查看完整版本: [-- 清蒸鮸魚 --]

-> 講 飲 講 食 -> 清蒸鮸魚 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2014-02-11 23:31

清蒸鮸魚

台灣有句諺語,有錢吃鮸,沒錢免吃,即係話有錢人家先至能夠食得起珍貴既鮸魚,鮸魚比較稀有,澳門好似好少睇到街市有賣,我呢,今日就暫時做一吓有錢人咁啦,食翻餐清蒸鮸魚,食材來自台灣東引高級漁產,黑鮸魚!
今次條魚個賣相應該都算幾靚仔掛,哥哥姐姐叔伯兄弟們,比少少掌聲鼓勵一下好唔好

路亞添 2014-02-11 23:57
你的叫蚊魚,我的才是魩魚

1魚 2014-02-12 00:00
係一樣既魚呀,不過我條係細好多,斤頭野生鮸魚   

3901 2014-02-12 00:04
賣相是幾靚仔但感覺可能是臭的!?     

1魚 2014-02-12 00:08
引用第  3  樓  3901  於  

發表的  :

賣相是幾靚仔但感覺可能是臭的!?       

再柴台聽日整藤鱔炆豬肉

12cat38 2014-02-12 01:47

kent101 2014-02-12 02:51
大条好手感    !!吃用斤頭好味   

財叔 2014-02-12 06:35
一魚大師請問你戈兜魚係唔係我地叫做死老吻(即係吻魚)呀?           

小生生 2014-02-12 08:28

南方黑鯛 2014-02-12 08:48

ymtchris 2014-02-12 08:57
今次賣相可以喎......   

看海 2014-02-12 09:22
   今次靚仔好多,一定很滑。       

muito 2014-02-12 09:40

ricowong 2014-02-12 10:41
好靚仔.好\好味     

1魚 2014-02-12 13:20
引用第  7  樓  財叔  於  

發表的  :

一魚大師請問你戈兜魚係唔係我地叫做死老吻(即係吻魚)呀?             

財叔....正確

林正英 2014-02-12 16:16

肥仔水 2014-02-12 17:07
一魚大師
昨日條番茄烏頭,煎完鳥頭隻鑊都未洗就煮番茄,一點點黑色~50分失敗

今日條吻魚賣相靚仔,莞茜翠綠,可惜隻碟太細,條尾比鑊蓋夾左一半,最多值80分

kelvinlei 2014-02-12 18:03
     今次有進步     

arrowtsang 2014-02-12 18:38

悲情釣手 2014-02-12 19:46

1魚 2014-02-12 20:35
引用第  16  樓  肥仔水  於  

發表的  :

一魚大師
昨日條番茄烏頭,煎完鳥頭隻鑊都未洗就煮番茄,一點點黑色~50分失敗

今日條吻魚賣相靚仔,莞茜翠綠,可惜隻碟太細,條尾比鑊蓋夾左一半,最多值80分

.......

係既~我會努力改進,直至人人都比我100分

Sam_Sam 2014-02-14 23:59
下次再努力

查看完整版本: [-- 清蒸鮸魚 --] [-- top --]