查看完整版本: [-- 珠海的釣魚証 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 珠海的釣魚証 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

細橋 2005-08-11 21:44

珠海的釣魚証

珠海的釣魚証點樣搞? 有乜用?

磯民 2005-08-11 22:35
四個字........黑箱作業

wah 2005-08-12 00:32
e....張証好快伸請到ka ma .....

磯民 2005-08-12 01:37
你哋知吾知香港人到外礁釣魚..桂山..廟灣..等.係非法出境
如果我正式過關進入大陸...再坐艇出礁就當然無問題啦
但一般人都會坐艇直接登礁啦..鬼會同你攞住磯釣3寶過關咩!
所以大陸咪諗啲屎僑收錢...但去新華社又無e張証攞喎?
因為只係啲邊防檢諗出嚟...

<進入珠海東區垂釣許可證>

簽發機關:::--桂山出入境邊防檢查站

1...此證只作達珠海東區垂釣區活動使用

2...此證不得轉借他人,如有遺失應嚮簽發機關報告

3...在垂釣區活動要登島時,應向邊檢部門申報

4...此證有效期為一年....

ps.(3)登島..申報...又要比20蚊.唔比.你就係無申報啦
  如果你去廟灣就要先去桂山(申報)..唔係..就是非法(登島)
  所以你有証都無用..除非你唔上礁就無問題..路程太遠啦有鬼人申報咩!

仲有想申請張証就去問吓釣具店..仲要係出開去嗰啲先得..(講關係)...明唔明

1魚 2005-08-12 09:44
唔講都唔知原來咁多野! 外國好多地方都有釣魚證,其實如果真係當地執法機關,對釣場有設定保護資源的計劃,收取合理的所謂"釣魚證"費用,假如另釣友釣得爽,相信很多人願意付出這些收費.

barry 2005-08-12 16:22
出发点都唔同,如果他们有外国甘有资源保护意识就好了!!!

子午线 2005-10-21 21:52
车,未听过要乜证WO!香洲要证就去西区罗,西区大把钓点啦!重有,乜你地D澳门人就系识得去高栏架,大把地方有鱼钓啦!俾D心机稳下啦。

磯民 2005-10-21 21:57
下面是引用子午线於2005-10-21 21:52發表的:
车,未听过要乜证WO!香洲要证就去西区罗,西区大把钓点啦!重有,乜你地D澳门人就系识得去高栏架,大把地方有鱼钓啦!俾D心机稳下啦。

不是日本人 2005-11-01 13:16
敢、到底要不要搞釣魚証?
是不是、大部分人在珠海釣魚都無証架!

1魚 2005-11-01 13:31
相信99.99%的人(指釣友)都是無釣魚證的了....不需為這個證傷腦筋,如本帖第3樓一文,就算真的辦了,我想都沒有人多此一舉再去桂山報備....況且在釣魚時遭到查證,很少會有,,,但是有人被查過,我在桂山就有一次其中一個朋友被公安查過證件,只要是從海關進入大陸就不會視作違法了

磯民 2005-11-03 22:33
香港人<進入珠海東區垂釣許可證>

不知所措 2006-01-12 10:42
难道钓鱼还查身份证???

鱼子酱 2006-01-12 11:13
E?拉登在这里啊???

小魚魚 2006-01-12 23:37

筏仔 2006-01-12 23:39

磯民好可愛

lady8008 2006-03-26 14:10

lady8008 2006-03-26 14:13

磯民 2006-03-31 01:24

94584544 2006-03-31 01:34
我張四月又到期~又要比三百幾
成年都係出過一次

查看完整版本: [-- 珠海的釣魚証 --] [-- top --]