查看完整版本: [-- 想問下呢條係班定係躉?? --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 想問下呢條係班定係躉?? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

kin8322 2013-03-01 15:04

想問下呢條係班定係躉??

想問下呢條係班定係躉??因為有人話佢係躉  有人話係班

天花佬 2013-03-01 15:15
下一位         

wawa 2013-03-01 15:16
班躉!!         

arrowtsang 2013-03-01 15:25
以目前体型,班! 躉,就睇佢条命有几長喇!

muito 2013-03-01 15:42
睇得唔清楚, 要知道正確答案, 要拿來食試下先知.   

ericsuper1 2013-03-01 15:53
躉!!!

小八路 2013-03-01 15:59
花尾趸.

小魔女SOS 2013-03-01 16:00
睇落似青斑

arrowtsang 2013-03-01 16:07
以我所知,唔係每一種既班(正確來說,应該叫“鮨科“鱼)都可以叫得上“ 躉“,要分,其实我唔識分得太仔细,区别也要分一下種類及年歳,鮨科鱼家族唔细架!
見过有幾種班,上下排牙齒,上两排,下两排吗?
我以矶釣居多,且矾釣目標好少会搞班,所以我冇乜深入研究,都係聽过就算,樓主最好向艇钓手繩既師父仲識得多!
我在嘗試举例一下:花胶,唔係每種鱼膘都可以称作花胶,亦同樣要分鱼種同年歲,明白吗?因开工中,稍后再談!

淝仔 2013-03-01 16:20

1魚 2013-03-01 17:23
班~不過呢.....
睇得唔清楚, 要知道正確答案, 要拿來食試下先知   

釣魚郎 2013-03-01 17:36

華仔 2013-03-01 18:06
     好食就OK啦話之佢班定躉

林正英 2013-03-01 18:28

昭昭 2013-03-01 19:21

看海 2013-03-01 19:36

zoo 2013-03-01 19:47

劉村長 2013-03-01 20:36
花尾係躉

arrowtsang 2013-03-01 22:45
補充一下以我所知既野先,班同躉其中一個分別──躉都是魚皮包著魚鱗的,而一般石斑都是魚鱗包住魚皮但係亦要分邊種班同魚齡階段既!
我又做兩個例子----山瑞是水魚的一種,而水魚唔一定係山瑞;玳瑁係海龜的一種,而海龜唔一定係玳瑁,明D未呢??
青、花尾、地圖、象皮等班,去到成魚大型時,也可以叫躉,而幼魚期階段,最多可撥入躉苗之列!
其實有D班,好以鬼面、烏絲,根本大唔起,點都冇得叫做躉啦!
而有D班可大到離奇,例如泥班,就冇叫佢地做躉,如果以魚皮包著魚鱗既說法,又好似界別得幾鮮明,不過我自已都估估下!
以上既資料係N年前跟隨哥哥四圍釣手繩,自已問師父答出既零碎回憶,唔知正確與否,請大家再指教、更正一下!

Sam_Sam 2013-03-01 23:06
躉定班......躉定班.....躉定班.....躉定班....躉定班????????????????????????????/

悲情釣手 2013-03-02 00:54
食過先知班定係躉     

P.M. 2013-03-02 04:49
我聽d師傅講班系鱗包皮,躉系皮包鱗       

小魔女SOS 2013-03-02 08:14
引用第  18  樓  arrowtsang  於  

發表的  :

補充一下以我所知既野先,班同躉其中一個分別──躉都是魚皮包著魚鱗的,而一般石斑都是魚鱗包住魚皮但係亦要分邊種班同魚齡階段既!
我又做兩個例子----山瑞是水魚的一種,而水魚唔一定係山瑞;玳瑁係海龜的一種,而海龜唔一定係玳瑁,明D未呢??
青、花尾、地圖、象皮等班,去到成魚大型時,也可以叫躉,而幼魚期階段,最多可撥入躉苗之列!
其實有D班,好以鬼面、烏絲,根本大唔起,點都冇得叫做躉啦!
而有D班可大到離奇,例如泥班,就冇叫佢地做躉,如果以魚皮包著魚鱗既說法,又好似界別得幾鮮明,不過我自已都估估下!
.......

丸長你真係用心良苦,講咗咁多廢苦之言結果都係沒有答案不過我昨晚在黑沙環某普通飯店食飯,我見個魚缸有好多哩隻唔知<<斑>>定<<躉>>既魚係到囉一間咁普通既飯店又點會放咁多<<躉>>係到比人食呢所以我相信樓主所釣獲的應該是一般的斑吧

leonleo 2013-03-02 08:51
我估系斑     

arrowtsang 2013-03-02 08:57
引用第  22  樓  小魔女SOS  於  

發表的  :

丸長你真係用心良苦,講咗咁多廢苦之言結果都係沒有答案不過我昨晚在黑沙環某普通飯店食飯,我見個魚缸有好多哩隻唔知<<斑>>定<<躉>>既魚係到囉一間咁普通既飯店又點會放咁多<<躉>>係到比人食呢所以我相信樓主所釣獲的應該是一般的斑吧

斤多的,典称得上 <躉>呀!味玩啦!唔通斤頭的牙点又叫做海鲤咩!

休渔琪 2013-03-02 09:36
老虎斑!!

ymtchris 2013-03-02 12:37
睇落似係老虎班

活活 2013-03-02 12:48
引用第  26  樓  ymtchris  於  

發表的  :

睇落似係老虎班   

唔系樣樣野都可以稱得上“躉”,尤其系大躉,不過阿總裁你就當之無愧。

查看完整版本: [-- 想問下呢條係班定係躉?? --] [-- top --]