查看完整版本: [-- 為“漁尺”之行 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 為“漁尺”之行 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

亞旦 2007-09-16 17:03

為“漁尺”之行

07年9月15日,星期六

東方的天空剛发白,新的一天開始了,平時開工日的懶床習慣,在今天失靈了,

一大早就起身了,心中的那种感覺好像己期待了很久般,与開工日大不一样,忙

這忙那的,怕漏了什么似的……………!

原來今天是釣鱼日

经過了出關,上車,上船,上磯終于來到了釣點,一個离家很近的海島,(釣點大家

睇到就会知道在那了)來到釣點,太阳還剛冒頭,?是很大,潮水還未退,是好時机

了,三爬两撥搞點釣組,打粉。落釣沒多久,波仔就随着漲浪沒入水中,意識般慢

慢收點線,就在此時,杆尾傳來了心中想拥有但很久都未有的感覺,… 很狂的鱼訊,

此時腦子即刻控制右手揚杆,… … 嘩。嘩 。嘩 ……!

一天下來,如此的动作重覆作了几次,內心感覺真是人生可求!

(末想到漁尺之行如此幸运和開心,如每個釣鱼日都是漁尺之行,多好啊!)                        

領取漁尺申請帖

1魚 2007-09-16 17:09
唔相信係事實 ......不過漁尺都會照送

zoo 2007-09-16 17:17
旦哥好嘢!

sang 2007-09-16 17:25
旦哥,勁 釣點邊到

亞旦 2007-09-16 17:26
引用第1樓1魚2007-09-16 17:09發表的“”
唔相信係事實 ......不過漁尺都會照送

謝一鱼叔,

幸运的漁尺!

.尹仔. 2007-09-16 17:31

1魚 2007-09-16 17:31
有漁尺~冇烏龜...... 居家旅行必備良尺,出門磯釣一定要帶的漁尺 ~~漁樂尺!!!

高比 2007-09-16 17:34
係唔係九蕉島?九蕉島都咁靚水.出面實好青.

勁呀!!!!! 阿旦哥做咩唔帶埋我去玩呢?

犬齒鮪 2007-09-16 17:35

阿B 2007-09-16 17:37

亞旦 2007-09-16 17:44
引用第7樓高比一號2007-09-16 17:34發表的“”
係唔係九蕉島?九蕉島都咁靚水.出面實好青.

勁呀!!!!! 阿旦哥做咩唔帶埋我去玩呢?

專家一睇就知,好嘢!

1魚 2007-09-16 17:49
九洲今年翻生了~未到正期都咁好收獲

高比 2007-09-16 17:57
引用第10樓亞旦2007-09-16 17:44發表的“”

專家一睇就知,好嘢!

唔敢當唔敢當,應該好前輩一看到就知邊個島呢

有左果兩次經驗 ,這個地方,我永遠懷念,可惜一直冇腳去.... 好多年了.那時還是書生一個,今年翻生係唔係應該故地重釣呢:)

玄武 2007-09-16 18:39
魚呀

傑仔 2007-09-16 18:58
9蕉島都有咁ga收獲...強
魚尺又少一把.....想要ga朋友..網友....釣友要快手啦

sptt 2007-09-16 19:21
勁..................

1魚 2007-09-16 19:49
好希望今年快些可以看到爆尺之旅.....唔知邊位可以首先做到.....55公分....加油!!

高比 2007-09-16 19:53
引用第16樓1魚2007-09-16 19:49發表的“”
好希望今年快些可以看到爆尺之旅.....唔知邊位可以首先做到.....55公分....加油!!

1 魚叔不如魚網釣友冬磯搞個臘魚類爆過50公分的人有記念品囉!

paulo 2007-09-16 20:02
恭喜晒!

1魚 2007-09-16 20:08
引用第17樓高比一號2007-09-16 19:53發表的“”

1 魚叔不如魚網釣友冬磯搞個臘魚類爆過50公分的人有記念品囉!

直頭要啦~~立魚50公分.....勁!

高比 2007-09-16 20:14
引用第19樓1魚2007-09-16 20:08發表的“”

直頭要啦~~立魚50公分.....勁!

我都自過下資料架....

黑鲷在自然海区一般一龄鱼尾*长15cm,2龄21cm,3龄26cm,4龄30cm,5龄33cm,7龄37cm,9龄达40cm左右,最大个体长45cm,一般4龄之前生长速度较快。

多數中2~4年魚....

白臘應該可以更大!

十幾年在大海中拼搏先有五十公分以上.成魚精了!

在比賽中到又上到的話第一的機會已經差不多了......嘿嘿...送多樣記念品好應該.

KeLvInFisH 2007-09-16 21:32
旦哥~~~你係勁既

新釣手 2007-09-16 22:03

黑鯛之天敵 2007-09-16 23:48
旦哥好野~~~~~

kin 2007-09-17 00:21
旦哥 下次用澳門 帶我去

路過... 2007-09-17 00:28
http://www.cocoatm.com/emote/4a053957.gif[/img]

海狗 2007-09-17 02:49

亞旦 2007-09-17 09:30
引用第24樓kin2007-09-17 00:21發表的“”
旦哥 下次用澳門 帶我去

kin哥,你幾時過來就几時去啦!

barry 2007-09-17 10:27
中的那种感覺好像己期待了很久般,与開工日大不一样,忙 vA8nvoi
D'Q\za
這忙那的,怕漏了什么似的……………! |CRn c:
N~'c_l
你已经无药可救 了

亞旦 2007-09-17 11:20
引用第28樓barry2007-09-17 10:27發表的“”
中的那种感覺好像己期待了很久般,与開工日大不一样,忙 vA8nvoi
D'Q\za
這忙那的,怕漏了什么似的……………! |CRn c:
N~'c_l
你已经无药可救 了

我已學識了葵花寶典神功,能解百毒!

狂野之猩 2007-09-17 12:23
9海域

gs 2007-09-17 12:58
甘既情况,要找时间过去搞搞!!!

不是日本人 2007-09-17 15:02

旦哥!!!!!!!!!!!!!
毒発!!!!!!!!!!!!!了!!!!!!!!!!

ckip 2007-09-20 12:51

哈哈兒 2007-09-20 21:50
果然係一把好毒ga呎呀

查看完整版本: [-- 為“漁尺”之行 --] [-- top --]