查看完整版本: [-- 求助各位C兄! --]

-> 車 天 車 地 -> 求助各位C兄! [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

jerry0807 2014-01-23 00:14

求助各位C兄!

各位C兄救命丫,小弟部車唔知邊度痴左缐,只要唔開兩三日就會走晒電,撻唔著車,起初以為電池夠期,所以更換了,但幾日後又係冇晒電著唔到車,來來回回去車行幾轉都攪唔掂,唉…救命,有冇C兄知邊間車行識整私家車走電問題,謝謝各位!

1魚 2014-01-23 00:36
係唔係裝左防盜同遙控鎖,有唔正常弭電,所以放幾日就走光電源   

財叔 2014-01-23 08:53
下一位   

jerry0807 2014-01-23 09:41
防盜係跟原裝車的,應該唔關事丫!

1魚 2014-01-23 11:48
引用第  3  樓  jerry0807  於  

發表的 回 1樓(1魚) 的帖子 :

防盜係跟原裝車的,應該唔關事丫!

在我們一邊行車時,會有一個發電機自動補充電池的電,所以如果電池沒有電,就是發電機的問題,但如果不是在開車中出現,而是放幾天就跑光電源,一定是有漏電情況,通常這是因為遙控鎖系統的打開,電一直在消弭,或者你可試一下拔了遙控鎖的電源幾天,試試會否再出現這情況?

看海 2014-01-23 11:53
自動放电       

jerry0807 2014-01-23 12:27
1魚哥知唔知邊度識修理?謝謝!

1魚 2014-01-23 12:31
引用第  6  樓  jerry0807  於  

發表的 回 4樓(1魚) 的帖子 :

1魚哥知唔知邊度識修理?謝謝!

我沒有住澳門好久了
我住黑沙環,以前電單車有問題,都會去興行車行,那車行很久了,師傅年紀都不少,應該都算好有經驗吧,至於好不好...我就覺得不錯,價錢不會亂開

jerry0807 2014-01-23 12:44
我都是住黑沙環,請問興行車行位置在那?謝謝1魚哥!

1魚 2014-01-23 12:46
引用第  8  樓  jerry0807  於  

發表的 回 7樓(1魚) 的帖子 :

我都是住黑沙環,請問興行車行位置在那?謝謝1魚哥!

jerry0807 2014-01-23 12:52
唔該晒1魚哥,感激感激!

1魚 2014-01-23 13:32
引用第  10  樓  jerry0807  於  

發表的 回 9樓(1魚) 的帖子 :

唔該晒1魚哥,感激感激!

整完麻煩回來講聲,好想知道結果

jerry0807 2014-01-23 14:26
噢…興行係修理電單車架,我部係私家車,冇得整   

1魚 2014-01-23 15:02
引用第  12  樓  jerry0807  於  

發表的 回 11樓(1魚) 的帖子 :

噢…興行係修理電單車架,我部係私家車,冇得整     

唔好意思,我一直都以為係電單車,如果你住黑沙環,咁可以試吓去第三街,有間好似叫做洪記的,他們做了好多年,應該可以處理你問題,但價錢怎樣我不清楚

jerry0807 2014-01-23 15:17
Ok ok,再次感謝您的回答&幫忙,十分多謝,我去找找看,thx~

ometow 2014-01-23 22:50
差池芒釘咗

1魚 2014-01-23 23:47
引用第  15  樓  ometow  於  

發表的  :

差池芒釘咗

應該係,但遙控鎖都有可能拖到架車冇晒電

jerry0807 2014-01-23 23:52
對,多謝moetoe c兄指點,修車師傅都話好大機會係果度有問題,但都要詳細check 下,多謝各位c兄幫助,感激萬分!

常滿 2014-01-24 00:52
如果义池麾釘左好容易試,最简单方法着車後開冷氣及車頭燈架車唔死火即是表示义池摩冇事,如果有裝音响就可能會係後级溜電,試過有一個k屎係電動天缐入面有個齒輪掃左,支摩打不停轉都會。一切都要用萬能錶先度得清楚(如有裝音响可以試一下除開電池上的音响保险丝試幾日,冇事再跟音响)   

jerry0807 2014-01-24 15:35
又學到嘢,多謝常滿C兄指點   

查看完整版本: [-- 求助各位C兄! --] [-- top --]