查看完整版本: [-- 我養的三隻小鳥 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 我養的三隻小鳥 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

魚魚 2007-11-19 17:17

我養的三隻小鳥

養咗最久的是隻小畫眉,以有3年多了,後是橫眉,最後是黑白黑白ge花"鳥"哥,佢哋每隻來歷也不一樣,最近我才影吓相,分享吓,還有其牠我養的小動物,打後慢慢再分享啦~~~~

請問本論壇有冇養雀之人呢??

(小弟文筆差,請見諒,但最好加分啦∩.∩)

魚魚 2007-11-19 17:23
都係唔係好清,以正到很細加啦!!

1魚 2007-11-19 18:18
綠色哥隻廣東人叫做相思呀,唔係畫眉,第二隻咖啡色哥隻先叫畫眉

sang 2007-11-19 18:25
魚魚 小心禽流感

dacky 2007-11-19 18:49
你隻畫眉係咪換緊毛? 定仲係雛鳥?

dacky 2007-11-19 18:50
係喎 , 你開錯區 , 魚花接木先岩 , 魚叔唔該 ~

海狗 2007-11-19 19:29
引用第2樓1魚2007-11-19 18:18發表的“”
綠色哥隻廣東人叫做相思呀,唔係畫眉,第二隻咖啡色哥隻先叫畫眉

以前屋企養過好多隻....佢地會咀你的手指.....好可愛......

快攻仔 2007-11-19 19:32
養咁耐都唔知佢係相知,叫小畫眉

魚魚 2007-11-19 21:18
養咁耐都唔知佢係相知,叫小畫眉

一時間忘記咗嗎~~

魚魚 2007-11-19 21:19

差不多姐~~~

高比 2007-11-19 21:24
相思養一對吧.哈哈..

魚魚 2007-11-19 21:27
相思養一對吧.哈哈..

隻相思來原唔係買加,所以特別有感情~~~

ckip 2007-11-19 23:14
引用第11樓魚魚2007-11-19 21:27發表的“”

隻相思來原唔係買加,所以特別有感情~~~

走去捉..A~

蒜子 2007-11-19 23:26
我以前細個老豆都養雀仔架,相思BB都有,個籠係成日打開,我地食飯ga時候,佢就最鐘意飛出泥問我地比飯佢食...後來有一次見到有幾隻相思飛左入屋,之後我地養果隻跟左佢地飛走埋.....

barry 2007-11-20 10:53
感觉上雀仔都是用竹笼养比较漂亮,天气转冷了要注意家笼布.

魚魚 2007-11-20 13:01
多謝指點,~~

barry 2007-11-20 14:59
要养好一只画眉并唔是一件简单事,要花好多心机才可以成功,多点带它到户外呼吸新鲜空气吧.最好多养两只

.尹仔. 2007-11-20 18:44
我都想養.但係驚有畜流感

魚魚 2007-11-20 21:23
我都想養.但係驚有畜流感

點可能有畜流感姐??(唔帶佢出街咪得囉!∩∩)

恐龍釣魚 2007-11-25 22:11
同一個用戶^^

查看完整版本: [-- 我養的三隻小鳥 --] [-- top --]