查看完整版本: [-- 咩魚?? (血鸚鵡) --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 咩魚?? (血鸚鵡) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

寂靜 2006-08-29 22:24

咩魚?? (血鸚鵡)

我見到市面上依隻魚有好多顏色, 有紅, 黃, 綠, 藍, purple, rice白
係咪比染上去, 定係真係有

小龍 2006-08-29 22:30
鸚鵡是也~~~~

Danny 2006-08-29 22:49
引用第1樓小龍2006-08-29 22:30發表的“”
鸚鵡是也~~~~

欠個血字

小魚魚 2006-08-29 23:05

寂靜 2006-08-29 23:09
我見到市面上依隻魚有好多顏色, 有紅, 黃, 綠, 藍, purple, rice白

筏仔 2006-08-30 00:32
天生的
應該話係基因改造的
仲有一種無尾心型

肥仔 2006-08-30 00:37
仲有 福星高照 同 恭喜發財

barry 2006-08-30 09:46
肥仔年是米想送晒八条俾人??

寂靜 2006-08-30 11:26
引用第5樓筏仔2006-08-30 00:32發表的“”
天生的
應該話係基因改造的
仲有一種無尾心型

即係唔係染上去??
因為我係網上面問, d人都話係染上去

仲有, 我有9條, 但係有一條隻眼特左起黎, 點好

寂靜 2006-08-31 17:56
仲有隻心形, 我聽講係中間比人剪左的, 再合理

dacky 2006-09-02 00:31
引用第0樓寂靜2006-08-29 22:24發表的“咩魚?? (血鸚鵡)”

講個真魚真事比你聽啦 ^^

原先係無鸚鵡le一種魚種傢 , 鸚鵡係有台灣d人囉紫紅火口配紅魔鬼 ,
出尼ge魚種 , 而你見到 紅,黃,綠,藍le d 鸚鵡都係打針的 , 用一d ge
色數係細細條ge時候由佢背脊打入去 , 之後再用藥水浸泡佢地唔知幾耐,
之後先囉出尼賣, le 樣係我親眼見過的 , 你唔覺d血鸚鵡買番尼好紅傢,
養養下就變左橙色或淡橙色 , 而出邊色見到戈d咩金剛鸚鵡, 就唔係
打針的 , 係用人工基因變種 , 可以變到起角, 唔同ge色紋都得 ,
而心形鸚鵡就係由好丁條ge時候比人剪去左條尾 , 之後尾部停止生長 ,
上下背鰭和腹鰭不斷生長 , 形成一個心形形狀 , 我覺得le d 係最仆街
ge事 , 為左滿足人ge慾望 , 將自然改變...... 姐係睇到一條身體有
問題ge魚 , 而覺得佢靚...........   唉 ~

Danny 2006-09-02 00:33
好野魚販秘密你都知......勁

dacky 2006-09-02 00:39

寂靜 2006-09-05 10:38

d人好唔掂wo......剪左d尾都得.......

dacky 2006-09-10 01:57
為求搵錢 , 咩都諗得出

real 2011-05-01 01:59
引用第  2  樓  Danny  於  2006-08-29 22:49   發表的  :

欠個血字       

鬼妞 2011-05-02 12:19
血鸚鵡~~
聽說飼養時水溫控制相當重要!!越紅越漂亮喔~~

查看完整版本: [-- 咩魚?? (血鸚鵡) --] [-- top --]