查看完整版本: [-- 5咪磯竿 --]

-> 裝 備 討 論 -> 5咪磯竿 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2016-08-21 15:40

5咪磯竿

問過澳門釣具店,5咪磯竿和5咪3,銷量大約是1比9,5咪磯竿佔比例很少,大部份人都是買5咪3為主,而台灣玩磯釣的,日漸多人改用5咪竿,兩者雖然只差30公分,但同一型號,手持感會輕手很多的,目前日本四大廠牌,都有不少5咪的輕型磯竿,下一支要入貨的磯竿,不妨試試
有幾支性價比不錯的入門竿如
DAIWA 紫電,大陸製全斜圈,市價約二千餘
SHIMANO RAIARM GP,非日製全斜圈 ,市價約二千餘
Gamakatsu 的入門竿好像沒有5咪的
NISSIN INGRAM ISO 日新的也有全斜圈入門5咪竿,市價約二千元左右,但此款細號竿不要用粗絲腳,這支入門竿的炸竿率都幾高

悲情釣手 2016-08-21 15:49
1比9,咁即系珠海钓场适合用5.3竿多D?

1魚 2016-08-21 15:53
引用第  1  樓  悲情釣手  於  2016-08-21 15:49   發表的  :
1比9,咁即系珠海钓场适合用5.3竿多D?

我覺得珠海用5咪竿已夠長,除非防波堤型釣場釣石斑,一般輕磯釣,用浮標或浮波,5咪夠長了,手感會輕手一些

看海 2016-08-21 18:06
俗語有云,一吋長,一吋强,但我亦愛好用五米!

中山nick 2016-08-21 19:38
睇你钓咩对象鱼
我都脚得5M竿手持轻
对于我地呢D竿唔离手的人来讲越轻越好
除佐你去钓怪兽
依家近岸都系D斤级左右鱼
无咩必要甘长
我系新手...纯属个人意见
讲错佐千其唔好喷我

路亞添 2016-08-21 21:46
粗竹5米比較好,幼竹無所謂,

1魚 2016-08-21 22:46
引用第  4  樓  中山nick  於  2016-08-21 19:38   發表的  :
睇你钓咩对象鱼
我都脚得5M竿手持轻
对于我地呢D竿唔离手的人来讲越轻越好
除佐你去钓怪兽
依家近岸都系D斤级左右鱼
.......

正確,日本加馬每款竿的目錄,都有標示力距,即是指手持感的一個數字,如ATTENDER II 的2號5米竿,相等於1.25號的5米3竿
http://www.gamakatsu.co.jp/products/search.php?md=lw&ts=61&fw=attender

求.敗 2016-08-22 02:09
各有各好,全部買曬就最好!

中山nick 2016-08-22 10:06
手持轻有着数嘛
又有手感
对D黄脚仔最爽

lfyyy 2016-08-22 11:47
5米唔單止持重竿好滴,釣腳邊魚亦因為竿短,發力會快滴的。

3901 2016-08-22 20:10
引用第  2  樓  1魚  於  2016-08-21 15:53   發表的  :

我覺得珠海用5咪竿已夠長,除非防波堤型釣場釣石斑,一般輕磯釣,用浮標或浮波,5咪夠長了,手感會輕手一些

年前入支D牌5m竿,手感是輕了但用着的感覺竿硬了許多,對於我用慣軟竿人仕不太合用!  

1魚 2016-08-22 23:32
引用第  10  樓  3901  於  2016-08-22 20:10   發表的  :

年前入支D牌5m竿,手感是輕了但用着的感覺竿硬了許多,對於我用慣軟竿人仕不太合用!  

係呀~同號同款5米竿一定比5米3硬少少

itit 2016-08-22 23:47
這支入門竿的炸竿率都幾高

dragon_龙 2016-08-24 16:26
爱5米,四支矶竿,3支5米

查看完整版本: [-- 5咪磯竿 --] [-- top --]