查看完整版本: [-- 又破纪录!50cm!今日钓到左口。。。 --]

-> 外地釣友交流區 -> 又破纪录!50cm!今日钓到左口。。。 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jame575 2007-08-24 07:50

又破纪录!50cm!今日钓到左口。。。

大左口。。因为我所在的钓点是靠近沙滩,D左口中意把自己埋系沙里面,加上D鬼佬钓到小鱼大多数都放生,所以米有甘多左口罗。。恩,,我是用D鲱鱼仔.或者用D鱼肉.片成鱼仔甘大小形状,挂系钩度沉底拖钓。 首先抛出去好远,跟住慢慢往回收杆。。令到条死鱼仔好像会游水甘,D左口就来食拉,, D大左口同D细左口法5同,细条一食就拼命拉住个钩走,甘人就好容易感觉到它上钓。D大条左口就一淡食左条鱼仔,不动,当人慢慢往回拉支竿的时候,感觉有阻力,就用力一抽!!中鱼。。。。钓左口都几消耗体力罗,因为要不断抛杆又收杆,同埋我想钓左口不是很刺激,因为挣扎几下它就毛力拉,很快拉上岸。 同钓立鱼,蓝鱼,石斑这些鱼比起来,这些鱼好玩D,玩的时间都长D...不过,总的来讲,有鱼钓都很开心。。。

paulo 2007-08-24 07:57
點解你成日釣到左口既?中魚是什麼感覺的?我相信有好多網友同我一樣,除了想分享你的釣獲之外,還想分享你釣左口的經過.講黎聽下啦!唔該!

mrbear1986 2007-08-24 08:01
又破記錄,你一定是左口黑星.....
你釣魚是用了什麼工具呢,是什麼特別的東西令魚上釣
你的左口會用來點煮呢~

jame575 2007-08-24 08:23
引用第1樓paulo2007-08-24 07:57發表的“”
點解你成日釣到左口既?中魚是什麼感覺的?我相信有好多網友同我一樣,除了想分享你的釣獲之外,還想分享你釣左口的經過.講黎聽下啦!唔該!

因为我所在的钓点是靠近沙滩,D左口中意把自己埋系沙里面,加上D鬼佬钓到小鱼大多数都放生,所以米有甘多左口罗。。恩,,我是用D鲱鱼仔.或者用D鱼肉.片成鱼仔甘大小形状,挂系钩度沉底拖钓。 首先抛出去好远,跟住慢慢往回收杆。。令到条死鱼仔好像会游水甘,D左口就来食拉,, D大左口同D细左口法5同,细条一食就拼命拉住个钩走,甘人就好容易感觉到它上钓。D大条左口就一淡食左条鱼仔,不动,当人慢慢往回拉支竿的时候,感觉有阻力,就用力一抽!!中鱼。。。。钓左口都几消耗体力罗,因为要不断抛杆又收杆,同埋我想钓左口不是很刺激,因为挣扎几下它就毛力拉,很快拉上岸。 同钓立鱼,蓝鱼,石斑这些鱼比起来,这些鱼好玩D,玩的时间都长D...不过,总的来讲,有鱼钓都很开心。。。

zoo 2007-08-24 08:28

paulo 2007-08-24 08:35
我都鐘意用拖釣即食的方法釣魚,我通常拖生虾泥秋或假餌,唔使咁悶,主動d丫嘛!中魚果下既感覺好直接,你果邊是不是好難買到活餌架?否則效果可能更好!

KeLvInFisH 2007-08-24 10:20
嘩.....利害利害

見血方休 2007-08-24 13:20
咁大個仔都未食過野生左口

surf 2007-08-24 13:40
澳門個海,好似未聽過有..................???

sang 2007-08-24 19:32

barry 2007-08-24 20:35
厉害

achong 2007-08-24 21:12

磯民 2007-08-24 22:40
左口有難度, 最緊要進步.

魚魚 2007-08-25 00:07

海狗 2007-08-25 00:28

1魚 2007-08-25 00:35
引用第8樓surf2007-08-24 13:40發表的“”
澳門個海,好似未聽過有..................???

澳門都有好多左口釣~您唔識姐......

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.呢隻品種呀!!
.
.
.
.
.

tw266 2007-08-25 14:34

蛇屍鰻 2007-08-25 23:12

林诺恒 2007-08-26 13:17
D左口在边度钓的,钓甘多又不同人地讲下,
是未甘先???

漁樂友 2007-08-26 20:28
不錯 , 不錯 !

fmamfish 2007-08-28 23:52
good!!!!!!!

woodhole 2007-09-23 11:46
where are yo cath it ? i m in boston

1魚 2007-09-23 13:40
引用第21樓woodhole2007-09-23 11:46發表的“”
where are yo cath it ? i m in boston

New York

woodhole 2007-09-23 13:51
you must be careful policeman ,your cath that fish someone size can't take it go home.

1魚 2007-09-23 13:54
引用第23樓woodhole2007-09-23 13:51發表的“”
you must be careful policeman ,your cath that fish someone size can't take it go home.

may be he is the policeman~

女鬼2008 2007-10-12 10:33
钓好大的鱼呀! 厉害     如果吃不完叫上我!!!

hsur 2008-01-14 22:00

woodhole 2008-02-07 06:57

笑小草 2008-10-17 00:15

查看完整版本: [-- 又破纪录!50cm!今日钓到左口。。。 --] [-- top --]