查看完整版本: [-- 點解成日咁多白點?? --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 點解成日咁多白點?? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

gary1984 2013-03-03 00:49

點解成日咁多白點??

點解成日咁多白點??點搞都搞唔好.......有無c兄幫幫手??

Sam_Sam 2013-03-03 01:37
師巳你講緊咩咁多白點   

gary1984 2013-03-03 01:55
d魚啊...成日都有白點...以經死左成十條...死下又一d死下又一d...好愁啊     

留影不留魚 2013-03-03 07:39
水溫低 就會有白點 水族官有賣治白點藥水

arrowtsang 2013-03-03 07:47
开暖管!水温低,鱼缸入面细菌好惡架!
加上你既过滤器已经成为温床,换水已作用不大!换晒所有滤材啦!其他一步步黎!

機車28 2013-03-03 07:53
同常 是水溫落差過大問題!
但如果養的是,金魚 而且只是腮部 表面有少許 白點 加上果條魚是雄性的話,
這就不是病!這叫做 追星!是求偶時期出現既特征!   

zoo 2013-03-03 12:41
發張相睇吓!

gary1984 2013-03-03 14:17
我係新手!搞左成個禮拜都搞唔好!
其實d红劍!黑摩里同一眉要咩水温!
落藥落左成個星期都搞唔掂!
以經死左成十幾條魚!好愁!

Sam_Sam 2013-03-03 15:21
你keep 著26至28 度先,直至d白點冇晒為止,再降回23~25度,試下啦

chantaiman 2013-03-03 20:11
jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj         

~~腳板魚~~ 2013-03-03 21:43
開暖管~30~32度~落藍~-打大氣   兩日到ko啦

gary1984 2013-03-03 23:57
試下先!仲有d魚甩曬魚鱗好似爛用啊!
唔該曬各c兄!

gary1984 2013-03-03 23:57
試下先!仲有d魚甩曬魚鱗好似爛用啊!
唔該曬各c兄!

昭昭 2013-03-04 05:35

小魔女SOS 2013-03-04 12:24
養魚都是一門很高深的學問,我自己都有養魚,最煩都係一開始既時候,之後能keep住水溫,定時換水,換過濾綿,活性碳,如果有放水草之類睇吓d草有冇變爛因為容易有細菌,攪吓大掃除就ok了   

查看完整版本: [-- 點解成日咁多白點?? --] [-- top --]