查看完整版本: [-- 有d野想問 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 有d野想問 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

fankahow 2013-08-09 14:39

有d野想問

想問下咩係pe線 我上網找好耐都找唔到

locas40821 2013-08-09 14:50
引用樓主  fankahow  於 2013-08-09 14:39

發表的 有d野想問 :

想問下咩係pe線 我上網找好耐都找唔到

http://www.osm365.com/gallery-201-grid.html

fankahow 2013-08-09 14:52
多謝師兄

arrowtsang 2013-08-09 17:48
   http://s.taobao.com/search?q=pe%E1%9E%CF%DF&commend=all&search_type=item&sourceId=tb.index&spm=1.1000386.5803581.d4908  513&initiative_id=tbindexz_201] 30809  5号大斧头,对10号炭脚! [attachment=137846]  [attachment=137848]  [attachment=137849]  [attachment=137850]

fankahow 2013-08-09 19:46
咁同號既PE線和同號既碳線或其它 可以釣既斤數係唔係都一樣?

金渔佬 2013-08-09 19:55
院长人地问PE你就搬D太阳出黎澄人   

良仔 2013-08-09 19:59
主線用1號布線就可...但要用線腳
但如果你想直出...就起碼..2號布線
但2號布線沒1號.....投得遠....還有沒這麼順

arrowtsang 2013-08-09 20:09
引用第  5  樓  金渔佬  於  

發表的 回 3樓(arrowtsang) 的帖子 :

院长人地问PE你就搬D太阳出黎澄人     

错了,不是澄人,是說明pe线在某些情况下是很好用的,明白未呢?
不过講开又講,而家纲络出现左D怪现象~~你原本想分享,就有人觉得你晒命,呵呵,但我一於少理,我行我素!(那,亚金鱼我唔系講你呀下!)

fankahow 2013-08-09 20:36
師兄們 小弟我想問下依家有冇火水鱸釣 係早水定夜水    

chaofish 2013-08-09 21:01
引用第 8 樓 fankahow 於

發表的 :

師兄們 小弟我想問下依家有冇火水鱸釣 係早水定夜水     

小弟都想知

良仔 2013-08-09 21:15
有鬼.....遲多點點...10月開始有鱸花..........但不要其望...會好多.....一星期有....1...2.....口......

Sam_Sam 2013-08-09 22:47

mcdogcom 2013-08-09 23:08
咁火線又係咩呢??

FAI. 2013-08-10 05:42
斧頭帮     

arrowtsang 2013-08-10 07:14
yes!

arrowtsang 2013-08-10 07:16
[s:54
引用第  12  樓  mcdogcom  於  

發表的  :

咁火線又係咩呢??

味即系又系布線!

悲情釣手 2013-08-10 08:59
睇完以上大師嘅帖之後.覺得有D複雜

ef1887 2013-08-11 00:50
請問用布線是否會好傷竿...因未用過在磯竿上

fankahow 2013-08-11 16:43
唔知傷唔傷竿 但我用好易炒米粉= =

路過... 2013-08-14 21:43
火線同pe是兩種吾同物料做出黎,火線係用金屬線做內部,外部係用尼龍包住!所以火線比其他線傷導線環一點~線軟同沒有彈性就越容易打結! 所以pe算係最容易打結的一種線~

arrowtsang 2013-08-15 07:41
引用第  17  樓  ef1887  於  

發表的  :

請問用布線是否會好傷竿...因未用過在磯竿上   

个人認為Yes!小号的竿(2号以下),我不会用,

查看完整版本: [-- 有d野想問 --] [-- top --]