查看完整版本: [-- 有少少野唔明.....救解答 --]

-> 法 律 諮 詢 -> 有少少野唔明.....救解答 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

kin8322 2013-05-06 22:26

有少少野唔明.....救解答

其實圖中的大廈業主管理委員會有無權鎖車???

whero 2013-05-06 22:45
我是不知物業有沒有權,但是我想建議我們物業也這麼做
我這社區老有人不自覺亂停在別人的私家車位上

arrowtsang 2013-05-06 23:04
有!

忍者引魚 2013-05-06 23:13
有架............知識人士

昭昭 2013-05-07 00:02

天花佬 2013-05-07 00:28

1魚 2013-05-07 04:18
我屋企都係咁,樓下圍住,e家每戶要另外比一年幾百蚊一個電單車位,其他沒有證的一律不可進入   

悲情釣手 2013-05-07 04:48
咁如果D釣友被鎖鏕,唔俾去呔魚又算唔算

龍王 2013-05-07 06:36
有冇權鎖你可以唔駛理,不過你一定有權自行析開走人,

ymtchris 2013-05-07 08:48
真係唔到喎.....   

itit 2013-05-07 10:14
advogado Sr Muito.................Da`  opiniao~       

小魔女SOS 2013-05-07 11:32
引用第  10  樓  itit  於  

發表的  :

advogado Sr Muito.................Da`  opiniao~         

漁網大狀有問必答

釣魚郎 2013-05-07 12:05

muito 2013-05-07 16:01
就有關的問題, 管委會是否可作出相關的行為, 個人有少少保留, 這是因為:
首先, 無可爭議的是管委會有權管理大廈的公共部分, 包括停車場, 然而, 鎖車之行為是否為管理上的所須呢? 同時, 鎖車的目的是為了什麼呢? 個人認為要深入明確有關行為的目的.
假如, 鎖車的目的是為了要求車主支付該車輛因私自進入停車場而產生的額外費用, 個人認為是可以的.

小魔女SOS 2013-05-07 16:49
引用第  13  樓  muito  於  

發表的  :

就有關的問題, 管委會是否可作出相關的行為, 個人有少少保留, 這是因為:
首先, 無可爭議的是管委會有權管理大廈的公共部分, 包括停車場, 然而, 鎖車之行為是否為管理上的所須呢? 同時, 鎖車的目的是為了什麼呢? 個人認為要深入明確有關行為的目的.
假如, 鎖車的目的是為了要求車主支付該車輛因私自進入停車場而產生的額外費用, 個人認為是可以的.

這種事情在好多私人大廈停車場都經常有,好像我住的大廈都有此情況出現,但物業管理公司一般都不會不通知車主就鎖碌,但我見有些實在太過份,警告信貼於車前已數天也不理會,還要泊於近電梯口位置,有些不是泊一次早上揸走晚上又泊回來,這樣對於個個月交管理費的車主實在有點不服所以在有警告的情況低下不論合唔合法鎖碌本人絕對贊成,免得其他人有樣學樣

台灣仔 2013-05-08 00:01
引用第  13  樓  muito  於  

發表的  :

muito

看海 2013-05-08 12:44
[qute]引用  13 樓  muito  於  

發表的  :

[/quote]
情理绝對同意、但執行就非常複雜。

大鯛 2013-05-08 13:49

隨行者 2013-05-08 20:21
當然可以啦,換句話講,你亂入人地屋企人地都可以斬你啦

隨行者 2013-05-09 11:50
引用第  7  樓  悲情釣手  於  

發表的  :

咁如果D釣友被鎖鏕,唔俾去呔魚又算唔算

此轆不同彼轆,咁就要比幾千文去開鎖啦

Sam_Sam 2013-05-09 21:08

查看完整版本: [-- 有少少野唔明.....救解答 --] [-- top --]