查看完整版本: [-- 建議釣一放半行動 --]

-> 議 事 亭 -> 建議釣一放半行動 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小小強 2006-11-04 13:22

建議釣一放半行動

澳門兩個人工湖又到咗爆釣立魚期,咁多位魚友都十分之雀躍,近期到兩個湖釣魚時,已見到好多名釣友均釣到大立魚,可喜可賀

但係大家有否想到澳門現時那裡都幾乎無咩魚釣,而兩個人工湖可謂係 "最後之樂土" (就現時澳門的情況)
,就連續幾晚的觀察當中,明顯地釣獲已與去年差遠了.......何解????眼見到釣友們機乎將所有釣獲:立魚全部就地正法,可知道那些均為準備散春的立魚,還有那些可恥的落網人士根本無一晚有停止過下網捕魚....若果再係咁落去,兩個最後的樂土恐伯遲早會消失.....

我們釣魚人也應該盡力悍衛我們的樂土,不應該趕盡殺絕

所以我建議大家立即發起釣一放半行動(即是釣兩條放一條咁解),那就功德無量了

(以上均為個人意見)

尾長 2006-11-04 13:28

攪兩攪 2006-11-04 14:02
不應該趕盡殺絕

sang 2006-11-04 14:17
讚成

玖零壹參 2006-11-07 05:42
取一全放更好

犬齒鮪 2006-11-07 09:23

barry 2006-11-07 09:43
四十年后连吃都无得吃,唔好话钓!

jasonkwong 2006-11-07 14:32
鱼放返回都会死咯~~

魔鬼釣手 2006-11-07 15:46
落網之人見一次打一次 ............... 999 叫差人拷你返去

最多個晚唔釣魚o既 je

海狗 2006-11-12 02:04

cheong 2006-11-12 03:13
支持~~

Ar保 2006-11-12 05:35
小強好野

引用第7樓jasonkwong2006-11-07 14:32發表的“”
鱼放返回都会死咯~~

邊個話架!?咁點解成日釣到d魚個口有鈎都未死既!?

智達 2006-11-12 11:00

宮本 2006-11-12 11:17
我甚至跟新哥去塘釣放生 >o<

dacky 2006-11-12 11:51
引用第8樓魔鬼釣手2006-11-07 15:46發表的“”
落網之人見一次打一次 ............... 999 叫差人拷你返去

最多個晚唔釣魚o既 je

有乜啊 , 次次見親一報海關 , 次次叫東就走左去西 , 次次係細湖
報警 , 就一定走左去大湖 , 講明話觀光塔個底 , 仲有次次一定成15-
20分鐘先到 , 次次都激到我地彈起 , 有一次仲離泡 , 應該係一個最好
笑ge笑話^^ , 我地報細湖有人落網 , 佢景然成個鐘都未到 , 之後成
點幾兩點我地唔等啦番到屋企 , 之後佢就打比我話先生, 我地係海關傢 ,
我地頭先開船出過西灣湖對面個海到睇過, 無你所講ge落網人事喎.....

真係比佢地激死 , 我報過咁多次警係無一次係真真正正尼到拉到d人 ,
都唔知佢地係有心定有意 .........  

肥仔 2006-11-12 12:15
我絕對支持小小強!!!!
但我會釣十放9條半的 , 我寧願食少條魚 , 以後都有魚釣

小小強 2006-11-12 12:17
引用第16樓肥仔2006-11-12 12:15發表的“”
我絕對支持小小強!!!!
但我會釣十放9條半的 , 我寧願食少條魚 , 以後都有魚釣

今日係咪大風得制出唔到磯???

肥仔 2006-11-12 12:20
係呀 , 好慘呀!!!!

黑鯛之天敵 2006-11-12 12:59
支持!!!!!!!

小龍 2006-11-12 13:06
我頂~~~~~~~~

黑鯛之天敵 2006-11-12 13:43
肥仔留個聯絡方式俾我得唔得????
MSN之類.....

肥仔 2006-11-12 15:00
我手機:66503696
食大茶飯就搵我 la

黑鯛之天敵 2006-11-12 15:17
好呀!!!不過我唔識fit假餌......
磯佬一名!!!!!!!

查看完整版本: [-- 建議釣一放半行動 --] [-- top --]