查看完整版本: [-- 自製誘餌 --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 自製誘餌 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

mkg3hei 2013-01-31 13:01

自製誘餌

自製誘餌
因為身在外,磯釣用品一律欠奉
誘餌亦只能白己動腦筋了
[attachment=133169]
底粉:麵包屑x2or3
魚食:麥粒有分生及快熟兩種(快熟浸水久了較稔),有時可用生麥粒作釣
黏度:6米以上麥粉or生粉[即薯仔粉](用水煲成極糊狀),但我發現大約6米以下小魚打成漿下沉狀況最好
味覺:沙丁魚粉x2,所有海產類皆可,而我就會將蝦殼,小魚,甲殼類,貝類用機打漿
         若在海邊岩石上有水草,亦可取適量切碎,可用作釣餌或加進誘餌(視魚種而定)
準備:大密實袋1,出發前在家先將生熟麥片下桶,再將味覺漿下桶加適量水攪勻
          大密實袋2,魚漿或黏度糊(視乎釣場)但我通常兩種都帶
到釣場以釣場資訊而調和(而我就在同一誘餌桶先分前輕後重half and half視魚就餌狀況再作適度調整)
水多利遠投,水小下水比較靜

在前提是無得買現成才弄東弄西......
祝大家各釣行愉快

1魚 2013-01-31 13:07
外國應該不難買到養鳥的飼料,不知可不可以用呢,可能買到養鴨的就可以用

mkg3hei 2013-01-31 13:15
養鴨的飼料?
養雞的有,但小條狀的,怕魚吃太飽不鳥我的餌

生仔 2013-01-31 13:16

zoo 2013-01-31 14:24

xue76 2013-01-31 14:56
好高成本喔!··················

華仔 2013-01-31 16:21

看海 2013-01-31 18:29
       釣魚人、無所不用其極、   

昭昭 2013-01-31 19:07

悲情釣手 2013-01-31 21:35

Sam_Sam 2013-01-31 22:52
最緊要引到魚就得啦     

arrowtsang 2013-01-31 23:31

路過... 2013-02-01 00:11
引用第 2 樓 mkg3hei 於

發表的 :

養鴨的飼料?
養雞的有,但小條狀的,怕魚吃太飽不鳥我的餌

攪碎佢~

mkg3hei 2013-02-01 01:01
引用第  12  樓  路過...  於  

發表的  :

攪碎佢~

試完話你知

obrien 2013-02-01 02:04
我識早你 5 年就不得了啦, 你係SYD"N'EY 定MELBORNE..   ?

mkg3hei 2013-02-01 12:54
Perth
無乜人磯釣
釣甘多次只撞過一行三華人磯釣而巳

fd_dicky 2013-02-01 13:22
引用第  15  樓  mkg3hei  於  

發表的 回 14樓(obrien) 的帖子 :

Perth
無乜人磯釣
釣甘多次只撞過一行三華人磯釣而巳

獨巿啊,, 羨慕ing....  依度一上磯,, 幾十人圍住你....

路過... 2013-02-01 22:25
引用第 13 樓 mkg3hei 於

發表的 :

試完話你知
我已試過,已經知道~

obrien 2013-02-01 23:53
perth D 魚係咪好狠,,,   因為少人釣,, ?  
我果陣SYDNEY  用粗布綫直上鈎,  打沈底都經常中 Parrot  fish       ,,   完成冇諗過乜野係透明綫腳....更加米話浮波..           ,, 仲話打利TIM.......           

奧比斯 2013-02-02 13:50

dwy123456 2013-02-02 19:19
现在可没这么好钓罗.

mkg3hei 2013-02-03 15:02
師兄在哪裡呢?

dwy123456 2013-02-04 19:19
    悉尼

查看完整版本: [-- 自製誘餌 --] [-- top --]