查看完整版本: [-- 白沥过夜团 --]

-> 相 約 釣 魚 -> 白沥过夜团 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

<<   1   2  >>  Pages: ( 2 total )

barry 2005-11-01 20:48

白沥过夜团

白沥过夜团

2005年11月12日白沥过夜团(星期六)

活動召集人: BARRY

本名: 亞峰

聯絡方式: 13543883878或跟帖

活動地點:万山白沥

對象魚種:大白立\ 班,,等

活動日期: 2005年11月12日( 下午12:00———第二日早上8:00)

成行人數: 6人

目前人數: 6人(BARRY \智达\sou\不是日本人\大碌由\文)

預計費用: 費用AA制分

集合地點: 澳門水警前空地 (下午11:30) 由智达负责联系 **國內會員請跟帖議定**

注意事項: 個人安全裝備、糧水、釣具、釣餌和冰塊等,如遇活動當日天氣太惡劣則取消活動

名额已满!!

智達 2005-11-01 21:49
我去

1魚 2005-11-01 22:07
唔好釣晒我D白立呀~3斤以下的請放生~留翻比我釣呀! 先預祝您們一條魚就爆箱

whero 2005-11-02 03:03
提早一星期如何?快忍不住了

barry 2005-11-02 09:22
里个星期有事要做去不了/

barry 2005-11-02 10:07
12号有艇。1200¥

不是日本人 2005-11-02 10:25
11月12日是星期六
是星期六下午2点出発、還是星期五2点?

是在珠海座艇去的痲?

去、去、去、去、、、、、、、、、、

磯釣可以釣到石班?

barry 2005-11-02 10:35
星期六下午两点去,
珠海座艇。
当然可以但要看你的选点和钓饵而定。
你买好架生未啊?

不是日本人 2005-11-02 10:42
未呀!打算這幾天去買
拱北→MACAU、出関後、在関口有幾間魚具店、在那裏買可以痲?有没有好介紹、、、、

barry 2005-11-02 10:46
你心目中是什么价位?同埋你自己的需要。
拱比几间都可以先去看看。

不是日本人 2005-11-02 11:04
我不会玩一次不玩的、準備買中級貨(竿和絞2000蚊左右可以巴?)、高級貨買不起

拱北那裏有魚具店?以前地下商場有、但好象倒閉了、找不到~

barry 2005-11-02 11:09
如果两千蚊我就提议去澳门买了。
但其他野好似救生衣、矶鞋、等小配件就可以到拱比买,就在拱比富绅楼下,今晚我都会去看看,你有时间可以一起来。

1魚 2005-11-02 11:44
少少建議~通常每個經常釣魚的人,少不免都會帶備2支竿的,一支主要釣,另一支作為後備用,所以...新手如果不知買什麼竿好的話,可以考慮一下那支holiday的,熟識一些再買好一點,留holiday做後備用,而絞的話,目前一百多元一顆的品質不會很差,但釘鞋和手套就一定要買,以上幾款東西,$600~700元可攪掂了,日後再升級也不會浪費的

barry 2005-11-02 11:46
holiday400$

不是日本人 2005-11-02 12:03
謝謝、1魚大俠、和、BARRY大俠

HOLIDAY(那裏生産的?)、中左3斤魚、会不会断?、、、、

拱比富绅楼下、是不是迎賓広場対面大家楽那裏

1魚 2005-11-02 12:14
下面是引用不是日本人於2005-11-02 12:03發表的:
謝謝、1魚大俠、和、BARRY大俠

HOLIDAY(那裏生産的?)、中左3斤魚、会不会断?、、、、

如果是鱸魚的話,應該20斤之內都不會斷.....
不是開玩笑的....等同一支牙籤,您用少少力就可以折斷它了,但是如果您用兩邊拉的方式,試試能否把它拉斷?相信不容易吧.....大部份魚竿的支撐力只是一斤左右,超重的話,硬上就會有斷竿的風險了

1魚 2005-11-02 12:20
HOLIDAY 是日本的名廠 shimano產品,但並非在日本量產,而是在印尼做的,這支竿走低價位路線,銷量很多,當然不能和高級竿相比,但買了也不至於浪費的....另一支選擇就是迪佳

barry 2005-11-02 14:54

--------------------------------------------------------------------------------

HOLIDAY 有国产的!买时留意竿身上有表明的,

whero 2005-11-02 18:06
國產東區的竿子也是不錯的

智達 2005-11-02 18:24
barry哥!你打左十一月十二日(星期五)呀應該係11月12日(星期六),您用緊既係幾多年前既月曆呀.....

1魚 2005-11-02 19:17
點解又比您發現既 ~thx!改翻喇 !

海狗 2005-11-03 00:53
下面是引用barry於2005-11-01 20:48發表的白沥过夜团:
白沥过夜团

2005年11月12日白沥过夜团(星期六)

活動召集人: BARRY
.......

費用?$/人

1魚 2005-11-03 00:55
下面是引用海狗於2005-11-03 00:53發表的:

費用?$/人

AA制...平均攤分

海狗 2005-11-03 01:20
费用预计?$..1人

1魚 2005-11-03 01:32
艇費大約每人200
的士大約每人30(兩車/5人)
上島費60(現在不知還要不要收)
白瀝晚飯嗎?
租房嗎?
打誘餌嗎?

海狗 2005-11-03 01:36
thx...1魚

不是日本人 2005-11-03 10:18

是従香州還是横琴出発?
飛去白瀝島要多久、、?

有咩魚釣到架?黒立、白立、黄脚、、、有無大赤立、、、
天阿!、、、快等不了、、、、、

barry 2005-11-03 10:59
香洲出,一个钟度,大白立才是对象鱼!!!
慢慢来,钓鱼人要有耐性!!人地话!!
我都好想好想快D啊!!!好久无出矶了~~~

智達 2005-11-03 23:30
Barry 預多我一個位,大羅柚都去

alantam004 2005-11-04 01:01
買holiday不如買日新power千ㄡ或且將軍zoom竿貴少少600左右澳門有得買

1魚 2005-11-04 01:05
岩濤1.5應該都幾合新手上白瀝用,好似9百幾

dylan 2005-11-04 16:56
迪佳15呎 3号磯竿用得過,   >250元 我用過3,4斤魚無問題.

智達 2005-11-04 19:01
BARRY,預多我一個位,即係我要三個位(智達仔,大羅柚,文仔)。好似白歷團夠人喎,希望大家都馬到功成,滿載而歸。

智達 2005-11-04 19:09
barry,係唔係改左出發時間,

1魚 2005-11-04 19:42
下面是引用智達於2005-11-04 19:09發表的:
barrt,係唔係改左出發時間,

好快就湊夠六個人了~什麼改時間??是指先前打錯的星期五嗎?是我改回了正確的日子星期六的....

智達 2005-11-04 20:03
唔係!今日同barry,積奇去釣魚時,barry話想早少少出發,所以我咪要問實佢時間............

barry 2005-11-05 15:44
搞掂了.人数已满!

不是日本人 2005-11-07 13:53
白沥是不是無人島?

是不是10幾個鍾座係舊石到架!
HoHo~~~有魚釣就座到変石頭都無所謂~~~~~~~~~

barry 2005-11-07 14:55
是焦!!是望妻石!!
更正无鱼钓都可以变成石头架!!
你准备好未啊??

奇一 2005-11-07 22:57
出了嗎...pp呢

barry 2005-11-07 23:06
边有甘快啊,今个星期六先出,

宮本 2005-11-07 23:57
~"~ 好想去呀
不過女朋友返左來~ 沒得去 >"<

barry 2005-11-08 10:04
带埋她去!!

1魚 2005-11-13 22:05
冇消息回報.....難道.....咁!!!

jackie 2005-11-13 22:54
睇個大勢都似啦~~~

sou 2005-11-14 02:48
今次的白瀝萬山之行戰果出人意料的差,一行共六人中了大大小小六條魚!

不是日本人 2005-11-14 08:43

第一次出礁、見識了大東風一夜、弟2天又見到成海泥猛仔、、、、、、

kin 2005-11-14 08:57
happy 啦

d魚呢??

1魚 2005-11-14 10:37
下面是引用不是日本人於2005-11-14 08:43發表的:

第一次出礁、見識了大東風一夜、弟2天又見到成海泥猛仔、、、、、、

習慣了就不當一回事.....釣魚佬必修課程.....

智達 2005-11-14 14:30
白歷正面上唔到,因大東風,背風位,冇流冇湧,死水一氹,第二朝埋大萬山,因時間遲左出錯過左日出一殺那,開竹時以經泥猛仔過千,本應都有過斤八爪魚交差,可惜抄網時埋左石,死都唔出,有計,總結今次魚穫欠缺驚喜,不過有二位朋友第一次出礁,算係取個經驗啦......

查看完整版本: [-- 白沥过夜团 --] [-- top --]