查看完整版本: [-- 17/6 爆釣小黃腳 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 17/6 爆釣小黃腳 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

17/6 爆釣小黃腳

下晝7點..... 我同小強仲係渣住枝竿係海邊發呆.. 時間係咁過..... 到左8點左右.. 突然沉波.. 開波啦.
先黎一條釘公..開頭以為係小非....點知比強放生左....  - -” .. 之後同一個位.. 又沉.." 今次一抽... 竟然係立魚仔.. 跟住小強都換好架生... 個位超密口.... 小強仲釣左條大非.... - -" 超意外...... 去相~*

先釣左條黃腳...~*

小強呢口本來係我架 -v-~*

總魚獲~*.."

1魚 2006-06-19 11:04
好收獲~
呢個時候的黃腳SIZE很細小,如果能夠即釣即放就更好

小堡 2006-06-19 11:08

barry 2006-06-19 11:37
有手引过都已经好好!

dacky 2006-06-19 13:10
引用第0樓2006-06-19 10:57發表的“17/6 爆釣小黃腳”:
下晝7點..... 我同小強仲係渣住枝竿係海邊發呆.. 時間係咁過..... 到左8點左右.. 突然沉波.. 開波啦.
先黎一條釘公..開頭以為係小非....點知比強放生左....  - -” .. 之後同一個位.. 又沉.." 今次一抽... 竟然係立魚仔.. 跟住小強都換好架生... 個位超密口.... 小強仲釣左條大非.... - -" 超意外...... 去相~*

先釣左條黃腳...~*
.......

joao 哥 , 你唔係囉番去養,放番落去啦唔該 ^^ 咁細條好慘傢

紫念 2006-06-19 13:13
= = 漁獵人 用浮波 ... ke ke ke~ 唔好攪事好喎!!! 漁獵人係假餌專門店!!!.~

不過對比之下 條大非 又唔錯喎!!!

dacky 2006-06-19 14:07
如果放生就最好......   都唔係食用size  

再生強尼 2006-06-19 15:12
我終於知點解澳門冇魚釣啦!

sang 2006-06-19 20:52

肥仔 2006-06-19 20:54
做乜唔放生呀??
攞黎都冇用 la , 咁就殘害左咁多條生命!!!

1魚 2006-06-19 21:05
多謝樓主發帖~而以上幾位勸戒小魚放生都是出於好意的,希望樓主勿見怪,因為這裡是公眾的平台,大家要作出良性宣導的社會責任......請勿生氣啊....繼續釣魚...繼續報告...thx!!!

公子 2006-06-19 21:28
先放米之後+水..d魚打好魚鱗洗好..一野放晒落去!!!

咁就食得=.="[[咁細條蒸都無肉食]]

tlq123 2006-06-19 22:12
引用第1樓1魚2006-06-19 11:04發表的“”:
好收獲~

钓大放小

萬事發 2006-06-19 23:23
小魚請放生........................

陳大文 2006-06-20 01:15
慘不忍睹.........................

比你地都唔會即釣即放啦. 除非你釣戈到啲大魚好密口就話姐
本來諗住令番黎養架點知11條冇打氣機之下加多條大非咪缺氧咯

引用第5樓紫念2006-06-19 13:13發表的“”:
= = 漁獵人 用浮波 ... ke ke ke~ 唔好攪事好喎!!! 漁獵人係假餌專門店!!!.~

不過對比之下 條大非 又唔錯喎!!!

魚獵人... 都有磯釣零售店架.... ~ ^^"

dacky 2006-06-20 02:32
戈個叫漁獵人2呀.......................

-口-!

小堡 2006-06-20 09:35
引用第15樓2006-06-20 02:15發表的“”:
比你地都唔會即釣即放啦. 除非你釣戈到啲大魚好密口就話姐
本來諗住令番黎養架點知11條冇打氣機之下加多條大非咪缺氧咯

我係即釣即放!!所以去碼頭邊釣好得人憎又俾人話傻! !!!!

mo仔 2006-06-20 17:59
引用第19樓小堡2006-06-20 09:35發表的“”: 我係即釣即放!!所以去碼頭邊釣好得人憎又俾人話傻! !!!!
放生小魚有幾得人憎又有幾傻,我都係咁放無人話過我傻喎!講真今時今日好多釣魚阿叔,阿伯都學識生態保育啦!小魚放生都吾係咩野大件事,作為一個有釣品的釣魚人係必要做的事,放生20cm以下小魚同保持釣場清潔

kin 2006-06-20 19:55
小魚放生

m_m 2006-06-22 19:57
引用第21樓kin2006-06-20 19:55發表的“”:
小魚放生

Yes Sir,,

超仔哥 2006-06-24 14:46
引用第20樓mo仔2006-06-20 17:59發表的“”:
放生小魚有幾得人憎又有幾傻,我都係咁放無人話過我傻喎!講真今時今日好多釣魚阿叔,阿伯都學識生態保育啦!小魚放生都吾係咩野大件事,作為一個有釣品的釣魚人係必要做的事,放生20cm以下小魚同保持釣場清潔

講得好......依家水塘都比一群屎忽鬼用蝦釣完又唔放就咁放係d石度有得佢............最衰就係飲完d啤酒呀汽水呀就掉到周圍都係.....

小龍 2006-06-24 14:54
邊度釣嫁~~~~~~?

1魚 2006-06-24 14:59
海邊釣魚仔時,最好採用無倒刺的幼柄魚鈎

鱼子酱 2006-06-24 18:44
引用第21樓kin2006-06-20 19:55發表的“”:
小魚放生

严重支持~

健尼 2006-06-24 20:58
引用第24樓小龍2006-06-24 14:54發表的“”:
邊度釣嫁~~~~~~?

我都好想知~

小龍 2006-06-25 15:17
係邊度釣嫁?~~~~~~好想知呀~~~!

tlq123 2006-06-30 18:55
遇到小鲷咬钩,试着把钓棚加长20公分.

dacky 2006-06-30 20:28
戈到係得le d size

ys1tim 2006-07-10 18:20
好多魚魚喎

路過... 2006-07-11 08:55
d魚仔英年早逝.........

磯民 2006-07-13 00:21
下次養大啲釣過

likevin 2006-07-13 00:24
引用第1樓1魚2006-06-19 11:04發表的“”:
好收獲~

support

亞神 2006-08-07 21:26

查看完整版本: [-- 17/6 爆釣小黃腳 --] [-- top --]