查看完整版本: [-- 夏夜-- 鱸之戀 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 夏夜-- 鱸之戀 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

光頭死神 2007-09-04 01:04

夏夜-- 鱸之戀

回想起對上一次係細湖中鱸 , 都已經係三月尾既事 , 事隔咁半年 , 終於係細湖釣到夢寐以求既鱸魚 , 雖然唔係好大條 , 90 cm , 但一幕幕跳水洗鱸既精彩場面 , 以及炸開水面鯨吞假餌既爆炸性場面 , 還是令人再三回味 ~

今次很好彩 , 去到釣場拋出第二竿已經發覺有魚追尾撲左一口 , 但並無咬中假餌 , 於是約略猜量魚既躲藏位置 , 再拋多兩竿 , 突然係水面炸出一個大水花 , 因為唔能夠確定假餌是否確實中勾 , 並無即時楊竿 , 等左約不足一秒既時間確定魚絲繃緊情度 , 再楊竿 , 立時傳來沈重的力量 , 魚開始發爛 , 亦駛出看家本領跳水洗鰓企圖爭脫魚勾 , 初時還是為是鱤魚 , 但硬是覺得欠了一份野蠻的衝勁 , 魚繼續瘋狂跳出水面 , 很多次還是整條飛離水面 , 可惜相機借了給友人 , 不能捕捉如此精彩的鏡頭 ...... 經過數十回合周旋 , 魚己經被拉近岸邊 , 從微弱的光線中看到 , 中的竟然是一條鱸魚 , 真的想像不到 , 在細湖這種死水環境下 , 這條養尊儲優的鱸魚竟然能多次飛躍出水面 , 交足了功課 , 真是俾面 , 但頓時又遇到另一個難題 , 如何攞魚上岸 .... 要攞條魚上岸 , 只有去到右邊既大石先可以落到水邊取魚 , 不過中間隔著一個淺灘 , 由於近日細湖水位比較低 , 魚亦比較大條 , 根本過唔到淺灘 .... 唯有從大石那邊涉水過淺灘位置 , 把魚拖過去 , 再回大石位取魚 .... 一想起要踩過那些又臭又黑既瘀泥 ...真是想死 ... 不過為左救返條魚 , 不能不涉水取魚 , 幾經艱辛 , 終於都將魚攞到上岸 , 約略用手板量度一下 , 90 cm 少不了 , 估唔到係細湖真係有鱸魚咬 pencil , 而且仲係咬 ns 8 咁細條既 pencil , 真是滿足 , 趕緊同條魚拍了幾張寫真後 , 便隨即放回水中 ~ 好讓牠能繼續自由地暢游於這片樂土之中 ~

新釣手 2007-09-04 01:07

一個字

ckip 2007-09-04 01:12
好勁A......................點解佢食你隻NS8 ...唔食我隻

xx9巴布查理 2007-09-04 01:14
精彩 ~~~~~~~~ 頂一下

wah 2007-09-04 01:34
光頭~
我想請教下你pen 的手法

vanness594 2007-09-04 01:34
无野讲啦!

高比 2007-09-04 01:35
肥仔鱸都咁跑得?一定好玩...用左幾多time呢?
依d級數如果出磯好難上到...你爽死啦...哈哈

蛇屍鰻 2007-09-04 01:41

光頭死神 2007-09-04 01:43
引用第3樓交叉交叉2007-09-04 01:14發表的“”
精彩 ~~~~~~~~ 頂一下

你又鎖轆 , 無計 la ^^

光頭死神 2007-09-04 01:43
引用第4樓wah2007-09-04 01:34發表的“”
光頭~
我想請教下你pen 的手法

PEN 鱸魚頻率要慢 d , 大半秒一下左右 , 同埋 pen 一段距離可以停低等水面靜止返再pen , 呢種係大水面靜水既攻略法 , 重點攻擊既又有唔同 ~~

光頭死神 2007-09-04 01:45
引用第6樓高比一號2007-09-04 01:35發表的“”
肥仔鱸都咁跑得?一定好玩...用左幾多time呢?
依d級數如果出磯好難上到...你爽死啦...哈哈

佢係飛得咋 , 無乜耐力 , 2 分鐘埋欄 lu ~~
出磯就用唔同既架生ga la , 磯假餌竿不容忽視哦 ~~ 不過有流頂始終都係好玩 d 既 ~

高比 2007-09-04 01:50
引用第10樓光頭死神2007-09-04 01:45發表的“”

佢係飛得咋 , 無乜耐力 , 2 分鐘埋欄 lu ~~
出磯就用唔同既架生ga la , 磯假餌竿不容忽視哦 ~~ 不過有流頂始終都係好玩 d 既 ~

係呀...我上過差不多的,磯釣...頂左十五分鐘都未見波波!不過沒辦法...要就住線腳,假餌竿我都玩過,真係兩種感覺好唔同!
可能係海鱸(外磯的)好力d...魚身好瘦好長,頭又尖尖長長咁...希望下水我都扑條傻鱸埋來俾我爽下!

ckip 2007-09-04 01:50
引用第9樓光頭死神2007-09-04 01:43發表的“”

PEN 鱸魚頻率要慢 d , 大半秒一下左右 , 同埋 pen 一段距離可以停低等水面靜止返再pen , 呢種係大水面靜水既攻略法 , 重點攻擊既又有唔同 ~~

\
重點攻擊又有咩唔同GA.....係咪要PEN~! 快D AR

光頭死神 2007-09-04 01:52
引用第11樓高比一號2007-09-04 01:50發表的“”

係呀...我上過差不多的,磯釣...頂左十五分鐘都未見波波!不過沒辦法...要就住線腳,假餌竿我都玩過,真係兩種感覺好唔同!
可能係海鱸(外磯的)好力d...魚身好瘦好長,頭又尖尖長長咁...希望下水我都扑條傻鱸埋來俾我爽下!

今年我要搞磯鱸 !!!

zoo 2007-09-04 01:53

paulo 2007-09-04 01:54
勁!好野!

光頭死神 2007-09-04 01:55
引用第12樓ckip2007-09-04 01:50發表的“”

\
重點攻擊又有咩唔同GA.....係咪要PEN~! 快D AR

廢事講咁多牟論出黎 la ~ 陣間又俾人拮 , 咁就唔好 la ~~

wah 2007-09-04 02:01
引用第9樓光頭死神2007-09-04 01:43發表的“”

玩pen 鱸同玩pen 錦的手法有分别?

鱸就要慢,錦就要快?
玩pen 鱸同玩minnow釣鱸選位有冇分別?

paulo 2007-09-04 02:01
引用第16樓光頭死神2007-09-04 01:55發表的“”

廢事講咁多牟論出黎 la ~ 陣間又俾人拮 , 咁就唔好 la ~~

我覺得無所謂既!你只是講出你自己的釣魚心得啫!同其他人無衝突架!

ckip 2007-09-04 02:01
引用第16樓光頭死神2007-09-04 01:55發表的“”

又學少樣野。。。。。TIM~ 我。。。我中親都係細SIZE。。。 唉。。。仲要係一條起2條止LA WO~。。。頂。。。 

高比 2007-09-04 02:01
引用第13樓光頭死神2007-09-04 01:52發表的“”

今年我要搞磯鱸 !!!

年終起大北風出磯唔該單聲!預我一份!我幫你撈魚...哈哈!

光頭死神 2007-09-04 02:18
引用第17樓wah2007-09-04 02:01發表的“”

鱸就要慢,錦就要快?
.......

我無用pencil 起過鱤魚呀 , 呢 d 你問今年係細湖中得最多鱤魚既人先知 lo ~~~~ 我唔識答你呀
鱸魚唔係一定要慢 , 不過要睇情況而定 ~ 不過慢 pen 對釣鱸有多少少著數 , 你知 d 鱸魚唔係高速魚類型黎 ga la ~~ 係突擊型黎 ga 嗎 ~ 太快佢無咁易扑中

光頭死神 2007-09-04 02:19
引用第20樓高比一號2007-09-04 02:01發表的“”

年終起大北風出磯唔該單聲!預我一份!我幫你撈魚...哈哈!

而家都有 ga ~~ 少 d 之嗎 ~~
到時係驚我同你撈魚多 d ~ ^^

光頭死神 2007-09-04 02:22
引用第17樓wah2007-09-04 02:01發表的“”

鱸就要慢,錦就要快?
.......

講漏左 pen 同 minnow 既分別添 ....
minnow 攻擊既位置 , 起碼都要有一定既深度 , 如果水底有巨量水草 , 或者水草太近面既 , minnow 就根本用唔到 , 呢個時候用 pen 同 popper 就有著數

bass 2007-09-04 02:23

1魚 2007-09-04 07:11
咁早就有大鱸魚出水.......
條魚真係好大.......一定好好玩

精!!

fatfatfat 2007-09-04 08:14
羨慕

xx9jw 2007-09-04 08:56

XT_1993 2007-09-04 09:04
精彩!!!!

艾域隆 2007-09-04 09:48
點解你次次中大野我都唔係你身邊ga ... 點解你次次同我出去唔係割就係斷ga .... 點解次次都只係你中到魚,人地用同一假餌 , 同一釣點, 同一時間, 人地唔中到魚ga

犬齒鮪 2007-09-04 11:18
夏天釣大鱸~!

光頭死神 2007-09-04 12:05
引用第29樓艾域隆2007-09-04 09:48發表的“”
點解你次次中大野我都唔係你身邊ga ... 點解你次次同我出去唔係割就係斷ga .... 點解次次都只係你中到魚,人地用同一假餌 , 同一釣點, 同一時間, 人地唔中到魚ga

條魚攞左上水分幾兩分鐘就放返落水 la .... 點 call 你黎影呢 ^^

狼來了 2007-09-04 13:37

KeLvInFisH 2007-09-04 13:43
唔係大條..."
90cm啦

不是日本人 2007-09-04 16:22

90CM的鱸鱸、到達要幾多年成長呢?

sang 2007-09-04 16:46

黑鯛之天敵 2007-09-04 19:00
好野wor~~~光頭~~~~

細路仔 2007-09-04 20:09
wa....勁呀~等我今年又試下用pencil中下魚先~

哈哈兒 2007-09-04 20:22
好西利呀.............

李四 2007-09-04 20:24

路亞添 2007-09-04 22:07

-那貓- 2007-09-04 22:45

小小強 2007-09-04 23:32
有排桔~~~有排桔~~~~~~

勁!!!!!

高比 2007-09-04 23:56
引用第22樓光頭死神2007-09-04 02:19發表的“”

而家都有 ga ~~ 少 d 之嗎 ~~
到時係驚我同你撈魚多 d ~ ^^

不如到時我用磯釣你用路亞,睇下邊個同邊個撈魚...哈哈...輸左就咖啡!
(釣鱸魚用假餌好似你著數d喎,我家有特大的手編網同短木柄撈披,應該三十斤內的魚入網沒問題...哈哈,到時我表演魚頭入樽你睇!)

光頭死神 2007-09-05 00:03
引用第43樓高比一號2007-09-04 23:56發表的“”

不如到時我用磯釣你用路亞,睇下邊個同邊個撈魚...哈哈...輸左就咖啡!
(釣鱸魚用假餌好似你著數d喎,我家有特大的手編網同短木柄撈披,應該三十斤內的魚入網沒問題...哈哈,到時我表演魚頭入樽你睇!)

E E ~~ 磯 vs 假餌喎 ~~ 呢種 battle 有睇頭 ~又幾新鮮 ~ 同魚種唔同釣法對決 ~ 期待期待
到時請食晚飯又點話 ~~

高比 2007-09-05 00:10
引用第44樓光頭死神2007-09-05 00:03發表的“”

E E ~~ 磯 vs 假餌喎 ~~ 呢種 battle 有睇頭 ~又幾新鮮 ~ 同魚種唔同釣法對決 ~ 期待期待
到時請食晚飯又點話 ~~

一言為定!北風大起七分冷時,請赴約!到時我帶你到澳門附近的所有橋墩看看誰先中魚!哈哈

光頭死神 2007-09-05 00:15
引用第45樓高比一號2007-09-05 00:10發表的“”

一言為定!北風大起七分冷時,請赴約!到時我帶你到澳門附近的所有橋墩看看誰先中魚!哈哈

等你電話 ~~~~

海狗 2007-09-05 01:40

jessie 2007-09-05 08:58
好正!!!

smalllee 2007-09-05 11:51
c兄~~
你好勁呀!!!!
我都好想釣到佢!!!

查看完整版本: [-- 夏夜-- 鱸之戀 --] [-- top --]