查看完整版本: [-- 龍爪角問題 --]

-> 釣 點 介 紹 -> 龍爪角問題 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

養釣新手 2012-12-19 21:48

龍爪角問題

打算聽帶個朋友一齊去釣下魚 但因為未去過  我地都係新手 想問下有關龍爪角地點問題

1.水深幾多到     (本人未識試水深,又想釣波) 方便調整釣棚

2 釣點   [attachment=132239]

以上紅色區域行唔行到入去? 因為google睇唔到

3有冇d咩特別要求
  望各師兄指教

留影不留魚 2012-12-19 21:58
可以行不過滑腳

悲情釣手 2012-12-19 22:02
吹咁嘅風去多數蕉

梁爽 2012-12-19 22:09
唔使帶架生
風都食飽

財叔 2012-12-19 22:10
1..不要自己單獨一人去
2..要有救生衣   
3咁大風水不清等蕉 

4切寄不是開玩笑,好多位好危險

養釣新手 2012-12-19 22:13

撞棒釣手 2012-12-19 22:16
由最後一間別墅屋行過去,龜石至涼亭處會多人釣啲,潮漲時看不見對出的石頭,約有兩米幾三米水深,好易中石班,蝦兵蟹將特別多,磯邊要小心滑倒 。。

財叔 2012-12-19 22:23
引用第 6 樓 撞棒釣手 於

發表的 :

由最後一間別墅屋行過去,龜石至涼亭處會多人釣啲,潮漲時看不見對出的石頭,約有兩米幾三米水深,好易中石班,蝦兵蟹將特別多,磯邊要小心滑倒 。。

弋段路一定要小心,以前有好多人出个事(有一單一家幾口絞店晒)

Sam_Sam 2012-12-19 22:31
風冇大先去啦,咁嘅天氣都係蕉多

養釣新手 2012-12-19 22:35
聽你甘講都係帶個冰箱去坐穩陣d 我都唔想成日行泥行去 未買磯鞋差好滑

養釣新手 2012-12-19 22:38
但係我睇個澳門天氣app話吹溫和至和緩偏東風     冇計啦   約實曬 改期又有排搞

留影不留魚 2012-12-19 22:44
戈到D石真係大加滑如果再加上落雨.....真係要小心

arrowtsang 2012-12-19 22:55
無論任何天氣、水質,绝对係打龟指數超標的鬼地方!

路亞添 2012-12-19 23:49
去Big水亞漢買去2XX的台灣Vfov釘鞋好d加救生E   
希山莫希水遠投T釣沙蟲利有大琙

i9405516 2012-12-19 23:57
哥度  真系小心d好 , 好牙煙啊 , 古哥~

paulo 2012-12-20 00:10
成個澳門最大風大浪就係龍爪角個涼亭果帶,跌左落去死硬,就係別墅前面玩下算啦!

1魚 2012-12-20 01:28
要爬山的釣點,一定要跟熟路的人帶去,因為去的時候,你可能不知潮水是在漲潮或退潮,如果回程時,水位比較高,原來的路浸了海水,就要走其他的路,這時有可能要踏上濕滑的石頭...況且沒釘鞋,真的非常危險,我都有一次在黑沙的左邊釣,回程時水已浸過,沒有路了,最後選擇爬上山頂,竿袋+冰箱+餌袋,爬了接近一個鐘才爬到大馬路上

看海 2012-12-20 03:46
一兩年前、我親眼看到一釣魚人的家人在那處、等待水警將屍體運上岸邊的神情、實今我刻骨銘心。磯釣必須要釘鞋、救生衣、如缺一亦不要踏上石上、在馬路盡處玩玩好了。   

fd_dicky 2012-12-21 13:13
引用第  17  樓  看海  於  

發表的  :

一兩年前、我親眼看到一釣魚人的家人在那處、等待水警將屍體運上岸邊的神情、實今我刻骨銘心。磯釣必須要釘鞋、救生衣、如缺一亦不要踏上石上、在馬路盡處玩玩好了。     

絶對贊成,釣魚啫,安全最最最重要,有啲釘鞋一二百元起一對,救生衣亦只是一二百元起一件 (睇要求同睇餸食飯),千祈唔好慳......

養釣新手 2012-12-21 13:40
邊到有得賣 想汁依二件好耐 汁左啊媽就唔會炸型

fd_dicky 2012-12-21 21:53
引用第  19  樓  養釣新手  於  

發表的 回 18樓(fd_dicky) 的帖子 :

邊到有得賣 想汁依二件好耐 汁左啊媽就唔會炸型

淘寶 或 拱北的 釣具店..... 買啲有牌子的

fd_dicky 2012-12-21 22:10
磯鞋方面,毛氈加釘底最咬地:

v-fox 唔錯,, 我都有對:

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z0k.1000775.1.59.4LNqNd&id=13548238344

想平啲可選依種:

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.96.jKzshQ&id=10424583394&_u=l5kdfl0e4e1

若想平時都著得,可選可換行街底的,依款鞋面可防小雨,唔怕入水:

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.44.mf6oKH&id=15352653880&_u=l5kdfl09501

救生衣方面:

平的:

http://detail.tmall.com/item.htm?spm=a230r.1.10.150.c5kLuH&id=20646024955&_u=l5kdfl0ca91

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.31.YCb8Sv&id=12770714199

若想信心大啲可選韓國牌子的:

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.52.RGDIPb&id=14622112857&_u=l5kdfl062c9

希望啲資料對你有幫助

養釣新手 2012-12-21 23:15
      超正超有用     

撞棒釣手 2012-12-22 02:54
多謝c兄提供資料     

fd_dicky 2012-12-22 21:35
引用第  23  樓  撞棒釣手  於  

發表的 回 21樓(fd_dicky) 的帖子 :

多謝c兄提供資料       

c弟黎咋,, 雖鐘意釣魚,, 但都未上過大魚.......

"筆值"又唔多,, SO先上網搵平野........

養釣新手 2012-12-22 23:48
遭遇同我一樣      主力大軍入面有幾件都係淘寶野   

jy5486 2012-12-29 00:05
洗咩丫"..係水警亭到掉出去"
一定要深低...水流都幾急下..ps.有幾遠掉幾遠"
果到勁多(或)仔....用虫釣包你釣到手累"

查看完整版本: [-- 龍爪角問題 --] [-- top --]