查看完整版本: [-- 又係魚拓紙問題 --]

-> 澳門戶外康體會 -> 又係魚拓紙問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

蒜子 2008-03-26 14:05

又係魚拓紙問題

大家幫幫忙,係澳門或大陸等地可有見過呢隻魚拓紙,小女子感激不盡,但係唔會以身相許,但一切盡在不言中.....

青木 2008-03-26 14:57
我知!!不過你唔(以身相許)我就唔話你知

蒜子 2008-03-26 15:53
引用第1樓青木2008-03-26 14:57發表的“”
我知!!不過你唔(以身相許)我就唔話你知

車.....講我知啦你,衰到死

青木 2008-03-26 16:00
講真既 我好似係廣州見過...
我30號會係廣州返 (今晚去) 到時我幫你睇下有冇 有就買d返黎 我自己都有用

那貓 2008-03-26 18:27
引用第3樓青木2008-03-26 16:00發表的“”
我30號會係廣州返 (今晚去) 到時我幫你睇下有冇 有就買d返黎 我自己都有用
我又要兩份.一份自己,一份送比蒜子,哈哈.

1魚 2008-03-26 19:18
呢d咪就係宣紙.....一定係識搵錢的聰明商人,加個名話魚拓紙,就可以多賺些差價.....用台灣宣紙就一定可以做到魚拓喇
印之前最好先用一條毛巾,沾濕水後稍弄乾一點,再用一些力量,在宣紙上面輕輕的一點一點的拍打,直到整張宣紙都變色(濕了水的顏色),如沒信心,怕拍濕宣紙的力量不均勻,您可以用一般廁紙舖在宣紙上面
弄好宣紙的吸水部份後,就可塗墨在魚上,再把宣紙覆蓋轉印在宣紙上了

蒜子 2008-03-26 19:39
引用第3樓青木2008-03-26 16:00發表的“”

好呀,我要10張....

1魚 2008-03-26 19:41
我直覺告訴我.....東區釣具會買到

1魚 2008-03-26 19:44
引用第6樓蒜子2008-03-26 19:39發表的“”

好呀,我要10張....

http://shop.chinafishing.com/home/shop/50/
不如您問問.....祝您好運

鯛魚殺手 2008-03-26 22:27

引用第9樓rinkai062008-03-26 20:53發表的“” 其實魚拓紙係比較厚的宣紙,用起黎唔係咁好用,我自己就用過,不如買卷月宮殿仲好用,又比較平D,如果識得做魚拓, 一次就OK,(有密訣)

阿周,有乜秘訣呀?

葉子的離開 2008-03-26 22:51
魚拓紙都有分吸水力強同有翼和無翼咯喔!

1魚 2008-03-29 01:39
我相關的工作都經常用到宣紙和墨,所以我很了解其性能,相信做魚拓沒什麼大難度的問題~下次釣到魚,試試做一次實際魚拓的過程,和大家研究研究一下

青木 2008-03-29 13:33
我返左黎啦!不過唔好意思.....搵唔到哥種 宣紙就有大把 超大張都有 不過我冇買到 因為好多都有小小變黃...

蒜子 2008-03-31 14:57
引用第14樓青木2008-03-29 13:33發表的“”
我返左黎啦!不過唔好意思.....搵唔到哥種 宣紙就有大把 超大張都有 不過我冇買到 因為好多都有小小變黃...

唔該你啦,變黃冇買到係好聰明啊....辛苦你啦..

蒜子 2008-03-31 15:02
引用第15樓rinkai062008-03-30 23:38發表的“”
如果有兩個勳章做獎勵,我可以教大家做魚拓..................不過我都要釣條魚番黎先可以示範!!

米咁啦,要大公無私分享麻....我知道你一定係講笑,大家等你ga魚拓作品

蒜子 2008-03-31 15:11
引用第12樓rinkai062008-03-29 00:08發表的“”
我係幾年前到八丈島見到個釣宿老闆做過,番黎一試,果然ok!!!!!,一次挍掂,唔使用魚拓紙㗎

唔用魚拓紙,咁用d咩代用呢,咁就要告訴大家啦,好讓大家見識更廣,眼界大開麻

海礁 2008-03-31 20:00
http://www.ayong.com.cn/bbs/Default.asp
要问的问题入这里解决

1魚 2008-03-31 20:06
引用第18樓蒜子2008-03-31 15:11發表的“”

唔用魚拓紙,咁用d咩代用呢,咁就要告訴大家啦,好讓大家見識更廣,眼界大開麻

用件白色T恤印上去.....好靚

查看完整版本: [-- 又係魚拓紙問題 --] [-- top --]