查看完整版本: [-- 鮮茄烏頭 --]

-> 講 飲 講 食 -> 鮮茄烏頭 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2014-02-11 00:29

鮮茄烏頭

食材是三斤級老烏頭半條,切片,蕃茄一個,起油鍋,薑爆香,魚片先兩邊都煎一下,拿起備用,再起油鍋,放蒜頭爆香,加點豉油,倒入魚和蕃茄,炒一下,然後加入一飯碗水,糖,鑊蓋蓋好,煮12分鐘就可上碟

Sam_Sam 2014-02-11 01:18
賣相...加D䓤好

悲情釣手 2014-02-11 07:28
桂山釣過D斤幾重既烏頭.D肉好似豬瘦肉咁.硬邦邦.一D都唔好食     

ymtchris 2014-02-11 08:52
可能好食, 但賣相唔掂水......   

看海 2014-02-11 09:18
   味道應該濃郁不錯,但肉質會否粗了点?   

kelvinlei 2014-02-11 11:12
冇晒的魚鮮味..收晒皮...   

小魔女SOS 2014-02-11 11:26
我個人認為賣相靚唔靚唔緊要,最緊要係味道,比你整到天花龍鳳又怎樣唔入得口浪費心機

1魚 2014-02-11 11:27
引用第  5  樓  kelvinlei  於  

發表的 回 樓主(1魚) 的帖子 :

冇晒的魚鮮味..收晒皮...     

過了農曆年,烏頭鱭散完春,肉質會酸酸地既,所以要加其他味道重的去調理,我覺得咁樣整都幾好食呀!!

鱲漁皇 2014-02-11 11:57

劉村長 2014-02-11 15:00
魚都係酸,都係難食

1魚 2014-02-11 16:09
哎~一個二個攪到我冇晒胃口,今日唔整喇,今日食白粥

3901 2014-02-11 23:51
引用第  10  樓  1魚  於  

發表的  :

哎~一個二個攪到我冇晒胃口,今日唔整喇,今日食白粥

次次D食譜都要斤给以上擺明俾D難題我地啫........!

arrowtsang 2014-02-12 18:40

查看完整版本: [-- 鮮茄烏頭 --] [-- top --]