不過整得咁有心思算數le....

個日雖然一條都釣吾到...不過覺得可以去這樣的地方釣魚真係覺得自己幾幸福 ....多謝書記、牛哥

犬齒鮪 2008-07-18 10:01
好多生魚渦~ SC既雷蛙派上用場了?

zoo 2008-07-18 10:02
一流釣場!

龙大 2008-07-18 10:03
wawawa

南极虾 2008-07-18 10:34

iau_fong 2008-07-18 10:38
我又想去玩

chan 2008-07-18 11:09
see

chong2896 2008-07-18 11:24

^星辰剑^ 2008-07-18 11:57

jpfish 2008-07-18 11:58
i love snakehead

xx9巴布查理 2008-07-18 11:59

健尼 2008-07-18 12:18
cc

无极 2008-07-18 12:43

7268693 2008-07-18 12:57

吉村千代 2008-07-18 12:59

戰鷹 2008-07-18 13:56
CCCCCCCCCCCCCCCC

sang 2008-07-18 14:41
好靚地方

bto78 2008-07-18 14:57

田邊柱男 2008-07-18 15:00
see see se4e see

傑仔 2008-07-18 15:57
好好玩咁wo!

dragon 2008-07-18 16:59
look

金水 2008-07-18 17:48
see

ufo 2008-07-18 17:53

hou 2008-07-18 18:27
see

查看完整版本: [-- 狂風暴雨力拚雷魚國 --] [-- top --]