查看完整版本: [-- 笩釣烏頭 --]

-> 海 磯 釣 訊 -> 笩釣烏頭 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魚兒 2016-06-21 19:00

笩釣烏頭

其實玩"團子"釣法都係第二次,本來目標魚係立同金鼓,上半場一口絲都無,朋友接二連三上左幾條烏頭,後來請教左同行的釣友之後開始換釣組,開始的時候以為同釣立無乜分別後來才知道烏頭嘅魚訊同立魚唔一樣,原來竿頭輕輕震動魚已經上左鉤不過到我明白了之後都差唔多收竿了魚穫是朋友釣的我打龜了,不過都學到野希望下次能破龜

3901 2016-06-21 21:57
睇到條頸歪左

小魚兒 2016-06-21 22:12
哈哈...張就下啦!

1魚 2016-06-21 23:38
台灣的烏頭好難釣

路亞添 2016-06-22 10:30
去避暑山莊橋下沒太陽

漁樂多多 2016-06-22 16:42
求船家電話!

小魚兒 2016-06-23 17:23
船佬"梁生"電話:15875675727

小魚兒 2016-06-23 17:25
真係好舒服眼鏡同帽都可以唔洗帶

忍者引魚 2016-06-23 17:26
好的,多謝分享.............

lining 2016-06-23 21:24
玩下就可以,但食就唔好啦。個度的烏頭都有火水味,想起就想嘔,去釣就更加無慾望。

itit 2016-06-23 23:22
多謝分享多謝分享

小魚兒 2016-06-25 16:05
其實烏頭我都係誤打誤中釣過一條不過落抄網時甩口

阳江漠南 2016-06-26 10:22
矶钓过

特别是春节期间

1魚 2016-06-26 10:48
引用第  11  樓  小魚兒  於  2016-06-25 16:05   發表的 回 3樓(1魚) 的帖子 :
其實烏頭我都係誤打誤中釣過一條不過落抄網時甩口

聽zello香港釣友好容易就釣到烏頭

小魚兒 2016-06-26 17:24
可能係釣組問題因為以立為主所以多數釣到底

求.敗 2016-07-09 02:06
瞓覺的一流

lfyyy 2016-10-13 09:12
珠海高欄碼頭底流行另一種無良釣法:烏頭神經鉤釣法,食到拖桿就起魚就OK,乜都唔使理。

查看完整版本: [-- 笩釣烏頭 --] [-- top --]