查看完整版本: [-- 網山水庫外傳篇 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 網山水庫外傳篇 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

Ar保 2007-12-24 00:57

網山水庫外傳篇

這天我同呀牛首先去網山水庫試下低溫下台釣的開口狀況,不出三分鐘已釣獲些小鰱魚bb,和3斤重左右的大白鰱,之後的一下抽竿,被猛力拉了落水,被水壩邊斜落位一滑直下,導致讓了太多距離,慘糟水位尺割線跑魚,更慘變落湯雞,相信是上年釣到的大size白鰱,遺憾的是貪一時方便,沒有用"可樂樽釣法",好彩有會員放低左d衣物更換,如果吾係就慘了,頂多穿拖鞋~haha
因為整份釣組沒有了,費事攪過,還掂要去今日既主打釣場,繼網山水庫外野場爆釣呆呆後的另一新發掘釣場,一個養蝦蟹的養殖場,但有鱸魚和海鰱患,年中損失不少,經書記的介紹下,我和牛就到達此塘去嘗試清減原兇吧,我同牛先後以pencil作釣,唸著戈日又熱又東風都打定蕉數架啦,點知不一會就被攻擊,可惜咬吾中,今日d鱸好似傻傻地,攻擊左好多口,好少咬中,有幾條就攻攻下甩左,最後係牛一條我一條收場,不過淨睇佢卜水都過足引,大約釣左4個鍾,有差不多十幾次卜假餌,隻牛仲甩鬼左三條,真低死~~都叫佢換勾啦!!不過最happy既都係第一次用隻diy hand make pencil就有咁既成績真係好有成功感,咬餌次數仲多過牛用隻ns-8添~~hehehe,個塘主見我地幫佢釣左兩條鱸魚好開心,又請食飯又飲酒,仲有佢個塘d超正爆膏蟹,最正係去釣吾洗錢,互惠互利,塘主非常好客,仲叫我地多d去玩,不過佢吾係開放比人釣的,只係網山水庫俱樂部會員特享既專利,即是話網山既會員又多個場玩,真係正,呢d都要多謝我地既會長牛哥幫我地謀既福利,聽聞遲d仲有更好消息tim~~寫著咁多先~~去一去片

Ar保 2007-12-24 00:58
~~

sang 2007-12-24 01:10

隻手好多毛

ericsuper1 2007-12-24 01:19
好玩bor..>~< 可惜我冇得去...@@

Ar保 2007-12-24 01:22
引用第2樓sang2007-12-24 01:10發表的“”

隻手好多毛

如果呀牛冇毛就嚇親你啦

dacky 2007-12-24 01:28
唔得 , 我都要去pen 爆佢 .......  

Ar保 2007-12-24 01:30
引用第5樓dacky2007-12-24 01:28發表的“”
唔得 , 我都要去pen 爆佢 .......  

水面連環大爆炸?

小堡 2007-12-24 01:47
引用第4樓攻略王2007-12-24 01:22發表的“”

如果呀牛冇毛就嚇親你啦

都唔夠我識的亞牛多毛

海狗 2007-12-24 02:12
引用第7樓小堡2007-12-24 01:47發表的“”

都唔夠我識的亞牛多毛

傑仔 2007-12-24 02:28
點解唔話我知...我今日好得閒呀!!!!!!!!!

阿B 2007-12-24 06:10
pencil....爽...

1魚 2007-12-24 07:12
那個圍看來也有很多大立魚釣

barry 2007-12-24 10:02
观赏鱼的乐园!

犬齒鮪 2007-12-24 10:20
好棒!!自制假餌釣到~~

肥良531 2007-12-24 10:30

宮本 2007-12-24 10:43
能夠用自制的假餌釣到對象魚又系另一種層次的滿足感

小小強 2007-12-24 12:27
今年睇黎唔駛玩西湖同西湖外喇~~~~pencil大戰鱸魚日旨日可待~!!!!!!!

宮本 2007-12-24 12:37
有沒預埋我份先

小小強 2007-12-24 12:40
引用第17樓宮本2007-12-24 12:37發表的“”
有沒預埋我份先

咁要睇牛長老意思

宮本 2007-12-24 12:46
哦~ 了解

傑仔 2007-12-24 12:52
引用第18樓小小強2007-12-24 12:40發表的“”

咁要睇牛長老意思

又賴低我啦~

小小強 2007-12-24 12:57
引用第20樓傑仔2007-12-24 12:52發表的“”

又賴低我啦~

我都未玩過呀傑兄~~~~揾次去證實吓假餌食唔食鱸魚

你係網山會員梗有份啦

Honfer 2007-12-24 18:54
牛牛今日去完廣州開會個時識左好多吾同地區ge 釣友,羅曬卡片,有人就同牛哥講,牛哥....我個塘十幾年都未清過,d 十斤生魚,幾十斤黑鯇同catfish 食曬我其它魚,成斤非都食,我好想清走它地呀,你幾時得閒上泥同我去清一清它,你知le....我地又吾識玩路亞....清它吾到

又有人話: 我地個到d 章紅、GT、同埋Tuna幾十kg ,都無人開發無人去釣,我打算下年開發jiging ...你地一定要泥,同埋河口有好多金目鱸,成日一洗鱸就斷線.....你地除時泥搵我帶你地去

好快好快~~~我地可以更爽

細路仔 2007-12-24 18:59
引用第22樓Honfer2007-12-24 18:54發表的“”
牛牛今日去完廣州開會個時識左好多吾同地區ge 釣友,羅曬卡片,有人就同牛哥講,牛哥....我個塘十幾年都未清過,d 十斤生魚,幾十斤黑鯇同catfish 食曬我其它魚,成斤非都食,我好想清走它地呀,你幾時得閒上泥同我去清一清它,你知le....我地又吾識玩路亞....清它吾到

又有人話: 我地個到d 章紅、GT、同埋Tuna幾十kg ,都無人開發無人去釣,我打算下年開發jiging ...你地一定要泥,同埋河口有好多金目鱸,成日一洗鱸就斷線.....你地除時泥搵我帶你地去

禁正既野預埋我呀一定要

小小強 2007-12-24 20:14
引用第22樓Honfer2007-12-24 18:54發表的“”

睇黎前境幾明朗咁喎~~~

哈哈兒 2007-12-24 20:47
你地就好啦有得去拖 lo

傑仔 2007-12-25 00:02
TO: ALL HUNTER
我睇到咁已經覺得...我下一年應該過得好充實ga啦!!!
記得打比我呀!!!靖假都要去呀!!!
做會員係明致ga決定!!!!

東澳人 2007-12-25 01:44
你地有得去就好啦

狼來了 2007-12-25 12:35
康師傅,你地個日上去有無見到個個所謂的中國路亞第一人呀??~

XT_1993 2007-12-25 12:47
好钓场,好想去钓啊!

Honfer 2007-12-25 19:14
引用第28樓狼來了2007-12-25 12:35發表的“”
康師傅,你地個日上去有無見到個個所謂的中國路亞第一人呀??~

....識它老鼠....見到都吾知他咩水le...

狼來了 2007-12-25 22:01
引用第30樓Honfer2007-12-25 15:14發表的“”

....識它老鼠....見到都吾知他咩水le...

人地咁出名你都唔知係邊個呀~haha~

dacky 2007-12-25 22:30
比d 心理準備你地 , 一陣戈貼仲勁........  

肥仔 2007-12-25 22:31
今日又有四個人去此圍pen 爆回來 , 只係十五分鐘 , 全部人好似發左顛亂咁大叫

洛lok 2007-12-25 23:09
我也在場

狼來了 2007-12-26 00:24
挑, 無我分~

Honfer 2007-12-26 13:11
引用第31樓狼來了2007-12-25 22:01發表的“”

人地咁出名你都唔知係邊個呀~haha~

出名~~出名咩都收收埋埋...傳男不傳女....點樣發揚路亞呀....
如果講技術...更加吾洗講le...求其水哥己經ko 他le....

犬齒鮪 2007-12-26 14:13
引用第28樓狼來了2007-12-25 12:35發表的“”

水哥,有好多人都自稱自己中國路亞第一人,究竟系邊個啊?

肥仔雄 2007-12-27 10:31
在哪裡的,可否告知

查看完整版本: [-- 網山水庫外傳篇 --] [-- top --]