查看完整版本: [-- 轉貼:大尾魷教學區 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 轉貼:大尾魷教學區 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

likevin 2005-12-22 14:20

轉貼:大尾魷教學區

大尾魷教學區

各位兄弟姊妹,本人好興幸可以寫這篇教學區同大家分享交流心得,同希望可以幫到想學釣大尾魷既釣友,從而推廣釣

魚活動。

希望大家可以湧躍發表意見、而本人有錯漏的地方希望大家可以提出加以糾正,謝謝!最後多謝大家支持,及希望這篇

文章有機會置頂 + 精華。

我們的對手

大尾魷係一種頭足類的軟體生物,有一双發達既眼晴,及有感應水中震動的能力,所以餌木的操控、形象及顏色對釣獲

有著絕大的影響!

出沒地点

大尾魷通常在靜水內灣位、碼頭、防坡堤及附近有淡水滙入既地方或者漁排一帶都可見到踪影.釣点推介於西貢一帶就

有白馬咀、龍蝦灣、火石洲及牛尾一帶 / 深涌及荔枝莊碼頭、將軍澳工業區、深淺水灣等等都有大尾魷上水記錄。而想

釣巨物的朋友可於11月-4月間碰一碰運氣。

釣具

個人覺得,扞同絲是十分重要的因為控制得隻餌木好唔好,靠曬佢地。而本人就用一支9尺長魷魚杆、普通投絞(200

0-3000)号,絲就用0.8号魷魚專用布繩。理由很簡單,當你拋左餌木落海後可能在30-40尺外及水深如果支杆唔夠挺及用咗

D有彈性嘅魚絲,當你抽扞做動作時有多少可以傳到去隻餌木到呢?及形態似唔似隻蝦呢?大家可以想像吓大尾魷食餌

木,原因餌木似隻蝦及有蝦的動態跳跳下吸引到,如果用錯工具後果.................

而餌木方面可分鮮豔或天然色、鮮豔色本人喜用(橙或紅)色,因中得最多,可用於早上或中午嘅睛天 、而天然色係有綠

色、啡黑等可用於下午或晚上或天陰的日子。所以出動時帶多幾隻唔同色,係無魚訊下可以換色試下。

所以個人推介: 一支9或12尺長假餌或魷魚專用杆

: 細号數專用布繩

: 絞就無所為

: 相對既子絲做瀨腳

: 數隻不同色及重量嘅餌木

釣法

呢一点最重要,但偏偏就+分多變化。在唔同環境、天氣、光線、温度都要配合唔同手法及餌木嘅顏色。我同大家分

享3種手法。

1.拋出餌木後杆頭向海當餌木到底後收緊絲,之後温柔地向上抽兩下後等餌木慢慢地下沈,及收虛絲。一路重覆等到

上釣。

2.貼底釣法--專釣墨魚 / 當餌木到底後向上抽一下後有佢沈到底後等,其間可收一兩圈,等一兩分鐘後再重覆睇下中

唔中.要决係要盡量貼底行及無需大動作。

3.快揪法--我喺出艇常用當餌木到底後即快揪3-4下及每一下都配合收絲之後同上面一樣等下沈及魚訊

總括而言釣大尾魷係要多嘗試(手法及顏色)、多觀察(附近的高手釣法)及機動性(無就轉位)。希望這一篇教學可以幫到大

家。

鱼子酱 2005-12-22 14:26

谢谢分享!

sang 2005-12-22 14:35

hungjay2004 2005-12-22 14:40

wah 2005-12-23 00:08
thx ~!!!

小魚魚 2005-12-23 00:25

不是日本人 2005-12-23 15:25

我想問問拖底釣、不會經常掛底嗎?

barry 2005-12-23 15:50

淡水滙入既地方都有大尾魷...?
馬咀、龍蝦灣、火石洲及牛尾一帶 / 深涌及荔枝莊碼頭、將軍澳工業區、深淺水灣等一帶水都好咸架...
9尺餌木竿磯位用仲可以,一般用既話好似長左d...
最好既當然用返DH既LURE REEL啦,平穩好多架^^
我仲係新手黎架,如有錯要出聲呀^_~

下面是引用不是日本人於2005-12-23 15:25發表的:

我想問問拖底釣、不会費常掛底麻?

掛底機會會較高,但你要睇返餌木既構造,佢入水既角度已減低掛底機會,加上你既動作,餌木唔會長時間留係水底,SO掛底機會既會減輕^_~

鱼子酱 2005-12-23 17:26
10蚊一只,买左2只啦~

晚上去码头操操看!哈哈~~~

不是日本人 2005-12-23 18:52

100蚊一只

不是日本人 2005-12-23 19:05

鱼子酱 2005-12-23 19:12
E~~这个铅是活动的哦~贵就贵在这里吧~

我们这里的固定铅的才10块~

不会爬的虫 2007-05-05 16:13
谢谢指教,受益非浅!

洗白白 2007-08-19 22:11
引用第12樓不是日本人2005-12-23 19:05發表的“”

呢d魷魚食唔食得ka? 魷魚有幾多種類?

KeLvInFisH 2007-08-19 22:12
好呀~~~我唔識釣睇左都知點釣~~

小堡 2007-08-19 22:44
引用第15樓洗白白2007-08-19 22:11發表的“”

呢d魷魚食唔食得ka? 魷魚有幾多種類?

食得的

ray1881 2007-11-03 16:42
thank you all

鲈鱼有约 2008-08-02 22:56
多谢分享,学习了!!!

白头浪 2008-12-17 18:20
多谢分享!   

艇仔钓鱼 2009-07-14 10:52
大家好,我是珠海西区的钓友,看过此帖子后,受益匪浅.澳门的技术与钓具都比珠海的强.出钓的钓点也多与精.学习了!!!!!!

漢潮 2009-07-14 12:24

谢谢分享!

罗耀文 2009-07-19 17:35

蚊仙 2010-02-08 10:06

试水鸬鹚 2010-04-06 17:39

试水鸬鹚 2010-08-29 15:17
好帖!继续学习了,多谢分享,楼主辛苦了!!!           

丛笑 2010-11-13 15:35
         谢谢楼主分享,楼主是个文化人!

lym000 2011-11-25 19:53
谢谢分享!!!!!!!!

查看完整版本: [-- 轉貼:大尾魷教學區 --] [-- top --]