查看完整版本: [-- ~7級風之萬山釣行~ --]

-> 海 磯 釣 訊 -> ~7級風之萬山釣行~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3   4   5  >>  Pages: ( 7 total )

海狗 2007-12-29 21:21

~7級風之萬山釣行~

今日由海狗大屍發起的東區釣遊安全龜來...一行6人(我...ericsuper...返本...亞神...薄荷鰻同小釣手)8點

20分由菱角嘴出發前往釣點...經一輪雙議後決定前往東澳作第一站...

9點15分到達東澳...各人自選龜位後我和eric上同一舊石...上到礁後風勢依然強勁...由於地理位置關係

只能釣食風的那邊....開好誘餌攪好釣組巳十點了....釣左好耐都係得石九叔幫o親...有好幾次不時還被7級

風差點吹倒落地...險象環生...由於大風又無魚釣的關係...12點決定中埸休息...在船上問問團友釣況都是慘

不忍睹...小釣手還差點食自己的浮波既波餅...到了去迎接最後一個團員薄荷萬的時候...見他選了一個很灸

起眼的出水石...竟然釣了一條2斤多的黑沙...還被怪物強暴了3口...真的不敢相信...

在萬山食過飯後便轉位到火船頭附近....當船左轉後睇到都流晒口水了...晴到不得了...連一些平時上唔到

的釣位都能夠上...同上午一樣我同eric一齊上一個小平台位...這個釣位平時一有個東字就上唔到...好在

今日淨北可以上....

上到釣點巳經是2點鐘...急忙打幾杓餌粉聚o下魚先...一睇之下竟然無老泥...發達喇....但是突如其來的一

個瘋狗浪沖了我的誘餌袋落海...還一沉不起.......跟住就梗係粗口滿天飛...不下數百字...釣了15分鐘後

eric大叫你個餌袋浮返上黎喇...急急忙忙的用撈掑用盡九牛二虎之力...10多分鐘才撈到上黎...有點失而復

得...開心都來不了...之後eric開始陸續上魚....首先係荷包一條...跟住白立...從未中過白立的他有點手忙腳

亂...我便不時為他打氣和如何弓魚...1分鐘後一條斤多白立上水...再過了一會...他的浮波又有了魚訊...一

揪之下魚向外飛...2~3個回合後一條腳板(休)面上水...之後靜了一會...就在我地傾計的時候...一個突如其

來的拉竿...毫無先兆的一下差點把eric拉落水....好在eric身手敏捷用力一揪...06竹即時滿弓....睇落呢條

應該唔野小....我便叫他死頂...右邊有暗礁快把竿叫左弓...不時叫他放放收收...過了5分鐘終於見到魚影

了...係黃衣啊...而且都唔細...我睇準時間撈掑一落...ko落網....eric話手軟了...叫晒救命...你就好啦...我

係你隔離一條都無..仲要睇你中魚...幫你撈魚....你都唔知我幾慘....之後因為大風的關係4點50分就收壇

了...

新手仔 2007-12-29 21:23

亞神 2007-12-29 21:24
泡到

新手仔 2007-12-29 21:26

亞神 2007-12-29 21:32
狗爺你有影相架,做嘜唔掟上來

蛇屍鰻 2007-12-29 21:36

新釣手 2007-12-29 21:37

小堡 2007-12-29 21:38
傾計無相無計傾

Monster 2007-12-29 21:42
see

海狗 2007-12-29 21:43
部腦壞壞地..........

sang 2007-12-29 21:45
吓>大屍教人弓魚收收放放你有冇教人打8字呀

尾長 2007-12-29 21:56

钓鱼必中 2007-12-29 22:10

沙立皇 2007-12-29 22:46

高比 2007-12-29 22:50
都算幾好境哇

小堡 2007-12-29 22:54
帶隻膠手套去釣魚?

indian187 2007-12-29 22:56
rttttttttttttttttttttttttt

蒜子 2007-12-29 23:06
掂呀

肥仔 2007-12-29 23:07
ERIC , 你好有型呀.............隻手套

天魔 2007-12-29 23:15

那貓 2007-12-29 23:23

bfd 2007-12-29 23:26
see

戰鷹 2007-12-29 23:26
see see

gofa0001 2007-12-29 23:29
seesee

terry 2007-12-29 23:30
seesee

鲷神一号 2007-12-29 23:31
vvvvv

samuelsi 2007-12-29 23:33

安仔 2007-12-29 23:44

paulfirehk 2007-12-29 23:54
see!!!!!!!!!!!!!!!!!

fire 2007-12-29 23:59
cc

奇一 2007-12-30 00:08
私家位都比你搞掂...........

fatboy_531 2007-12-30 00:13

阿賢 2007-12-30 00:15

mo2268 2007-12-30 00:21
------------------------------------------------------

pkpk 2007-12-30 00:22

東澳人 2007-12-30 00:23

細路仔 2007-12-30 00:26
睇睇睇睇...睇下有咩睇

何馬 2007-12-30 00:27

bto78 2007-12-30 00:29
see!

dragon 2007-12-30 00:31

i9405516 2007-12-30 00:33
CC...........

isochinu 2007-12-30 00:43
see see sin...

man168 2007-12-30 00:44

田中 2007-12-30 00:47

jerry 2007-12-30 00:47
see see............

小釣手 2007-12-30 00:52
蕉蕉

aaz 2007-12-30 00:53
ssssss........

enkei 2007-12-30 00:59

沙立仔 2007-12-30 00:59
see

公仔仔 2007-12-30 01:08
睇下啦...!

查看完整版本: [-- ~7級風之萬山釣行~ --] [-- top --]