查看完整版本: [-- 1月23~24 香港破龜之旅 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 1月23~24 香港破龜之旅 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

海狗 2008-01-25 00:03

1月23~24 香港破龜之旅

在此首先多謝幕前及幕後同技術指導所有工作人員....(浪磯會阿dee哥...WAH哥仔....KAPO家寶哥

哥等等.)...排名不分先後..........下面係講術我係香港既整個過程.....給大家欣賞.......

1月23日早上9點到達信德碼頭.....出閘後WAH哥巳經恭候我既大駕光臨....之後我地就坐地鐵入沙田

跟阿DEE哥會合...食過早餐後便到各釣具店逛逛.....買左D蝦粉食糧後便CALL車出發前往釣場...[科技園]

到達釣埸後巳經是12點多了....我同WAH哥開架生...DEE哥付責開誘餌...由於我地今次作釣時間不長...

所以3個人就用3蝦2粉就夠了.....開始作釣時不時有小魚就餌...但係就食得很精口...釣了2個多鐘只是得石

九叔黎幫親....唉....千錯萬錯..都係海狗既錯.....鬼叫我D龜氣咁勁咩.....話晒都係省港澳龜王WO......

時間一分一秒的過去...誘餌也打得7788...時間也張近5點了.....大家就收拾好架生...準備去下午茶....

到達茶餐廳後我地就釣後檢討.....這個給人破龜既釣埸點 解會無魚釣....平時最差也有一~2條腳板SIZE玩

下的....唉...DEE哥就話........釣魚100次...長龜99....不過真係低估左海狗兄你D龜氣指數o者.........食過

下午茶後DEE哥有事走先...我和WAH仔便去灣仔逛了一會發癲友....買了些釣具....之後我地就分手各

有各走....23號既行程就咁過.........

早上6點半起床....梳洗一輪後便去與WAH仔會合.....食過早餐就到釣具店與家寶會合同買蝦粉填海...

今次用了4蝦2粉....目的只有一個.就係要破龜..一洗龜氣......在店外開好誘餌便過對面的碼頭仔乘坐街渡

過今次的釣點....[南丫島]...........到達釣點巳經10點多了...各人選了龜位後便急急開好架生....WAH仔首

先偷釣得手....一條未夠秤既小妖中伏....真係唔抵呀....哈哈....挷好釣組開好誘餌飛出的第一竿....此時潮

水漲滿7分....流水由腳邊往外出...大約每10秒一米...腳邊水深1竹...1竹外7~8米深...就釣6米吧...經過

一輪誘餌後...浮波出現了魚訊...媛媛下了1~2尺...我便打多2杓誘餌....收緊虛絲...竿頭一拉我揪.....

嘩..他MA的咩魚黎架.....好很重呀...打了一輪8字也改變不了巨物的走向...我決定洗出我既秘技......

就係.......[屙屎扎馬式]....一經使出.....什麼巨物都要投降...注意:未滿18歲不能使用或要有家長陪同方可

使用....此時魚有點乏力...我便車輪手追返幾手...終於睇到浮波了...但魚繼續的往下飛..像開了馬達似的...

此時家寶而以在旁邊的準備幫我撈魚....我便再追多2手條魚終於蒲頭喇....嘩........好很大餅呀....撈掑一

落...無得走了.....上水一看....真的大得不敢想像.....我終於破龜喇...仲破左自己黑沙記錄...影過相後再補

返幾杓粉留魚....急急挷好釣組後再拋出釣組...浮波漂到一竹外又媛媛下沉了少少...我又打了2杓誘餌落

水....收緊虛絲一揪.....嘩....又好重呀........死頂......正想打8字時竿頭一鬆.....他MA的攪什麼.....收回釣

組一睇斷鈎上面少少...唉......失望的再連忙補粉.....急急挷好釣組後再拋出釣組....浮波漂了不久又傳來魚

訊...又係同之前一樣做同一的動作....竿頭一拉我便一揪...今次的拉了波有之前的強....三兩下手藝就KO左

佢....新水黑沙一條...仲加係營養不良TIM........此時流水有變....過了1個多鐘也波了魚訊...便收好竿醫下

個5臟廟先...食飽飽諗住開工時又下著毛毛細雨....溫度開始下降...凍得我地都弟弟震...大慨到了3點鐘到

家寶傳來魚訊...我連忙過去幫佢撈魚.....睇到魚影了....有2斤多吧...正想撈魚突然竿頭一鬆...O.....爆

嘴......家寶失望極了........再過了一會也沒有魚訊再出現.....5點鐘便收竿....結束我的香港之旅.......

釣竿:DAIWA ZERO 0號53

釣輪:SHIMANO LARISSA C3000D

釣線:YGK 千又 #3號   腳 TORAY   EX #1.5

釣組:0.6波   5B水中   2噚絲腳   浮波與鈎之間加上B夾鉛

鈎:GAMA 千又(金) 6號

魚穫:4斤黑沙52cm....斤4黑沙.......(香港秤)

海狗 2008-01-25 00:04
~~

阿B 2008-01-25 00:06

田中 2008-01-25 00:12
果然龜氣全消!

東澳人 2008-01-25 00:13
唔錯喎.有黑沙

傑仔 2008-01-25 00:17

蒜子 2008-01-25 00:21
三粒蒜子

sang 2008-01-25 00:21
你隻死狗 我叫你幫我買野 走左去釣魚

kin 2008-01-25 00:23

蒜子 2008-01-25 00:24
引用第7樓sang2008-01-25 00:21發表的“”
你隻死狗 我叫你幫我買野 走左去釣魚

咁就有d唔係好啱啦

whero 2008-01-25 00:26
在香港什麼市場買的啊????我指那條黑沙.....

肥仔 2008-01-25 00:27
狗爺好威猛呀~~~~

海狗 2008-01-25 00:30
引用第10樓whero2008-01-25 00:26發表的“”

不是在香港買的...我是在珠海買的...再過澳門關..經港澳碼頭再坐船過香港再影相....這樣比較化算......

wah 2008-01-25 00:35
對手套好正wor

ufo 2008-01-25 01:02

dacky 2008-01-25 01:49

買兩隻L MINNOW 尼做咩 , 狗爺你玩假餌GE咩 ~

海狗 2008-01-25 03:34
引用第13樓wah2008-01-25 00:35發表的“”
對手套好正wor

你鐘意咩.我賣俾你丫..........

海狗 2008-01-25 03:35
引用第15樓dacky2008-01-25 01:49發表的“”

買兩隻L MINNOW 尼做咩 , 狗爺你玩假餌GE咩 ~

見平咪買囉.....等夏天去167度玩下都好丫ma........

釣魚痴 2008-01-25 08:48
海狗好!

浪磯會DEE 2008-01-25 09:01
海狗兄最尾都係忍唔到手買野

路過... 2008-01-25 09:10

xx9jw 2008-01-25 11:00

TUNA 2008-01-25 13:30
勁, 佩服。

鲷神一号 2008-01-25 13:31
好毒呀 狗爷''劲''。。。

走鱼王 2008-01-25 14:22

海狗 2008-01-25 14:59
引用第19樓浪磯會DEE2008-01-25 09:01發表的“”
海狗兄最尾都係忍唔到手買野

係咁而o者.......買得多返去會俾人咋型.........

wah 2008-01-25 15:38
引用第16樓海狗2008-01-25 03:34發表的“”

你鐘意咩.我賣俾你丫..........

ng la ...留番你自己出礁用la ....
保護雙手 ar !!

海狗 2008-01-25 15:51
引用第26樓wah2008-01-25 15:38發表的“”

ng la ...留番你自己出礁用la ....
保護雙手 ar !!

哥對手套又型又保暖..我呢D粗人唔岩用既.........

barry 2008-01-25 15:58
引用第27樓海狗2008-01-25 15:51發表的“”

哥對手套又型又保暖..我呢D粗人唔岩用既.........

你有几粗啊?

wah 2008-01-25 16:00

海狗 2008-01-25 16:29
引用第28樓barry2008-01-25 15:58發表的“”

你有几粗啊?

一定粗過你..........

鯛魚殺手 2008-01-25 16:36
大沙

小堡 2008-01-25 18:43
引用第10樓whero2008-01-25 00:26發表的“”

他們上船的地方就係全港最大的香港仔魚類批發市場

wah 2008-01-26 00:00
果度叫科學圓,不是科技圓
我發現我多隻左SHIMANO LARISSA C3000D 用

钓佬 2008-01-26 00:21

海狗 2008-01-26 02:15
引用第33樓wah2008-01-26 00:00發表的“”
果度叫科學圓,不是科技圓
我發現我多隻左SHIMANO LARISSA C3000D 用

俾返個攪我呀..........

路過... 2008-01-26 09:36
引用第35樓海狗2008-01-26 02:15發表的“”

俾返個攪我呀..........

笑死~

eric狼 2008-01-28 23:07
恭喜...海狗兄...好好魚獲

海狗 2008-01-28 23:09
引用第37樓eric狼2008-01-28 23:07發表的“”
恭喜...海狗兄...好好魚獲

哈哈兒 2008-02-01 19:18
唔好意''c'' e + 先睇到 果然係勁呀 下次過呢搵埋我丫

海狗 2008-02-01 20:14
引用第39樓哈哈兒2008-02-01 19:18發表的“”
唔好意''c'' e + 先睇到 果然係勁呀 下次過呢搵埋我丫

好呀.有心唔怕遲.下次過黎就會一會你啦.........

小堡 2008-02-01 20:17
引用第39樓哈哈兒2008-02-01 19:18發表的“”

你係唔識龜字點寫定係唔識打9字先

海狗 2008-02-01 20:33
引用第41樓小堡2008-02-01 20:17發表的“”

你係唔識龜字點寫定係唔識打9字先

查看完整版本: [-- 1月23~24 香港破龜之旅 --] [-- top --]