查看完整版本: [-- 急急急急急!!!!!急 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 急急急急急!!!!!急 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

傑仔 2008-06-09 21:33

急急急急急!!!!!急

有冇人知道倉鼠生左之後要點攪?????
岩岩生左7只...咬死左3只

高比 2008-06-09 21:37
我都好想幫您D鼠鼠...但係真係唔知,下位

1魚 2008-06-09 21:38
鼠媽媽很敏感的,鼠鼠生了寶寶後的一周是非常虛弱的,
這期間寶寶會一刻不停的喝奶,這期間鼠媽媽最辛苦了,如果有人或異物碰過寶寶,
媽媽會把最弱小的或是這樣被碰過有異味的寶寶吃掉的

http://www.8cat.com/html/cangshu/keypoint/20080402/254.html

傑仔 2008-06-09 21:39
引用第1樓高比2008-06-09 21:37發表的“”
我都好想幫您D鼠鼠...但係真係唔知,下位

你地sl唔係有人養緊ge咩.....戈個人係唔係度呀....

高比 2008-06-09 21:40
引用第3樓傑仔2008-06-09 21:39發表的“”

你地sl唔係有人養緊ge咩.....戈個人係唔係度呀....

已經瓜左九年....

傑仔 2008-06-09 21:43
引用第2樓1魚2008-06-09 21:38發表的“”
鼠媽媽很敏感的,鼠鼠生了寶寶後的一周是非常虛弱的,
這期間寶寶會一刻不停的喝奶,這期間鼠媽媽最辛苦了,如果有人或異物碰過寶寶,
媽媽會把最弱小的或是這樣被碰過有異味的寶寶吃掉的

http://www.8cat.com/html/cangshu/keypoint/20080402/254.html

咁樣的話..有一只佢好可能會死
佢係2樓掉左落黎..我又唔知用手汁返佢上去

小魔女SOS 2008-06-09 21:45
唔知.....睇吓下一位幫唔幫到你

zoo 2008-06-09 21:47
現在好難養好了!

chon 2008-06-09 21:56
幾可愛

ufo 2008-06-09 21:57
有無人知道,快D救救鼠BB。

亞旦 2008-06-09 22:00
你個傑仔,都幾多花臣的喎,倉鼠都養埋。

葉子的離開 2008-06-09 22:01
請個奶媽回家餵佢奶噶

高比 2008-06-09 22:02
引用第10樓亞旦2008-06-09 22:00發表的“”
你個傑仔,都幾多花臣的喎,倉鼠都養埋。

佢屋企可能有大象長頸鹿同海龜諒魚...

魚魚 2008-06-09 22:26
您剛剛學養倉鼠?...
          您養下養下就自然唔想養加啦~~如果養大佢地BB你就知味道
                                師主回頭是按呀~~不過唔養佢地又好似好衰咁~~~
                                                如果您可以養倉鼠堅持到一年,根本養甚麽到可以了~~

ericsuper1 2008-06-09 22:37
唔好理佢地, 用布傘住佢地, 唔好太大聲嚇佢地...
總之佢地一覺得有危險就會食哂自己d BB~~

黑鯛之天敵 2008-06-09 23:17
全部拿去浸酒~~~~~

安仔 2008-06-09 23:18
唔可以分開養佢地要吃母乳
倉鼠好煩1年有3-4胎

dacky 2008-06-09 23:28
引用第0樓傑仔2008-06-09 21:33發表的“急急急急急!!!!!急”
有冇人知道倉鼠生左之後要點攪?????
岩岩生左7只...咬死左3只

嘩 , 傑仔 , 做咩咁做呀你 , 倉鼠對周圍ge野好敏感 , 由其是生左bb , 千萬唔可以用手去掂佢 , 因為幼倉鼠本身存有一種好獨特ge味道 , 好果你好奇去掂下佢d bb , 就會影響到佢身體上所發出的氣味 , 而佢老豆它母亦有機會覺得這幾隻唔係我d 仔女 , 而將佢吃掉

生左之後應該唔好驚動佢 , 盡量各方面保存現狀 , 小驚動 , 就算睇都唔好行咁埋 , 你一嚇一嚇佢就會即刻食哂自己d仔 , 佢地係咁傢 , 佢知道有敵人尼搞我 , 令遠自己食左佢用尼當補身都唔益d入侵者 !!

dacky 2008-06-09 23:31
d 倉鼠仔要不定期飲奶 , 你囉開左佢地 , 佢地等餓死都似 , 但如果你e+ 放番佢地入去 , 8 9 成會全部食哂 , 等下一胎把啦 ^^" , e+ 唯有係博 , 博佢食一兩隻  

蒜子 2008-06-10 00:23
早d睇到呢個貼就好,你就係冇左個巢比佢地,媽媽會害怕她的兒女受到傷害,所以會先咬死自己ga BB,要比翻間遮光ga小屋比佢地住....(正常一對要有巢會比較好,生左bb之後,媽媽會冇咁神經質,但係都可能會有一兩隻比較弱媽媽都會食左佢,因為要保特翻d體力,不能經常去動屋子,樣牠慢慢長大,BB會走出屋子,不過都會比媽媽捉翻佢入去,BB長大了媽媽才放心讓牠們四圍走呢...)希望幫到你啦

葉子的離開 2008-06-10 00:36
引用第19樓蒜子2008-06-10 00:23發表的“”
早d睇到呢個貼就好,你就係冇左個巢比佢地,媽媽會害怕她的兒女受到傷害,所以會先咬死自己ga BB,要比翻間遮光ga小屋比佢地住....(正常一對要有巢會比較好,生左bb之後,媽媽會冇咁神經質,但係都可能會有一兩隻比較弱媽媽都會食左佢,因為要保特翻d體力,不能經常去動屋子,樣牠慢慢長大,BB會走出屋子,不過都會比媽媽捉翻佢入去,BB長大了媽媽才放心讓牠們四圍走呢...)希望幫到你啦

你唔好聽日先講出黎、、明知道男人對生仔無經驗ga嘛

PIERRE 2008-06-10 00:43
食左三只你咪好彩!我上次個啲起身毛都唔見晒!大小要分o

蒜子 2008-06-10 00:50
引用第20樓葉子的離開2008-06-10 00:36發表的“”

你唔好聽日先講出黎、、明知道男人對生仔無經驗ga嘛

咁我又唔知道傑哥有養丫麻....咁你養翻對學下第日點做爸爸先...

葉子的離開 2008-06-10 00:55
引用第22樓蒜子2008-06-10 00:50發表的“”

咁我又唔知道傑哥有養丫麻....咁你養翻對學下第日點做爸爸先...

系米你幫我生呀? 系噶話我無乜所谓啊...

~佛山矶仔~ 2008-06-10 01:01
未养过哦!无言

iau_fong 2008-06-10 01:26
我家d倉鼠早二個月先生左三隻..三隻都大曬,重攪到晚晚好鬧
你可以有d新ga膠匙拿起dBB,5好用手
生左第一件事係分籠,把其他倉鼠分開,留返dBB同母鼠,盡可能e一排5好轉木槺,多比糧食,小打擾佢就ok..跟住就睇d bb佢佢地做化啦 ..祝你家倉鼠吉鼠天相,快高長大
PS:倉鼠開枝散葉得好快,小心一兩個月就一次,到一年後就百子千孫

海狗 2008-06-10 02:49

傑仔 2008-06-10 04:20
引用第17樓dacky2008-06-09 23:28發表的“”

嘩 , 傑仔 , 做咩咁做呀你 , 倉鼠對周圍ge野好敏感 , 由其是生左bb , 千萬唔可以用手去掂佢 , 因為幼倉鼠本身存有一種好獨特ge味道 , 好果你好奇去掂下佢d bb , 就會影響到佢身體上所發出的氣味 , 而佢老豆它母亦有機會覺得這幾隻唔係我d 仔女 , 而將佢吃掉

生左之後應該唔好驚動佢 , 盡量各方面保存現狀 , 小驚動 , 就算睇都唔好行咁埋 , 你一嚇一嚇佢就會即刻食哂自己d仔 , 佢地係咁傢 , 佢知道有敵人尼搞我 , 令遠自己食左佢用尼當補身都唔益d入侵者 !!

養左成4.5個月先生...鬼知咩...我乜都唔識...希望佢地唔好食晒啦

傑仔 2008-06-10 04:22
引用第25樓iau_fong2008-06-10 01:26發表的“”
我家d倉鼠早二個月先生左三隻..三隻都大曬,重攪到晚晚好鬧
你可以有d新ga膠匙拿起dBB,5好用手
生左第一件事係分籠,把其他倉鼠分開,留返dBB同母鼠,盡可能e一排5好轉木槺,多比糧食,小打擾佢就ok..跟住就睇d bb佢佢地做化啦 ..祝你家倉鼠吉鼠天相,快高長大
PS:倉鼠開枝散葉得好快,小心一兩個月就一次,到一年後就百子千孫

我唔知邊只係母的!!!!!!!!!!

likevin 2008-06-10 06:44
引用第28樓傑仔2008-06-10 04:22發表的“”

我唔知邊只係母的!!!!!!!!!!

zoo 2008-06-10 06:47
引用第28樓傑仔2008-06-10 04:22發表的“” 我唔知邊只係母的!!!!!!!!!!
你有冇睇一魚叔比你GE帖!

公仔仔 2008-06-10 07:16
將隻鼠鼠反轉<男:發情會見到個(古古)嫁>

公仔仔 2008-06-10 07:17
將隻鼠鼠反轉<男:發情會見到個(古古)嫁>

sang 2008-06-10 08:18
咬死左3只

ws03483952 2008-06-10 08:19
唔係啊,你去問下d寵物店d人呢,買d奶比個鼠媽媽飲啦,同埋千其千其唔好去掂鼠bb,再掂既話,我驚你果四隻都瓜埋啊,好似係頭兩三個星期都唔可以去掂佢地ga~~~

傑仔 2008-06-10 08:22
多謝大家關心...不過一晚過後已經
下次我一定唔會咁做

傑仔 2008-06-10 08:38
同埋想問下...如有屍體發現案..我應唔應該汁d屍體出黎呢?

傑仔 2008-06-10 08:53
同埋邊間pet shop係有倉鼠ge野賣ga??因為一直都唔知...

天魔 2008-06-10 11:18
引用第36樓傑仔2008-06-10 08:38發表的“”
同埋想問下...如有屍體發現案..我應唔應該汁d屍體出黎呢?

你覺出鼠命,快D去報警自手,

TUNA 2008-06-10 11:46
我養個.小宝宝出生後不能看它.點它.有得它自己大.你1有點有睇它.它老豆老母會張它咬死.。

iau_fong 2008-06-10 14:19
用膠匙e走d屍體吧
你可以反轉隻鼠,會見到pat pat到尾部漲起一舊,佢就係爸爸,無漲起就係媽媽 努力吧+油+油

ipyau 2008-06-10 17:27
1, 拎走鼠公;

2, 人的手唔好掂鼠BB免留下人的氣味,
      一定要放留鼠媽媽入去餵奶~~~~~

傑仔 2008-06-10 19:56
引用第40樓iau_fong2008-06-10 14:19發表的“”
用膠匙e走d屍體吧
你可以反轉隻鼠,會見到pat pat到尾部漲起一舊,佢就係爸爸,無漲起就係媽媽 努力吧+油+油

同埋媽媽係咪會留係d bb身邊ga 而baba你唔會ga?

青木 2008-06-10 21:44
仲有阿!你今次生完d倉鼠 下次千其唔好俾佢地(亂倫)! 如果唔係(亂倫)生出黎d鼠會咬人!!仲會咬得鬼咁大力!!!

查看完整版本: [-- 急急急急急!!!!!急 --] [-- top --]