查看完整版本: [-- 明天 佳 記 --]

-> 相 約 釣 魚 -> 明天 佳 記 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

宮本 2007-03-31 12:35

明天 佳 記

悶悶地 又系時候去佳記過下手引的時候了

明早7:15前關口集合 或 7:35前福海坐佳記部專車

有興趣的朋友跟貼吧~!

小釣手 2007-03-31 19:26
我今日變左燒豬了.......釣左 1條1斤多黃立倉 一條大盲鬼 一條紅由
有人釣到8條倉   有人又釣到3條星星 牙點 等 ............有好多野釣

宮本 2007-03-31 21:52
今日天氣唔錯~ 牙點的爆炸力相當勁

希望聽日有機會遇上

samson0523 2007-04-01 01:35
我都想去下,不過有事,要等下次,我約你!

宮本 2007-04-01 19:45
...割...割...割

今日一共割...左10口

塘頭x4 塘中間水管底暗桩x3 塘尾明桩x3

唔見左35元

sang 2007-04-01 20:32
引用第4樓宮本2007-04-01 19:45發表的“”
...割...割...割

今日一共割...左10口

塘頭x4 塘中間水管底暗桩x3 塘尾明桩x3
.......

有冇相

1魚 2007-04-01 22:15
其實釣塘用粗少少絲應該唔會影響釣果~我們在台灣的塘,我是用得很細了,只用4號腳,但見其他人絕大部份都會用6號以上腳

宮本 2007-04-01 23:41
引用第6樓1魚2007-04-01 22:15發表的“”
其實釣塘用粗少少絲應該唔會影響釣果~我們在台灣的塘,我是用得很細了,只用4號腳,但見其他人絕大部份都會用6號以上腳

唔知台灣的海水釣場有沒人玩即食

有沒有明暗桩的?

小小強 2007-04-04 22:02
十八梅花椿銅人陣,考你技術

1魚 2007-04-04 22:35
引用第7樓宮本2007-04-01 23:41發表的“”

唔知台灣的海水釣場有沒人玩即食

有沒有明暗桩的?

台灣海釣場通常用浮標釣法,浮標用一錢以上長標,雙鉤,未見有人用浮波,用浮波在魚塘可能會被人笑

若對象魚是有大星鱸的場,釣客會用5號至6號腳,6號以上千又鉤,餌用大隻生猛明蝦,雙鉤,有時可用金魚仔,冬天不開口時用蟹仔都好得食,蟹仔要拔掉一些爪,釣星鱸都會拖底,盲鰽就可以調升一些
竿一般用10呎左右,號數大約是3~5號間

魚塘絕大部份無樁

查看完整版本: [-- 明天 佳 記 --] [-- top --]