查看完整版本: [-- 草缸初景~ --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 草缸初景~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

亞濤 2008-03-10 08:00

草缸初景~

e個係初景~等第日d草生好左成景再上載俾大家睇下

ttback 2008-03-10 09:53

肥良531 2008-03-10 10:12

肥仔 2008-03-10 13:06
d 蝦仔好過癮喎~

海狗 2008-03-10 13:15

傑仔 2008-03-10 13:17
只蝦好似好好食咁wo!
赤米黎ga!

barry 2008-03-10 14:34
俾心机一定会好起来的!!

wah 2008-03-10 16:10
入面果2絛死曬未ar ?

ufo 2008-03-10 19:07

achong 2008-03-10 19:11

dacky 2008-03-10 21:41
引用第0樓亞濤2008-03-10 08:00發表的“草缸初景~”
e個係初景~等第日d草生好左成景再上載俾大家睇下

大佬濤 :你養d 紅蓮橙咁似我用尼做餌戈d ge ~

小堡 2008-03-10 21:44
玩草........又花錢又花時間!打理得唔好花園好易變鬼域

亞濤 2008-03-10 22:03
引用第10樓dacky2008-03-10 21:41發表的“”

大佬濤 :你養d 紅蓮橙咁似我用尼做餌戈d ge ~

果條係新燈

亞濤 2008-03-10 22:15
引用第11樓小堡2008-03-10 21:44發表的“”
玩草........又花錢又花時間!打理得唔好花園好易變鬼域

我完全明白~我已經預左同黑毛藻長期作戰

dacky 2008-03-10 22:31
引用第12樓亞濤2008-03-10 22:03發表的“”

果條係新燈

一樣都係用尼做餌 , 一擔就無左 ~

萬事發 2008-03-10 22:38

enkei 2008-03-10 23:07

chan 2008-03-10 23:23

師兄:我想請問你,我支沉木為什麼會有這些好似發母的東西,是好還是壞?你可以指導下在下嗎

jpfish 2008-03-11 00:34
佢地都係巨鯰的小食 / 甜品

田中 2008-03-11 01:16
超靚呀...我已前都有玩過...

亞濤 2008-03-11 06:42
引用第17樓chan2008-03-10 23:23發表的“”

師兄:我想請問你,我支沉木為什麼會有這些好似發母的東西,是好還是壞?你可以指導下在下嗎

張相睇唔清潔~我覺得有機會係絲藻~有d藻類就一定唔好嫁喇~缸水唔算太健康整好個缸d水質的ph值,kh值,gh值
看有否偏差,nh4,no3,no2有否超標之類
不如你講講你個缸有d咩裝備~幾大~養緊咩魚同埋有幾多工作魚~
你可以參考下http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=24759

大鸥 2008-03-11 10:30
漂亮!

chan 2008-03-11 14:30
引用第20樓亞濤2008-03-11 06:42發表的“”

張相睇唔清潔~我覺得有機會係絲藻~有d藻類就一定唔好嫁喇~缸水唔算太健康整好個缸d水質的ph值,kh值,gh值
看有否偏差,nh4,no3,no2有否超標之類
不如你講講你個缸有d咩裝備~幾大~養緊咩魚同埋有幾多工作魚~
你可以參考下http://www.aqugrass.com/phpBB2/viewtopic.php?t=24759

我現在還未放魚入去,因為我在養水,加上見在支木有這樣的東西,我不敢放魚,我有什麼方法可以治好它,我昨晚發現有啲白色1mm長在玻璃面上移動,已前都試過但不知怎樣對付

亞濤 2008-03-12 06:55
引用第22樓chan2008-03-11 14:30發表的“”

我現在還未放魚入去,因為我在養水,加上見在支木有這樣的東西,我不敢放魚,我有什麼方法可以治好它,我昨晚發現有啲白色1mm長在玻璃面上移動,已前都試過但不知怎樣對付

我之前養水果時都有D咁既情況~之前我放左2條工作魚落去(我唔記得D魚叫咩名個口係底果D係類似迷你版琵琶咁我就就58元條)~加一堆工作蝦~2晚就幫我KO晒佢地~
根據一D專業人仕講個缸冇生物~得唔到平衡就會發生E個問題

查看完整版本: [-- 草缸初景~ --] [-- top --]