查看完整版本: [-- DIY笩強打--因狗之名 --]

-> DIY激改 -> DIY笩強打--因狗之名 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

高比 2008-04-29 21:57

DIY笩強打--因狗之名

今日因為鎖轆,奏少爺之餘,用左14個小時DIY左一支短打竿,原材料係喪B的笩竿,下面講下點DIY一支打狗棍

1.把原材料把手節的導環全拆下來,用粗沙紙打光原油,再用幼沙紙打多一次,因為這樣易於打十字花藤補強,之後的接合也可以更好!裝上您認為高級一點的導環和攪座!

2.用藤(白藤和黑皮膝,在青州阿婆買左30元左右,都幾貴)用白藤打八字花於腰位補強,打用巨力拉好!記得藤係要先用溫水泡一下先會軟下來易於拉上,外面再加黑皮藤.要用埋飲奶力扎補強作用先有效果,花兩三個鐘扎好之後,反覆鎖緊,把所有修尾做好(阿婆教我修藤尾的).

3.補強扎藤和外裝扎藤完成後用300號左右沙紙打磨,再用細沙紙打多次,至認為平滑為止,這使之平滑及有助打光油時入色

4.我先用噴霧速乾光油打了3次,每二十分鐘一次薄油.第4和第5次用人手上厚光油,最後封乾.厚光油要成粒鐘先乾,記住唔好咁快掂支竿,唔係會有指模!

當然,支竿取咩名我都想左好耐,後來發現好似丐幫長門戈枝野,於是命名為---打狗.

原裝軟軟的尾改成白籤維尾,這一支好似挺一點硬一點!去除兩粒街後效果仲好!多謝1叔的好東西!

最後多謝阿B哥,我欠您60只羊....嘿嘿~~您認唔認得佢呢...買街油藤加埋貴左好多倍..哈

下星期希望可以試下,自己在家試過釣力,2.5號主線硬生拉斷沒問題!期待以後唔係只用來打狗!

細偉 2008-04-29 21:59
勁~~~~~~~~~

sang 2008-04-29 21:59
多謝 你送俾我

高比 2008-04-29 22:01
引用第2樓sang2008-04-29 21:59發表的“”
多謝 你送俾我

您生日時未打斷送左俾您啦sang哥!料都要幾百蚊

阿B 2008-04-29 22:07
勁.......

achong 2008-04-29 22:13

勁啊......

亞神 2008-04-29 22:13
大戰一觸即發,慾知後事如何,且看大師怎樣接招.....

鼻涕杆大戰打狗棍

Ar保 2008-04-29 22:16
好野~~我覺得最靚係打狗戈2隻字

黑鯛之天敵 2008-04-29 22:19
洪幫主~~~得閒真係要賜教下你既打狗棍法~~~~

nec686 2008-04-29 22:29

1魚 2008-04-29 22:39
哎呀~您攞我支白尾仔做打狗兇器~我咪做左幫凶

高比 2008-04-29 22:50
引用第7樓攻略王2008-04-29 22:16發表的“”
好野~~我覺得最靚係打狗戈2隻字

藤編補強同外裝好遍通....重要係打狗二字...我寫時想左好耐點下筆...嘿嘿~~下個月去魚排有魚竿用了,唔好打靚都係狗哥就好

高比 2008-04-29 22:52
引用第10樓1魚2008-04-29 22:39發表的“”
哎呀~您攞我支白尾仔做打狗兇器~我咪做左幫凶

本來係用係支短打桿上的,但我覺得太浪費,而已調性真係唔啱....
而家上左七重油閃銀油好似劍咁哇!係用來殺狗的...所以其實兇器是您的...

高比 2008-04-29 22:54
引用第6樓亞神2008-04-29 22:13發表的“”
大戰一觸即發,慾知後事如何,且看大師怎樣接招.....

鼻涕杆大戰打狗棍

東澳人 2008-04-29 23:07
自製打狗棍

dacky 2008-04-29 23:15
狗爺 , e+ 好多野都以你為名 ^^

chan 2008-04-29 23:25
幫主

阿七 2008-04-29 23:52
狗棍  

enkei 2008-04-29 23:55
打狗棍

青木 2008-04-30 00:19
樓主好野!
你用咩油噴的 會唔會好易花

服部半藏 2008-04-30 01:30
引用第13樓高比2008-04-29 22:54發表的“”

好野~~~利害利害

白立 2008-04-30 06:25

1魚 2008-04-30 07:03
引用第19樓青木2008-04-30 00:19發表的“”
樓主好野!

是的~用一般單液型的會不夠硬,雙液型(即類似A+B)的混合型就較持久

安仔 2008-04-30 08:28
引用第0樓高比2008-04-29 21:57發表的“DIY笩強打--因狗之名”
今日因為鎖轆,奏少爺之餘,用左14個小時DIY左一支短打竿,原材料係喪B的笩竿,下面講下點DIY一支打狗棍

1.把原材料把手節的導環全拆下來,用粗沙紙打光原油,再用幼沙紙打多一次,因為這樣易於打十字花藤補強,之後的接合也可以更好!裝上您認為高級一點的導環和攪座!

2.用藤(白藤和黑皮膝,在青州阿婆買左30元左右,都幾貴)用白藤打八字花於腰位補強,打用巨力拉好!記得藤係要先用溫水泡一下先會軟下來易於拉上,外面再加黑皮藤.要用埋飲奶力扎補強作用先有效果,花兩三個鐘扎好之後,反覆鎖緊,把所有修尾做好(阿婆教我修藤尾的).
.......

可唔可以做多一支比我呀..............

追击手 2008-04-30 09:16
大师有无收你版权费?

高比 2008-04-30 10:52
引用第19樓青木2008-04-30 00:19發表的“”
樓主好野!

用平時五金行有得賣的噴霧光油,有個做裝修的朋友話這一種光油硬度要比普通的高一點!而且速乾,要靚噴五六次,今天早上我打磨左噴多兩次,但記得每次噴之前都要打磨,唔係著唔到色,打磨除左可以易於著油,而且有些有空氣部份也可以打走,我自己覺得七至九次已經靚到不得了,可能要噴成一支幾!

中間有些地方要用厚光油自己補一下美觀一點

高比 2008-04-30 10:54
引用第23樓安仔2008-04-30 08:28發表的“”

可唔可以做多一支比我呀..............

咁除非放假唔去釣魚,又要用一日時間,最重要係扎線同扎藤係好累的事,手都斷了

Johnnych 2008-04-30 13:12
哇...強啊

海狗 2008-04-30 19:46

高比 2008-04-30 19:55
引用第28樓海狗2008-04-30 19:46發表的“”

專用來打您PP的

海狗 2008-04-30 19:56
引用第29樓高比2008-04-30 19:55發表的“”

專用來打您PP的

高比 2008-04-30 20:02
引用第30樓海狗2008-04-30 19:56發表的“”

怕呢!

~WENG~ 2008-05-03 01:10
好勁....

enkei 2008-06-21 10:09
依支就係江湖傳聞嘅打狗棒!

查看完整版本: [-- DIY笩強打--因狗之名 --] [-- top --]