查看完整版本: [-- 澳門徵收0七年度汽車使用牌照稅 --]

-> 車 天 車 地 -> 澳門徵收0七年度汽車使用牌照稅 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

李好姨 2007-01-16 16:49

澳門徵收0七年度汽車使用牌照稅

由二0 0 七年一月二日至四月二日期間徵收車輛使用牌照稅額表:

A-輕型摩托車,重型摩托車及輕型客車

車輛             年稅額(澳門幣)
輕型摩托車-不超過50c.c.       350
重型摩托車-由5lc.c.至250c.c     570
由251c.c.至350c.c.         760
超過350c.c.            1090

輕型客車  
不超過1500c.c.           850
由1501c.c.至2000c.c.       1270
由2001c.c.至2500c.c.       2100
由2501c.c.至3000c.c.       3000
超過3000c.c.           4500

B-輕型客貨車及貨車,重型汽車,牽引車及鉸接式車輛

總重量            年稅額(澳門幣)
不超過3500kg.          1500
由3500kg起,以1000kg為單位,
每超過一單位
(不足一單位,亦作一單位計)    200

C-工業機械

總重量            年稅額(澳門幣)
不超過10000kg          1500
由10000kg起,以2500kg為單位,
每超過一單位
(不足一單位,亦作一單位計)    200

黑鯛之天敵 2007-01-16 16:50
話咁快又一年~~~~

邪海釣手 2007-01-16 17:03

台灣也是萬萬稅!

whero 2007-01-16 17:23
也不便宜啊~~

sang 2007-01-16 18:53
牌照稅 7450

dacky 2007-01-16 20:35
又唔見570啦今年................唉

四眼妹 2007-01-16 23:20
但我想快d有得交wo... 好緊張...因為我唔識踩單車

dacky 2007-01-16 23:37
咁你同我交咪可以好快咁有得交囉

李好姨 2007-01-17 00:26
引用第4樓sang2007-01-16 06:53 PM發表的“”
牌照稅 7450

嘩!甘勁※mop7,450
真是有車之人士

肥仔 2007-01-17 01:30
引用第6樓四眼妹2007-01-16 23:20發表的“”
但我想快d有得交wo... 好緊張...因為我唔識踩單車

見你咁想交 , 俾你幫我交 la~

dacky 2007-01-17 01:33
兩部之嗎 ^^

肥仔 2007-01-17 01:34
唔知呀~~~

dacky 2007-01-17 01:35
引用第11樓肥仔2007-01-17 01:34發表的“”
唔知呀~~~

查看完整版本: [-- 澳門徵收0七年度汽車使用牌照稅 --] [-- top --]