查看完整版本: [-- 突破!! 水庫の --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 突破!! 水庫の [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

dacky 2008-03-24 02:31

突破!! 水庫の

本應我同康哥係今次322漁樂杯的工作人員,因下午才有空所以出唔成去,今次的行程,好不幸只有我和康師傅有空,大引-冇辦法兩個人照行啦,因為星期六下午才有空,我就同康師傅漏夜走上去過一晚夜第二日釣個晨水,好衰唔衰去到無耐就落起雨上尼,落得真係唔合時,好日唔上尼,一上尼就落雨,仲唔細TIM D雨勢,我同康哥就食D野開好D傢生就訓,叫阿叔幫我地整好兩張床,唔理咁多訓覺第日先算,星期日一早起身仲有小小雨落,康哥就仲訓緊,唔理啦!落去釣魚醒一醒神先,個天真係衰,D雨大又唔係大,話佢細又唔係細,即係DUP你唔死但係會DUP濕個身戈種 ^^ HE HE ~ 我就囉支輕火野落去個碼頭玩,
Neoversal2-6lb
ultagre ADVANCE 1000S
6LB線
L-MINNOW 3.5g
初頭見到個碼頭對出有打水, 但不大, 拋左幾竿康哥就醒落左尼, 我就係le 個時候中左條加洲仔, 哈都算一個好開始, 康哥即刻話”有加洲”之後成個醒哂, 跑左上去囉竿 ^^ hehe 笑死我 , 之後康哥囉隻pencil pen 左幾下就中左條細加洲, 一中就即刻洗鰓洗甩左, 之後我隻l-minnow 收到腳邊又有魚訊, 一揪! 嘩ok size喎有30cm , 唔知係咪楂支2-6lb竿關係揪得唔到位比佢洗洗下洗甩左, 超唔抵~ 康哥隻pencil 又比野po左下勁, 又咬唔中, 激到我地兩個春袋都有氣, ^^hehe ~ 康哥話快d出船啦仲等咩呀我地, 落緊雨都唔理啦, 濕就濕啦, <<釣魚能醫百病>>嗎-呵呵… 一去就過對面掃個邊位, 爬隻船係標點對開10多m, 由得隻船慢慢飄我地就一路釣, 我地兩個都係一致用pencil 攻擊佢地, 真係估唔到, 隻pencil 一落pen 左無3野就咬, 真係好過癮 , 都係d接近30cm的size但係咬得好狠, 我地兩個大大話話係le 一段路都被咬左有10口但中得3幾條, 之後一路行一路釣, 好多細細條ge都係到玩野, 得個咬字, 過到去石仔場釣左一陣雨就開始越落越大, 我地即刻夾手夾腳爬番埋岸先, 剛剛一上到岸雨勢就突然增大, 真係好彩趕得到返來, 番屋仔避下雨先,一停雨我地就玩步兵,見d位咁靚都係玩top water好d,換隻pencil落去,康哥就係到玩軟蟲,之後一落到去見個直崖位個邊邊幾靚就掟過去,岩岩係個邊一落就咬^^ 我都差d尼唔設反應揪竿, 有d力le條,都唔細, 玩左一陣就上水, 30幾cm算唔錯,影完相就同佢講聲bye.bye... 說時遲那時快康哥又有野咬, 收到埋腳邊毫無意識下諗拋出第二竿,點知就聽到一下po水聲, 本身反應當然揪竿, 真係好搞笑^^ , 原來係加洲仔之後轉軟蟲玩,康哥條軟蟲即刻咬左野但咬唔中, 再掟多兩竿後我聽到一下好強烈的揪竿聲, 轉身一睇康哥係到攻緊魚,仲學海狗大屍打8字tim^^, 玩左一陣上到水都唔係錯喎都有30cm多d, 之後斷斷續續大家都有魚中, 好多都無影就咁放番, 中午飯過後, 康哥話唔出船係到玩步兵同台釣, 我就自己一個出船啦, 下午番左風, 水面大風左, 爬起船上尼比較吃力, 先由個邊一路釣過去, 都釣左兩條加洲仔, 之後去到草位換隻骨crank落去, 掃左幾手就咬埋尼, 力度唔錯搞到我仲以為大加洲tim, 原來係生魚, 一睇佢食勾戈個位大穫!! 又無鉗係身, 又勾中d骨位, 都唔知點搞, 足足搞左我成差唔多10分鐘先除到個勾, 之後係途中見到康哥, e 有魚中, 原來又係生魚一條 , 我之後就爬過去水庫令一邊釣, 之後上左個天然小半島仔釣, 今次用隻cherry 試下先, 係個邊拖左好幾下, 之後發現後隨有d黑色野跟住, 因為水深關係, 一睇原來係條不錯size 的加洲, 佢好似好驚人掟左好多竿都唔食, 我就退後幾步掟埋去等佢介心無咁高, 好幾竿後佢終於忍唔住咬埋尼, 我終於學到人聊興條魚啦 哈哈 ^^hehe  , 都係30多cm的size, 影完相就放反佢 , 睇睇個錶時間都唔早 , 釣埋最後一個內灣就算啦, 換隻骨crank落去先, 之後係個邊邊到 , 以一條生魚結束今次行程, 今次我地都算玩得幾開心, 希望遲d會仲爽啦^^   

~未經受權-不得轉載~

dacky 2008-03-24 02:31
[post] ..........[/post]

白立 2008-03-24 02:37

肥仔 2008-03-24 02:45
加洲大個仔 la , 終於有得爽了!!!!

肥田競技 2008-03-24 02:49
see...........

黑鯛之天敵 2008-03-24 02:52
渡過好假期~~~~

kcu 2008-03-24 03:37

royal 2008-03-24 04:07

wah 2008-03-24 04:15

毒死人咩

paulo 2008-03-24 04:30
勁呀!

kin8322 2008-03-24 04:41
LOOK~~~~~~~~~

HaLu 2008-03-24 04:57
知得我都跟你地上去啦.... = ="

LK 2008-03-24 05:27

man168 2008-03-24 06:43

zoo 2008-03-24 07:41

zr999000 2008-03-24 07:47
cc

安仔 2008-03-24 08:23

鬼才 2008-03-24 08:28
Bass顏色非常漂亮!

雞脾 2008-03-24 09:12
有30cm la!
正野

Tom 2008-03-24 09:14
cc

健尼 2008-03-24 09:30
cc

KeLvInFisH 2008-03-24 09:59

terry 2008-03-24 10:15

葉子的離開 2008-03-24 10:40

bfd 2008-03-24 10:47
see

bfd 2008-03-24 10:47
see

犬齒鮪 2008-03-24 11:06
好耐沒見到網山既新聞了~成績好好,恭喜~

大鸥 2008-03-24 11:13
精彩!

肥仔 2008-03-24 11:25
點解個 ultegra advance 係右手搞 ge?

muito 2008-03-24 11:41
我又要睇.......

咪咪喵喵 2008-03-24 11:41

lockfai 2008-03-24 11:42
SEESEESEESEESEESEESEESEESEESEESEESEESEESEEv

傑仔 2008-03-24 12:03
巴士呀!

mac 2008-03-24 12:16

Honfer 2008-03-24 12:35
引用第28樓肥仔2008-03-24 11:25發表的“”
點解個 ultegra advance 係右手搞 ge?

咁都比你發現....你都好"官察入味" wo.....

bosanhk 2008-03-24 12:39

肥良531 2008-03-24 12:43

彩虹天堂 2008-03-24 13:19

洛lok 2008-03-24 14:06
網山有野玩la

slim_alan 2008-03-24 14:26
沒見到大傢伙出現
不過手癮一定過足了~

paulfirehk 2008-03-24 16:06
see!!!!!!!!!!!!!!!!

barry 2008-03-24 16:08
下雨天总挂念从前~~

sang 2008-03-24 17:12
網山

狼來了 2008-03-24 17:46
佢地d色好靚仔呀, yeah~~~~~好快有得爽la~^^~, 唔好釣得咁狼, 等佢地再大條d定d先la~^^~

kcu 2008-03-24 18:12

春春、康師傅好野,下次帶埋我去得唔得呀???

小魚兒 2008-03-24 18:44

路過... 2008-03-24 18:49
我要LOOK

高比 2008-03-24 19:19
兩個人的精彩!

再生強尼 2008-03-24 20:00

XT_1993 2008-03-24 20:30
加州长大了!

查看完整版本: [-- 突破!! 水庫の --] [-- top --]