查看完整版本: [-- 新手一問 --]

-> 相 約 釣 魚 -> 新手一問 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

chong210 2014-08-04 00:32

新手一問

各位師兄...新手第一次上萬山玩...想問佢边有咩酒店同到了目的地揾边位船家會好一點..同收費如何
還有就係边個位係多魚上釣..定還是真係冇魚上釣....希望各位比一點意思...萬分感謝[s:61

viva 2014-08-04 08:38
万山排档个鱼池有料到   收费合理  唔怕晒  

arrowtsang 2014-08-04 18:06
去万山玩,有两家釣鱼店,会服務钓友及遊人的!
万山海钓之家  亞斌……13825673363
万山海釣基地  蛇蛇……13539557589

两店均有代訂当地房间及大、小船服務的! [attachment=142574]

金渔佬 2014-08-04 21:04
请问大师傅你在哪里钓到那么大的黄蜡仓

chong210 2014-08-04 21:46
多謝師兄報料...小弟萬分感射

itit 2014-08-04 22:57

紫火 2014-08-05 19:18

arrowtsang 2014-08-07 15:30
引用第  4  樓  chong210  於  2014-08-04 21:46   發表的  :
多謝師兄報料...小弟萬分感射   

旡須言射的!会員、釣友应当互助的!

chong210 2014-08-09 00:05
師兄...今次一行...食蕉食到喊....中午開始釣到晚上7點...都只係釣到幾條魚毛仔..都仲未見到獵魚行踨呀
之後我地就回去万山個間海島之家魚具店問佢咩原因...佢話現在係拖鮫魚季節..好少獵魚上
聽到心都淡埋之下...又交學費比海島之家

arrowtsang 2014-08-09 06:51
引用第  8  樓  chong210  於  2014-08-09 00:05   發表的 回 7樓(arrowtsang) 的帖子 :
師兄...今次一行...食蕉食到喊....中午開始釣到晚上7點...都只係釣到幾條魚毛仔..都仲未見到獵魚行踨呀
之後我地就回去万山個間海島之家魚具店問佢咩原因...佢話現在係拖鮫魚季節.. 好少獵魚上
聽到心都淡埋之下...又交學費比海島之家

每个節令,鱼类的品種会有所不同,正如猎人出猎,也必須清楚鸟、獸因季節变化的習性而設下狙擊行程及手法!而釣魚人亦也一样!

再說,新晉钓友經過不断的学習、討論、实践從而得到实戰经验,不久的將來,你也定会得到好成织的!

當然,海釣经验是需要颇長时间累积的,如果想走快一步,我建議是多点和好成织的師兄同钓!

chong210 2014-08-09 10:38
多謝師兄提點...怎樣找到其他老手一起釣呢...因為自己係新手咩都唔識

arrowtsang 2014-08-09 12:24
引用第  10  樓  chong210  於  2014-08-09 10:38   發表的 回 9樓(arrowtsang) 的帖子 :
多謝師兄提點...怎樣找到其他老手一起釣呢...因為自己係新手咩都唔識   
留意一下群組召集啦!

查看完整版本: [-- 新手一問 --] [-- top --]