查看完整版本: [-- 新手一問   "假餌搞" 同 "魷魚搞"  既不同 --]

-> 假 餌 釣 魚 -> 新手一問   "假餌搞" 同 "魷魚搞"  既不同 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

i9405516 2012-09-09 19:15

新手一問   "假餌搞" 同 "魷魚搞"  既不同

我買左隻魷魚淺杯直搞→ 呢隻  http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.203&id=7891315944

但想問問. 用黎玩假餌得吾得?? .
同埋 "假餌搞" 同 "魷魚搞" 有咩不同之處??  同有咩特性

望高手們出來解答

arrowtsang 2012-09-09 19:23
我都分唔清!

i9405516 2012-09-09 19:39
我都頭痛緊  哈哈~

1魚 2012-09-09 23:09
引用樓主  i9405516  於 2012-09-09 19:15

發表的 新手一問   "假餌搞" 同 "魷魚搞"  既不同 :

我買左隻魷魚淺杯直搞→ 呢隻  http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.10.203&id=7891315944

但想問問. 用黎玩假餌得吾得?? .
同埋 "假餌搞" 同 "魷魚搞" 有咩不同之處??  同有咩特性

.......

個絞咁貴,千幾蚊澳門幣,用多d啦!~呢個係專門用來釣木餌的絞,但用來釣假餌當然也無問題,因為都是海水用的,不過線身就要看對象魚了,因為釣魷魚理想是用1號左右pe線,但釣假餌可能要換一下,前題都係要睇魚種

i9405516 2012-09-10 00:06
一魚叔  你好~  我支竿就系用1號pe線左右....因為距lb系寫住10-12lb  haha  我有加你fb架  今日先問完你問題~  

財叔 2012-09-10 00:24
我大鄉里,未見个。         

路過... 2012-09-10 08:37
我想問磯釣用lbd攪同直攪又有咩分別?(除左多左個手剎,又有咩分別)
魷魚搞通常用pe線,線粗都係用到1.5!1.5線100m1000~2000杯就可以!齒輪比多數5.0或以上! (都係睇師兄玩得蒲吾蒲姐~)

下邊個攪係玩假餌架~

ymtchris 2012-09-10 08:54
不董喎...   

二點點 2012-09-10 11:17
真是一門高心學問我還以為什麼攪都是一樣‘只是產品質量相差問題   

釣魚郎 2012-09-10 12:12

查看完整版本: [-- 新手一問   "假餌搞" 同 "魷魚搞"  既不同 --] [-- top --]