查看完整版本: [-- 間中釣錦錦 ~ 無話敢唔敢 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 間中釣錦錦 ~ 無話敢唔敢 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2   3  >>  Pages: ( 3 total )

dacky 2007-06-25 01:13

間中釣錦錦 ~ 無話敢唔敢

話說就係今日,一心諗住星期日約好哂幾個獵人仔一大清早出尼釣魚,點知睡魔ge威力實在太勁啦,加上前戈晚成晚未訓過覺,竟然戰勝左我戈批釣魚細胞,點知睡魔成11點先比我走,唯有再約晏小小先出去啦,因為今日個天日實在太勁啦,中午自己出左去釣左陣,0hit/0get臨走戈幾竿收埋尼戈時有絛3-4斤ge怪獸仔跟埋尼,之後就走左落8號B食野兼侸侸,約好4點到係細湖等,之後4點就各只落去,先到先等,今次同行ge有我,水哥,康師傅,kenny,出貓,之後個個都到齊,點知康師傅同kenny原來無囉野出尼,只帶左相機出尼話想周圍影下相,咁就得番我同水哥兩個釣啦,戈時個太陽都仲係勁哂,汗水滴滴在心頭,如事者一齊行埋d陰位侸侸,一會兒後,水哥同康師傅兩個係下面玩左陣,前方竟然有打水,水哥就緊係急不及待掟出佢手上的小minnow,好似有d動靜但係唔咬,我就緊係唔執輸換上隻Bass Day ns-8 Pencil因為覺得綠色比較鮮艷,就算係肓ge都睇到,就用綠色,一落到去第一竿掟出去,掟過了泵,係泵邊一pen埋尼,pen左都唔夠3野就睇到有野咬埋尼,嘩,真係5分鐘都唔洗,1分鐘就搞掂,Get “ ,真係好好彩,一中之後見已經見到一定係錦魚,佢想直飛入個泵到,見勢色唔對um住個杯拉番佢出尼,點知佢都幾聽話,都無亂咁走,之後經過6-7次ge洗鰓場面,埋到尼見到得番隻pencil頭凸出尼,原來索左入口,埋到尼啦,水哥幫我塔佢上尼,唔該哂水哥,之後上到水囉上手原來都幾重下,應該有5-6斤,好大碌好肥呀,魚全長內差85cm外差95cm,條錦錦上到水無耐就死左啦,錦魚實在太易死啦,想放生都唔得,唯有囉佢落鋪頭打錦魚蛋,好耐都未食過咖哩味錦魚蛋啦,哈 ~ 唔左大家去片 ~ 

ROD: G-Craft 8尺
REEL: Shimano STELLA C3000
LINE: GTR 8LB + 20LB V-Hard
LURE: Bass Day ns-8 綠背紅肚

在此特別鳴謝:
水哥and康師傅”聊興”左條魚
水哥幫手塔魚
康師傅and kenny 全程做拍攝
  (真係好多謝你地)

fong 2007-06-25 01:15
好劲啊

Honfer 2007-06-25 01:22
件衫幾靚仔呀其實都

大舊 2007-06-25 01:23
死仔!有魚釣都唔預我

fatfatfat 2007-06-25 01:36

ncc 2007-06-25 01:36
嘩, 1m!!!

安仔 2007-06-25 01:49

海狗 2007-06-25 01:53

xx9jw 2007-06-25 02:03

傑仔 2007-06-25 03:11
好似仲長過我隻腳wo...
春春好野~!!!!

亞濤 2007-06-25 04:20
d相真係影得好靚

Ar保 2007-06-25 06:11
車~~~又吾打比我~~如果吾係我實上x硬條魚,因為我會帶鼻涕

Ar保 2007-06-25 06:30
吾好話我知已經變左魚蛋呀,反面架!!

Ar保 2007-06-25 06:31

1魚 2007-06-25 07:02
咖哩魚蛋

細路仔 2007-06-25 07:06
好靚呀d相影得~

我想問問水哥~點解你支橫絞竿禁長既??我睇錯?

高比 2007-06-25 07:46
錦魚真的好好飛喎!!!!

求佢唔好咁快死啦,食又唔好食,放生唔到最好做蛋蛋!

不是日本人 2007-06-25 08:15

只狗遊水

路過... 2007-06-25 08:22
一定好玩!

zoo 2007-06-25 08:23
正!

Ar保 2007-06-25 08:31
引用第17樓不是日本人2007-06-25 08:15發表的“”

只狗遊水

錯了,戈隻係西環湖水怪

sang 2007-06-25 10:06

春春哥~你帶左海狗去釣魚

whero 2007-06-25 10:39
哇,大海鰱,好玩喔

achong 2007-06-25 11:33
好片........

Honfer 2007-06-25 12:41
引用第13樓攻略王2007-06-25 06:31發表的“”

變左又點....未變又點....物質守衡定律...物質不能比創造或消滅,只能從一種形式轉為另一形式。

Honfer 2007-06-25 12:41
引用第15樓細路仔2007-06-25 07:06發表的“”
好靚呀d相影得~

視覺問題即.....6 呎幾好似

Honfer 2007-06-25 12:44
引用第20樓攻略王2007-06-25 08:31發表的“”

錯了,戈隻係西環湖水怪

估吾到呢個驚世大秘密咁快解開左.....

艾域隆 2007-06-25 13:50
點解次次都係咬唔中我隻假餌

LK 2007-06-25 14:04
好勁好勁   高手高手

pigzx520 2007-06-25 14:24
WA。。。。一定要学习la..

bait 2007-06-25 14:35
条魚好可憐哦,,,你們有無方法釣魚又吾會弄傷它,

其實你們釣了那麼久,釣到這種魚也没什麼 為何還不更上一層樓呢?

dacky 2007-06-25 16:45
引用第21樓sang2007-06-25 10:06發表的“”

春春哥~你帶左海狗去釣魚

唔係呀 , 咁岩撞到炸 ~ ^^

dacky 2007-06-25 17:09
引用第30樓bait2007-06-25 14:35發表的“”

其實你們釣了那麼久,釣到這種魚也没什麼 為何還不更上一層樓呢?

其實係有 , 但戈日無帶個鉗出尼 , 唯有用塔勾, 無其他辦法 , 可況錦魚上水後極之易死, 體力消耗得太多啦 ~上水幾分鐘就死 , 基本上次次釣到都放唔生.....

釣每一種魚有釣每一種魚GE 樂趣 , 我釣到這種魚我覺得好開心傢 , 因為得來GE就係出線快感和刺激感 , 無必要放棄釣這種魚種 , 就好似如果你釣到第一條黑沙立,你會唔會以後唔再釣黑沙立走去釣鱸魚啊 ~ ?????? 道理好簡單

健尼 2007-06-25 17:24
老友唔洗做呀?

barry 2007-06-25 17:33
最中意既是个标题!]

Honfer 2007-06-25 17:36
引用第33樓健尼2007-06-25 17:24發表的“”
老友唔洗做呀?

識話人吾識話自己

健尼 2007-06-25 17:48
我要ga~ arm arm先去完taipa~

xx9巴布查理 2007-06-25 19:16
條錦錦好鬼靚喎 , 剛剛成年 , 剛剛變色 , 再太多少少仲會靚的 , 顏色會更加多的 ~~~~~~~~~

dacky 2007-06-25 20:01
引用第34樓barry2007-06-25 17:33發表的“”
最中意既是个标题!]

真係識講笑 , barry 哥  

cdc3310 2007-06-25 21:37
??????

恐龍釣魚 2007-06-25 22:24

tony 2007-06-26 01:02
嘩,好大條呀~~

jpfish 2007-06-26 01:11
好大條呀 .. 正勁

ckip 2007-06-26 01:20
HHAHA~.............條魚好長ar~.............................
高過春春la~>...........

Ar保 2007-06-26 08:07
引用第30樓bait2007-06-25 14:35發表的“”

高見~高見~~!!

狼來了 2007-06-26 11:58
引用第15樓細路仔2007-06-25 03:06發表的“”
好靚呀d相影得~

呢枝竹係 7呎的, 係橫攪竹來講都應芳該算長ga la~, 1oz class ^^特登買來去呢細湖掘個d大紅有ge~, 好可惜, 呢枝竿第一日出戰時已俾一條有反咁上下的紅有k.o左(割) ,!實在無言當中, 都怪自己唔好, 懶, 用12lb直出就算~~~><~下次去細湖掘d大紅有一定要用18lb加5號leader 以上. 一定要, 一定要呀~

小龍 2007-06-26 12:04
18lb加5號leader ~~~

狼來了 2007-06-26 12:12
引用第46樓小龍2007-06-26 08:04發表的“”
18lb加5號leader ~~~

地勢問題, 我都唔想ga~^^~

ALVIN 2007-06-26 12:20
好棒哦............

XT_1993 2007-06-26 12:33
春春劲喔!錦錦是不是鱤鱼啊?

查看完整版本: [-- 間中釣錦錦 ~ 無話敢唔敢 --] [-- top --]