查看完整版本: [-- 一個問題 --]

-> 旅遊看世界 -> 一個問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

無奈 2007-04-14 23:03

一個問題

如果想去中國一個地方住一個月
應該選擇咩地方?
需要幾多現金?
有沒民宿住?

likevin 2007-04-14 23:20
YHA 又平又正

見血方休 2007-04-14 23:36
去圍洲,
40蚊一間雙人房,
海鮮又平又靚

無奈 2007-04-15 00:10
請作更詳細的回答呢thx

無奈 2007-04-15 00:11
引用第2樓見血方休2007-04-14 23:36發表的“”
去圍洲,
40蚊一間雙人房,
海鮮又平又靚

有沒更詳細的資料=.=
怎樣去?
有咩玩?
一個月所需金錢?

1魚 2007-04-15 00:11
去陝西住窯屋,免費....一個月生活費應該100元夠用

見血方休 2007-04-15 00:19
引用第4樓無奈2007-04-15 00:11發表的“”

有沒更詳細的資料=.=
怎樣去?
有咩玩?
一個月所需金錢?

圍洲是廣西的一個小島,
食和住都很便宜,
可以釣魚

1魚 2007-04-15 00:27
引用第2樓見血方休2007-04-14 23:36發表的“”
去圍洲,
40蚊一間雙人房,
海鮮又平又靚

有考慮過去定居的好地方.....也許十年之後去落成一個"漁樂民宿"

無奈 2007-04-15 00:37
但我一個人應該點去個到
列如乘咩車,住邊到咁?

見血方休 2007-04-15 00:45
引用第8樓無奈2007-04-15 00:37發表的“”
但我一個人應該點去個到
列如乘咩車,住邊到咁?

其實珠海都係一個唔錯嘅選擇

1魚 2007-04-15 00:47
引用第8樓無奈2007-04-15 00:37發表的“”
但我一個人應該點去個到
列如乘咩車,住邊到咁?

香港應該有巴士去廣西北海市的,到了北海車站再坐十元的士到快輪碼頭,再坐一趟渡輪就到潿洲島了......

希望您只是講講笑就好了.....有事情不開心嗎?

無奈 2007-04-15 00:58
引用第10樓1魚2007-04-15 00:47發表的“”

香港應該有巴士去廣西北海市的,到了北海車站再坐十元的士到快輪碼頭,再坐一趟渡輪就到潿洲島了......

希望您只是講講笑就好了.....有事情不開心嗎?

你又知我唔開心=.=""我而家覺得思想好亂,好想靜下,工作了幾個月,也有點錢,所以想 試下自己係另一個世界生活下,但我咩地方都沒親人,一無所知...........

海狗 2007-04-15 01:02
唔係思覺失調呀...........

有咩唔開心都可以同我地講架........

我地好樂意幫你架............

無奈 2007-04-15 01:06
引用第12樓海狗2007-04-15 01:02發表的“”
唔係思覺失調呀...........

有咩唔開心都可以同我地講架........

我地好樂意幫你架............

當然不是.........返工返得唔開心............好想辭職.......走去靜下..............
今年報先修班又驚佢唔收我................好多問題好亂

1魚 2007-04-15 01:10
引用第11樓無奈2007-04-15 00:58發表的“”

你又知我唔開心.........

我梗係知啦~因為做過揍仔公嘛!

一個人如果唔開心.....去到邊處到解決唔到,只能暫時逃離一下現場....問題都未能解決....對嗎?

1魚 2007-04-15 01:14
引用第13樓無奈2007-04-15 01:06發表的“”

.........返工返得唔開心............好想辭職.......走去靜下..............

我都同您一樣....其實我最近二十年未出過去打工....最近一個月都每日八點到公司打咭返工...真係好唔習慣,心理壓力好大.....面對很多不如意的面孔....

但日子總要過下去....苦中作樂!

見血方休 2007-04-15 01:17
點解一個問題可以引伸出咁多問題嘅?

見血方休 2007-04-15 01:19

無奈 2007-04-15 01:20
引用第15樓1魚2007-04-15 01:14發表的“”

我都同您一樣....其實我最近二十年未出過去打工....最近一個月都每日八點到公司打咭返工...真係好唔習慣,心理壓力好大.....面對很多不如意的面孔....

但日子總要過下去....苦中作樂!

但我覺得係另一個環境下可以放鬆下同可以靜下,但我想家人一定反對=.=

1魚 2007-04-15 01:23
引用第16樓見血方休2007-04-15 01:17發表的“”
點解一個問題可以引伸出咁多問題嘅?

佢係青少年問題.....

我係中老年問題  

無奈 2007-04-15 01:29
引用第19樓1魚2007-04-15 01:23發表的“”

佢係青少年問題.....

我係中老年問題  

我不知現在是不是逃避緊,但真的很煩...........很想一走了之...............

1魚 2007-04-15 01:30
引用第18樓無奈2007-04-15 01:20發表的“”

但我覺得係另一個環境下可以放鬆下同可以靜下,但我想家人一定反對=.=

如果係懷住增廣見聞的心態,去一下遠行散散心係一件好事呀....但係唔可以用來作為解決煩惱的行為,畢竟人生一定會遇到很多功課要做的....
生長在窮困家庭有很多問題
但富有家庭也各有各的問題.....
唔識功課就多d上黎問問老師啦!

見血方休 2007-04-15 01:36
我最近都遇到1個問題,
  1.呢個世界上有雞先定有魚先?
    2.我幾時先可以加入3KG俱樂部?
    4.點解我仲未發達?

希望各位佬師多多指教

無奈 2007-04-15 01:37
我唔知點先好.這些問題是困局.................................訓先

快攻仔 2007-04-15 01:39
近近地廣西真係幾多地方好去,交通方便,你如果住一般地方都係四十蚊一日左右

1魚 2007-04-15 01:40
引用第20樓無奈2007-04-15 01:29發表的“”

我不知現在是不是逃避緊,但真的很煩...........很想一走了之...............

昨日才看到一個新聞,一群越南青年,為數約十多人,合資買了一艘破破爛爛的漁船,從越南經廣西,再至廣東,再到台灣登岸,無非都是想來找一份工作......
我即使有再大的不如意,和他們相比,已經係人上人了,所以沒有什麼大不了的.....
您呢? 又有何感想?

1魚 2007-04-15 01:42
引用第22樓見血方休2007-04-15 01:36發表的“”
我最近都遇到1個問題,
  1.呢個世界上有雞先定有魚先?
    2.我幾時先可以加入3KG俱樂部?
    4.點解我仲未發達?

.......

您既問題級數比較高,要教授至可以答到

珠海一支公 2007-04-15 06:24
大家都应该记得一段经典网上名言"你有压力,我都有压力"(巴士阿叔)
其实每一个人从面对社会的那一刻开始就必然注定要承受社会上所带来的总总压力,而这股压力你只能用积极的态度去面对他,挑战他.....
出去散散心也不失也是一个办法,不过在下认为这是一个很消极的触事态度(因为你回来后还是会面对同样的问题)
我并不会说话,希望楼主不要见怪....

高比 2007-04-15 08:04
放開心情走一走也是好事....

很多年前我都試過一個人走到去好遠的地方釣魚.但回來之後事情還是依舊...最後還是要去面對.

到時現在我從沒有過以前的想法了,因為不能再任性的走開.

回頭一看,過去的事和現在的壓力相比,年輕時的不如意事,原來只是個笑話而已.

無奈 2007-04-15 10:10

無奈 2007-04-18 19:06
己想通了少少,但我都係想去2星期,中國玩下,聽你地講潓州唔錯,又有得釣魚,所以我想知道更多資料
由香港出發到潓州方法,交通.
當地酒店或旅館,民宿價錢資料
當地有咩玩同用咩語言談話?
3000港元2星期夠唔夠用

雖然我很煩,但真係想要呢啲資料=.=thx

1魚 2007-04-18 21:43
您所指的應該是潿洲吧~惠洲不曾聽說過是理想釣魚地方

潿洲都好遠,廣西北海再搭一趟船.....太遠了!!

平時約一下wah少和各位香港網友去鴨記散下心仲好,始終您年紀並不很成熟,一個人去那麼遠,大人會擔心...我們也替您擔心呀!!~~

哈哈兒 2007-04-30 20:37
禁到底去左未 禁到底解決左 還是未解決呀 無奈哥哥

無奈 2007-09-05 05:42
現己解決了,我今天就飛去台灣讀書了,感謝咁多位

zoo 2007-09-05 06:51
引用第33樓無奈2007-09-05 05:42發表的“”

一路順風!

1魚 2007-09-05 07:14
引用第33樓無奈2007-09-05 05:42發表的“”

剛來到可能會有些辛苦的,因為語言和地方都不習慣,但應該很快就會適應的了.....到處到有上網地方,再聯絡吧...加油~.

查看完整版本: [-- 一個問題 --] [-- top --]