查看完整版本: [-- 第一次用假餌釣到魚 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 第一次用假餌釣到魚 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

paulo 2007-08-15 09:27

第一次用假餌釣到魚

皇天不負有心人,終於俾我用假餌釣到魚啦!今日我有三個第一次,第一次用假餌釣到魚,第一次釣到咁紅既紅鮋,第一次因為俾魚人而后悔.之前幾次玩假餌都打龜,真係有放棄玩假餌呢個念頭.
    言歸正傳,話說今天我訓唔著,諗住睇釣魚短片解悶,點知睇睇下中左毒,更加精神,於是決定出動,到達西灣湖都未夠五點,萬無目的咁fit囉,fit下fit下見到有三條好似手臂咁長既錦魚游埋黎,但不是追住我的假餌過黎,而是佢自己過黎示威,佢好似知道我無佢對付佢果種假餌喎,真係俾佢吹脹,得個睇字.到左六點到,突然感到一股力量......hit......嘩......更係唔放過佢啦!咁難得第一次中魚,於是咪同佢死個囉,出左三次拉力,終於征服左佢,解鈎果時差d俾佢咬到(我諗都係時候置返d野),有個亞伯見到咁過黎幫我手,仲幫我影相,不過影得好差,之后諗住放生,個亞伯一輪咀講,"話你放落去佢都死架啦!你唔要俾我啦!"我心諗你死佢都未死呀!不過見佢主動過黎幫我解鈎又影相,算啦!豪俾佢!隔左十分鐘,又有個亞婆走埋黎問我釣到d乜,我咪話紅鮋囉,俾左個亞伯,跟住佢又一輪咀咁講,"原來係媽閣果亞伯拿著那條魚是你釣,仲乜唔俾我呀!我兩個老人家可以食好多餐呀!"我果時真係好后悔唔放生.

魚魚 2007-08-15 09:33
有船,草羣戈都嗎??

xx9jw 2007-08-15 09:56

犬齒鮪 2007-08-15 09:59
恭喜恭喜~~又一個上車左~~

achong 2007-08-15 11:16

小魚兒 2007-08-15 11:29

KeLvInFisH 2007-08-15 11:50
我重未用過假野釣到魚呀

Johnnych 2007-08-15 13:30
昨晚我10点鐘係大細湖fit左兩個鐘fit到手都就斷甩.鱼影都唔見多只.唉.....
樓主你係得ge

Honfer 2007-08-15 13:32
第一次感覺應該超正......今之放吾到吾緊要....最重要你有咁ge 心.....

surf 2007-08-15 13:35
引用第7樓ttax2007-08-15 13:30發表的“”
昨晚我10点鐘係大細湖fit左兩個鐘fit到手都就斷甩.鱼影都唔見多只.唉.....
樓主你係得ge

我都有同感..........

paulo 2007-08-15 13:57
引用第7樓ttax2007-08-15 13:30發表的“”
樓主你係得ge

我打龜打到幾乎想放棄假餌呀!今日超好彩呀!

paulo 2007-08-15 14:01
我今日中魚時間係6點,澳門天文台話日出時間又係6點,唔知兩者有無關係呢?

http://www.smg.gov.mo/cpt/tidesun/fc_tidesun.htm

wah 2007-08-15 14:16
又多個中假餌毒 恭喜

zoo 2007-08-15 15:22
中假餌毒

ckip 2007-08-15 16:48
HAHA~..咁你一定會上引la~ hahah ...

小小強 2007-08-15 17:02
今次你無得返轉頭了,假餌毒已入侵你身體每一個細胞

傑仔 2007-08-15 17:11
如果係我釣到就一定唔會比人...
不勞而獲...彩佢都有味

paulo 2007-08-15 17:41
引用第16樓lure-new.b2007-08-15 17:11發表的“”
如果係我釣到就一定唔會比人...
不勞而獲...彩佢都有味

我都好后悔,我覺得魚獲贈予有緣人都無所謂,但估唔到會令到其他老人家唔開心,下次都係放生.

Ar保 2007-08-15 18:49
好野~~~皇天不付有心人

Ar保 2007-08-15 18:50
引用第17樓paulo2007-08-15 17:41發表的“”

我都好后悔,我覺得魚獲贈予有緣人都無所謂,但估唔到會令到其他老人家唔開心,下次都係放生.

.......

冇錯~~放生係最好既處理放法~~祝你有更多既魚中

1魚 2007-08-15 18:54
好似仲好玩過橫琴~繼續繼續

mrLOK 2007-08-15 19:10
等一次就釣到紅有........
強呀.....公喜..公喜..

壞人 2007-08-15 19:40
俺每一次飞不到一小时就手软了...
从没用假野中过鱼..

sang 2007-08-15 22:07
下次放生

Johnnych 2007-08-15 22:27
樓主,幾時有興趣一起去大細湖玩下.過回兩招小弟

paulo 2007-08-15 22:48
引用第24樓ttax2007-08-15 22:27發表的“”
樓主,幾時有興趣一起去大細湖玩下.過回兩招小弟

我都係初哥,過兩招唔敢,撞彩咋,不過有時間可以一齊去架!我個人認為每一種假餌針對每一種魚,玩玩下隨時一屋都係,都幾費財架!如果要學野真係要叫魚獵人班大佬教我地就差不多.我下次想係人工湖釣錦魚和鱸魚,遲D又要去入貨.

漁樂友 2007-08-15 23:22
哈哈....我都正在努力0緊....

那貓二 2007-08-16 00:14

肥仔 2007-08-16 00:59
勁野喎褀哥!!
其實放唔放生都係自己意願 , 唔洗理其他人ge

kin 2007-08-16 01:34

paulo 2007-08-16 01:50
引用第28樓肥仔2007-08-16 00:59發表的“”
勁野喎褀哥!!
其實放唔放生都係自己意願 , 唔洗理其他人ge

係呀!幾時得閒去釣魚呀?順便教我玩假餌嘛!

dacky 2007-08-16 02:05
個亞伯一輪咀講,"話你放落去佢都死架啦!你唔要俾我啦!"

下次唔洗濕佢傢 , 放與唔放掌握係自己手中 , 放左我起馬知道佢仲有一個生存機會 , 唔放我就知佢連最後一個生存機會都無埋 ^^ ...... 放左佢自己又開心佢又開心

dacky 2007-08-16 02:08
引用第30樓paulo2007-08-16 01:50發表的“”

係呀!幾時得閒去釣魚呀?順便教我玩假餌嘛!

.......

係呀 , 肥仔釣魚好勁傢 , 佢都係我師傅 , 我都係佢教出尼 , 師傅幾時帶我去釣魚呀~

林诺恒 2007-08-16 02:27
我都想试下啊!

ipyau 2007-08-16 18:50
仲咁大條tim., 利害!

哈哈兒 2007-08-16 19:52
哈哈 無里頭多左條紅友食 亞伯仲開心過你呀~~~~~~~~~
就算唔放生 都有兩個人快樂

.尹仔. 2007-08-16 23:57

leivl1189 2007-08-17 21:02
你都好呀,漁杆假餌我都有,,但一次都未玩過Fit假餌.

小貂 2007-08-18 20:14
讓我想起多年前的第一次~同樣也是打龜打了一年多
心一橫之下努力用功至今才學了點皮毛
不過說真的~擬餌是種好玩的運動
要先了解魚類習性"善用身邊工具一段時日後~想食白果都很難的~
共勉之~jk

paulo 2007-08-19 00:07
引用第38樓小貂2007-08-18 20:14發表的“”
讓我想起多年前的第一次~同樣也是打龜打了一年多
心一橫之下努力用功至今才學了點皮毛
不過說真的~擬餌是種好玩的運動
要先了解魚類習性"善用身邊工具一段時日後~想食白果都很難的~
共勉之~jk

我諗我要到這一個層次還有很長的時間,多謝鼓勵!

深海大龍躉 2007-08-19 12:04
我沈日用左我生平第一條既假魚,,,,,釣左一條唔知咩魚上泥,,,比你個條細,,開心到我死

葉子的離開 2007-08-19 20:11

65jerry65 2007-10-31 19:15
我重未用過假野釣到魚呀.....

mac.Fisher 2007-10-31 19:51
加油~ !!

chimang 2007-11-06 01:27
我對你頭像隻狗好有興趣 系男定安呀
仲有冇種 可以遲d想找佢幫手打種...

查看完整版本: [-- 第一次用假餌釣到魚 --] [-- top --]