查看完整版本: [-- 清蒸立魚...廿蚊両 --]

-> 講 飲 講 食 -> 清蒸立魚...廿蚊両 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2013-05-28 22:05

清蒸立魚...廿蚊両

釣回來的魚,首先劏好,小心檢查一遍有沒有留下魚鉤,內臟清乾淨,魚鱗刮好,但先不要用水沖洗,先用膠袋封好放進冰庫,等到要食用前才拿出來退冰,然後再用清水沖乾淨,這樣子比較能夠保持魚肉的鮮度。
先煮滾一鍋水,水量不需多,約一飯碗就夠,水滾了才放魚,盛裝魚的碟,最好底下放兩條長一點的蔥,再放魚在蔥上面,目的是魚肉更透氣,受熱均勻,一般立魚類,大約蒸7分鐘就夠了,然後魚碟的水倒掉,再用豉油加一點糖煮熱,淋在魚肉上面,再切蔥花,薑絲,舖在魚肉上,最後大火大約煮三湯匙油,淋在蔥花上面,就可以開動了~
您餓了嗎?..哈哈哈!!

Sam_Sam 2013-05-28 22:34
您餓了嗎? 你話呢     

3901 2013-05-28 22:40
首領要辨飲食節目嗎?     

悲情釣手 2013-05-28 23:06
教我點樣釣立魚好過啦

arrowtsang 2013-05-28 23:16
   我十出十龟,1鱼叔又挑釁我鳥!

现在還說如何精椅,典先??? [attachment=136496]

arrowtsang 2013-05-28 23:16

看海 2013-05-28 23:53

路亞添 2013-05-29 00:26
口水一地

機車28 2013-05-29 00:36

魚珠魚寶 2013-05-29 01:02
點解兩條魚架、不只一魚有進步呀!         

休渔琪 2013-05-29 09:06
直接淋淡口豉油,放葱丝,再淋滚油,即可!

小魔女SOS 2013-05-29 10:27
我入廚經驗都唔少 不過仲係有少少蒸魚上面既問題,就是有時發覺蒸魚的時候放上薑絲同蒸,蒸出來的魚很好味,但有時又唔OK,是否同魚種有關呢????????請大家比D意見     

另外...........有冇院友整煎封魚有一手架,有的話寫條秘方出來我食過船家整哥D好正呀

开心笑 2013-05-29 10:39

蒸    ~~~~

昭昭 2013-05-29 12:52
想不到首相一魚食和煮的都有一手!
蔥花卭得有刀功不!魚肉也蒸得剛剛好!不怕太熟!         

ymtchris 2013-05-29 21:51

seng3388 2013-05-29 23:54

龍虎豹 2013-05-30 18:23
好吃的!

華仔 2013-05-31 14:57

chaofish 2013-05-31 18:36
好耐冇手釣魚食啦

南油釣手 2013-05-31 23:18

查看完整版本: [-- 清蒸立魚...廿蚊両 --] [-- top --]