查看完整版本: [-- 風雨飄搖之鴨記荔枝行 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 風雨飄搖之鴨記荔枝行 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

小小強 2007-07-02 12:07

風雨飄搖之鴨記荔枝行

日期:30/06~01/07
地點:香港鴨仔塘
人物:小小強,宮本,肥仔,肥業 (澳門) ,華仔,華老二,細路仔,亞濤,鬧爆叔 (香港)
釣法:軟虫釣,即吃釣,生餌沉底釣

30/06下午澳門代表團抵達了香港,接船的有華仔,我們一行先前往各大釣具店購物,之後匯合細路仔,亞濤一同前往鴨記,今次行程鴨仔我們只係當作熱身,戲肉係01/07由香港魚樂網楂fit人鬧爆叔帶領的fit魷團...諗起都開心!!!

抵達鴨仔已經係旁晚19h00許,各人立即開好架生釣魚去!!!軟虫釣法,配以e字牌軟虫始終都係魚場得食配方....8kg盲鬼先上!!!又一個人魚場記錄,眾人都玩得不亦樂乎,第一次黎鴨仔玩的肥業十分雀躍.

由於凌晨時份狂風暴雨,眾人均一時退出前線紛紛走去避雨,隨後雨勢無咁大時再作戰....凌晨時份軟野無就餌情況,我們就轉玩即吃,生餌沉底釣....釣況不錯

清晨時份又係大星星出動時候....佢地依然喜歡生餌沉底釣法,眾人密密手中魚....本次晨水本人慘被連割三次,jh勾都直埋....鴨仔巨野唔係講笑架!!!!

晨早接過鬧爆叔電話稱由於天氣極不穩定因此fit魷團取消了....爆叔相約飲茶,我們出發前先得波嬸(鴨記事頭婆)同意下,進行一次瘋狂的採摘荔枝行動...即摘即食我都係第一次,成班馬騮仔係咁食係咁食...食到飽才停下手來.

前往天水圍匯合鬧爆叔飲早茶,由於fit魷團取消了的關係,而我們魚癮未足所以由爆叔帶領下再返鴨仔駁殺.

當日早水久不久就下著大雨,且魚場人數眾多,可釣的位置不多,是日早上主攻軟虫,但魚訊不多,由於塘頭已被一眾磯釣友進駐了,所以轉玩塘尾...中層慢拖軟野主攻黃立倉...雖魚訊多但魚體不大且吐餌很快,因此上魚不算多....

19h00收竿離場返澳

特別鳴謝香港釣友的照顧,十分感謝

小小強 2007-07-02 12:07

肥良531 2007-07-02 12:20
好喜欢。。。。。。。。。。。。。。。。。。。

犬齒鮪 2007-07-02 12:21
WAH兄弟沒斬獲嗎?

宮本 2007-07-02 12:25
有 不過可能釣到沒影相

戈晚雨勢較大 中魚未能一一盡錄

zoo 2007-07-02 12:26
大盲曹!

achong 2007-07-02 12:37

ckip 2007-07-02 12:54
haha! 仲有相未POST~曬GA~>..
大家等下LA~>....
今次既鴨記好玩LA~.............

sang 2007-07-02 13:05
鴨仔有荔枝食

珠海一支公 2007-07-02 13:06

細路仔 2007-07-02 13:15
e....樹熊都識上網,變番人la haha

海狗 2007-07-02 13:40

傑仔 2007-07-02 13:46
嗚.................................................

雞脾 2007-07-02 13:53
玩得幾爽咁bor~
今次有野做,下次一定同埋你地去玩^^

wah 2007-07-02 14:05
引用第3樓犬齒鮪2007-07-02 12:21發表的“”
WAH兄弟沒斬獲嗎?

橫風横雨.....
中左就解鈎即放...

小小強 2007-07-02 14:12
引用第12樓lure-new.b2007-07-02 13:46發表的“”
嗚.................................................

咪咁啦,下次去食龍眼

Johnnych 2007-07-02 14:28
thx 分享

高比 2007-07-02 15:04

阿B 2007-07-02 15:27
好正

Honfer 2007-07-02 15:31
....有得食有得釣魚....真係無得頂

亞旦 2007-07-02 16:19

漁樂友 2007-07-02 17:06
一個字 , 正 !

w.fishingmacau.com/em/D11-005.gif[/img]

小堡 2007-07-02 18:12

1魚 2007-07-02 18:36
好正既地方~尤其係戈碟午餐肉.....好耐都冇食過喇

小堡 2007-07-02 18:38
引用第23樓1魚2007-07-02 18:36發表的“”
好正既地方~尤其係戈碟午餐肉.....好耐都冇食過喇

要唔要我寄d俾你

wah 2007-07-02 18:55
我都有D相ka ....

呀濤都有ng少相ka..

1魚 2007-07-02 18:57
引用第24樓小堡2007-07-02 18:38發表的“”

要唔要我寄d俾你

多謝~幫我寄一箱梅林牌午餐肉....我要刷淨棚牙先~唔該晒!

細路仔 2007-07-02 19:24
http://www.bbs.fishingmacau.com/showpic.php?MmF0dGFjaG1lbnQvTW9uXzA3MDcvNTFfODAzXzRjMmZkZDZmZGNkOWEzNy5qcGc=

肥仔係後面.......訓死左

dacky 2007-07-02 21:11
係咪番風落雨鴨仔d魚大條d傢 ~ 

dacky 2007-07-02 21:17
死啦,頭先比分比小左個0 tim    小強下次補數 

大舊 2007-07-02 21:49
厲利!

lockfai 2007-07-02 21:55

恐龍釣魚 2007-07-02 22:39
只有

.尹仔. 2007-07-02 23:26

kin 2007-07-03 00:09

安仔 2007-07-03 01:00

dacky 2007-07-03 01:16

嘩 , 宮本你個絞好似 ????????   平唔平傢 ^^ he he

wah 2007-07-03 01:20
好似話最新出ka wor

宮本 2007-07-03 01:20
咁眼利~!   還是有可靠線報呀?

dacky 2007-07-03 01:22
引用第37樓wah2007-07-03 01:20發表的“”
好似話最新出ka wor

大陸絞乜有新出ge咩 ~

wah 2007-07-03 01:24
引用第39樓dacky2007-07-03 01:22發表的“”

大陸絞乜有新出ge咩 ~

大陸絞D款都好in ka ma

宮本 2007-07-03 01:26
洗馬路新絞 好平嫁咋~! 不過買左都會肉赤 ^o^

dacky 2007-07-03 01:27
引用第40樓wah2007-07-03 01:24發表的“”

大陸絞D款都好in ka ma

我就話唔係啦 , 中國話就話係一個強而大ge老番國 , 我點都唔信中國做到咁靚ge絞...

dacky 2007-07-03 01:28
引用第41樓宮本2007-07-03 01:26發表的“”
洗馬路新絞 好平嫁咋~! 不過買左都會肉赤 ^o^

咁有無蝕本呀

ckip 2007-07-03 01:28
hehe>...so佢咪釣多d~ 魚lo....
..唔係宫本點叫..返本r.............

宮本 2007-07-03 01:31
沉迷釣魚=倒錢落海

wah 2007-07-03 02:04
D 人都話D 士巴拿係拾之ma ...春春係ng係ar

dacky 2007-07-03 10:13
無有錯 , 都係執的 ~

Honfer 2007-07-03 12:19
頂班野wo 宮本兄.....係咪買左之後硬係覺得有d 野咁呢

Ar保 2007-07-03 12:54
過份~~吾搬棵荔枝樹返來~~~

查看完整版本: [-- 風雨飄搖之鴨記荔枝行 --] [-- top --]