查看完整版本: [-- 請問新入行應該買支咩假餌竿? --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 請問新入行應該買支咩假餌竿? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

赤鬼 2005-08-23 22:31

請問新入行應該買支咩假餌竿?

請問新入行應該買支咩假餌竿?

細橋 2005-08-23 22:56
去漁獵人問下~
愈貴愈好...
一分錢一分貨...

或者你比個明確目標:
預算傾向、性價比傾向、新產品追求傾向...等

slim_alan 2005-08-23 23:20
目標魚是??

赤鬼 2005-08-23 23:31
冇呀!我住學人用黎入冬拖下火水鱸,又或者跟人去下黃泡咁咋!
一千樓下啦!太貴買唔起,款式冇所畏,噤用就得.....................thx

slim_alan 2005-08-23 23:37
竿子最好拿過為主!最好連捲線器(魚絞)裝上竿子試一下是在好不過了!!

光頭死神 2005-08-24 01:56
一千蚊以下 , 你可以買枝 taniyama basic gear 7'6 , 絕對夠你冬天釣鱸魚用 , 當然加多少少錢 , 買枝千鬆少少既 G-craft 9 呎就good 曬 ~~ 我兩日前買左枝 8 呎 ~ ^^

犬齒鮪 2005-08-24 11:33
光頭,你們那邊玩假餌都用7尺以上長竿的嗎?

光頭死神 2005-08-24 13:09
釣海鱸通常都會用長少少 , 8,9呎都好o岩用 , 係某些位釣座太高 , 就會用到11 , 13 呎

犬齒鮪 2005-08-24 14:08
是在磯岩的地方釣嗎?

slim_alan 2005-08-24 18:24
也應該說:長可以短用!!

四眼妹 2005-08-24 18:39
咁係唔係如果要買一支好的假餌竿一定要好几千蚊架

犬齒鮪 2005-08-24 20:01
2000葡幣左右的假餌竿已經很好了~

wah 2005-08-24 20:26
daiwa TRIFORCE-X 這系列也不錯.......
釣青物和玩LURE 也好...........
我也有支902MHRS-V
這支中10斤黄鰭也能應付

赤鬼 2005-08-24 20:54
咁磅數應該買幾多呀?

wah 2005-08-24 21:00
支野寫 for 12~30lb 的line

肥仔 2005-08-24 21:47
如果係冬天釣火水鱸 , 用12 lbs ~~ 16lbs 就夠 la , lure :8g ~~ 28g
我都係用8尺 12 lbs 的 major craft

wah 2005-08-24 22:13
我想試下用shimano bass rise 來釣下火水爐,
daiwa TRIFORCE-X又好似好重型....釣大大大火水爐...........

下面是引用wah於2005-08-24 22:13發表的:
我想試下用shimano bass rise 來釣下火水爐,
daiwa TRIFORCE-X又好似好重型....釣大大大火水爐...........

十斤鱸bass rise都掂啦...

光頭死神 2005-08-25 01:29
wa ... 枝 triforze -x 簡直係強暴竿 la ~ 又重到死 , 用黎釣鱸魚簡直係好似釣林哥咁 ~~

fishing小e 2005-08-25 01:31
各位~請問有無d幾百既假餌竿介紹下丫???
林住係細湖或大湖玩下lure咋~太貴又買唔起~嗚嗚
仲有玩假餌ge釣組係點架???

wah 2005-08-25 02:14
下面是引用光頭死神於2005-08-25 01:29發表的:
wa ... 枝 triforze -x 簡直係強暴竿 la ~ 又重到死 , 用黎釣鱸魚簡直係好似釣林哥咁 ~~

很重咩?????
要試下sin

光頭死神 2005-08-25 13:06
絕對重過石頭 la ~~~~~~ 買枝 seahawk 80L 包你開心到震 ~~!
triforze- z 就反而輕返少少 , x 就真係咪搞 la ~~~

赤鬼 2005-08-25 18:27
下面是引用光頭死神於2005-08-25 13:06發表的:
絕對重過石頭 la ~~~~~~ 買枝 seahawk 80L 包你開心到震 ~~!
triforze- z 就反而輕返少少 , x 就真係咪搞 la ~~~

80L 係咪即係80磅呀?
我去南油都係用20~40lb咋喎!

犬齒鮪 2005-08-25 20:32
80係咪長度既意思?未必係講80磅既。

下面是引用犬齒鮪於2005-08-25 20:32發表的:
80係咪長度既意思?未必係講80磅既。

80係長,L係調...
你比枝seahawk換我支triforze- z 我就開心到震^^

健尼 2005-08-26 00:58
咁我用triforze-z都唔算太過份la?唔會強暴la???

slim_alan 2005-08-26 13:36
DAIWA SEAHAWK 80L真的好用嗎?是直絞的竿嗎?有看到過橫絞的嗎??尋找中.....

slim_alan 2005-08-26 13:46
是這隻竿!!不知大家有沒有見過或使用過!!

犬齒鮪 2005-08-26 13:48
沒有,我這裡沒有賣。

wah 2005-08-27 15:01
靚野多數要訂?!

肥仔 2005-08-27 20:50
係發燒友我見過有得賣喎~~(spinning)

四眼妹 2005-08-29 18:09
響香港bo~

四眼妹 2005-08-29 18:15
呀有錢人

slim_alan 2005-08-29 23:37
我估這枝竿子應該會很好用~~~~因為是設定用來玩岸釣鐵板的"猜想"戰鬥力應該不錯!!

赤鬼 2005-09-02 00:09
有冇D平野呀?
我見牛記有D迪佳假餌竿,五舊水樓下,6~9尺都有,1~16lb,唔知好唔好呢?

肥仔 2005-09-02 12:31
下面是引用slim_alan於2005-08-29 23:37發表的:
我估這枝竿子應該會很好用~~~~因為是設定用來玩岸釣鐵板的"猜想"戰鬥力應該不錯!!

我有個朋友佢用枝 9尺6 去黃泡 jig 煙仔 , 佢話好好用喎~

肥仔 2005-09-02 12:32
下面是引用赤鬼於2005-09-02 00:09發表的:
有冇D平野呀?
我見牛記有D迪佳假餌竿,五舊水樓下,6~9尺都有,1~16lb,唔知好唔好呢?

唔會有1磅掛?!?!
戈 d 迪徍假餌竿非常適合假餌初學者玩 ga~

犬齒鮪 2005-09-02 13:03
下面是引用肥仔於2005-09-02 12:31發表的:

我有個朋友佢用枝 9尺6 去黃泡 jig 煙仔 , 佢話好好用喎~

嘩~你地JIGGING用咁長JIG竿ga?

光頭死神 2005-09-02 19:05
8呎橫鉸個枝 seahawk 唔係用黎拋鐵板ga, 係用黎釣鱸魚 ga 咋 ~~
10 ~12呎個幾枝先係用黎 shore jig ga ~~~

犬齒鮪 2005-09-02 19:07
用長竿原因是什麼?因為在黃泡上面,釣竿必須伸出一點以免線被黃泡底磨斷?

光頭死神 2005-09-02 19:14
係個度用長竿都有好處既,反正都係為左玩o者,同埋D 煙仔都好少埋泡底既, SKIP JACK 同懵仔就會 ~~

四眼妹 2005-09-02 22:48
咁你出黃泡多數係用几多呎的竿架?

健尼 2005-09-03 01:52
下面是引用肥仔於2005-09-02 12:31發表的:

who is he/she???

光頭死神 2005-09-03 12:41
多數用 6呎~6呎半 既light jig 竿 , 6~8 呎既假餌竿 或者 shore jig 竿 ~~
肥仔講戈個係 賊人 ~~~

犬齒鮪 2005-09-03 13:06
你地係黃泡用几重既鐵板?

光頭死神 2005-09-03 13:11
12~60g 都適用 , 視乎大流定細流 , 不過我地通常都係用 12~28g 既黎遠投釣淺層, 28~60g 既就用黎中下至面層jig ~~ 但多數都係用前者既方法 ~~

四眼妹 2005-09-04 00:19
下面是引用光頭死神於2005-09-03 12:41發表的:
多數用 6呎~6呎半 既light jig 竿 , 6~8 呎既假餌竿 或者 shore jig 竿 ~~
肥仔講戈個係 偃?~~~

6呎?響黃泡釣會唔會有d辛苦?

光頭死神 2005-09-04 12:23
你又知辛苦??/ 你去過黃泡呢咩???
足夠有突就真 ~~~~~

Ar保 2005-09-04 12:42
下面是引用leia於2005-09-04 00:19發表的:

6呎?響黃泡釣會唔會有d辛苦?

佢地遲早帶4呎蝦竿去架啦!!!

光頭死神 2005-09-04 13:00
上兩次都帶左12 呎手竿同八呎蝦竿去釣牛孟 la ~~ 笑到肚痛 , 特別係用枝 8 呎蝦竿添 , 成枝竿得返呎半多 d 楂手位係未入水, 其餘部份全部入曬泡底 ~ 仲要枝竿不停咁敲個泡邊 , 超頂癮

查看完整版本: [-- 請問新入行應該買支咩假餌竿? --] [-- top --]