查看完整版本: [-- 懷愐一下路環遊歷 --]

-> 澳門有什麼好玩 ! -> 懷愐一下路環遊歷 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2012-07-02 12:39

懷愐一下路環遊歷

年佬一輩的澳門人都在這個地方留下很多很多腳毛了尤其是路環原居民後生一輩的都會跟父母假期到這個地方食吓,飲吓,玩吓..................不竟這個地方還有點點漁村風貌,假期遊客眾多往往見咖啡室,飯店,甚至遠近馳名的葡式蛋撻都排晒長龍等位等食早幾年我都在這個碼頭偷雞釣了好多黃腳立現時這個碼頭每天還有船隻由橫琴~澳門~澳門~環琴對開接載居民旺來,但好似每日只有一班,平時我們見的買花攤檔多數都係由環琴過來....................

今次咁有興致去拍吓照係因為早幾日睇電視講這個地方可能會改變了,不再是現在的漁村風貌可能變為現代化城市了唔好話路環原居民想保留下去,相信有很多市民都希望保留

繼續~~~

再繼續~~~

今次影住咁多先..............

zoo 2012-07-02 13:03
最懷念都係個水警碼頭

1魚 2012-07-02 13:09
我小學畢業旅行,就是在現在的馬閣海事博物館碼頭搭渡輪去路環

Ron1203 2012-07-02 13:29
去戈度釣過啦~有黃腳仔~有鱸

1魚 2012-07-02 14:01
引用第  4  樓  zoo  於  

發表的  :

最懷念都係個水警碼頭   

剛回歸澳門時,都去過一次,抵押綠色回鄉證給大陸海關公安保管,大運河50蚊

小魔女SOS 2012-07-02 14:26
引用第  5  樓  1魚  於  

發表的  :

我小學畢業旅行,就是在現在的馬閣海事博物館碼頭搭渡輪去路環   

小學畢業旅行由媽閣海事博物館碼頭搭渡輪去路環咁就叫畢業旅行

黑仔華 2012-07-02 14:45
懷念從前的新法塘同大運河   

1魚 2012-07-02 14:51
引用第  8  樓  小魔女SOS  於  

發表的  :

小學畢業旅行由媽閣海事博物館碼頭搭渡輪去路環咁就叫畢業旅行

那時候還能有什麼苛求?
魚骨天線的黑白電視,是富豪級人家才有,我們只能用半毛錢(斗令),去看一場超人電視集呀!

機車28 2012-07-02 14:53
我都係要放低回鄉證比對面邊防!   
路環碼頭我都釣過魚!環境都無咩分別!只是棚屋少了!     

小魔女SOS 2012-07-02 14:59
引用第  10  樓  1魚  於  

發表的  :

那時候還能有什麼苛求?
魚骨天線的黑白電視,是富豪級人家才有,我們只能用半毛錢(斗令),去看一場超人電視集呀!

乜唔係企係窗邊偷看人家既電視機咩

小魔女SOS 2012-07-02 15:00
引用第  11  樓  機車28  於  

發表的  :

我都係要放低回鄉證比對面邊防!   
路環碼頭我都釣過魚!環境都無咩分別!只是棚屋少了!       

阿公遲D可能連哥少少棚屋都沒有了

釣魚郎 2012-07-02 15:18
個時要去環琴仲要將澳門証件交俾當時既水警

小魔女SOS 2012-07-02 15:24
引用第  14  樓  釣魚郎  於  

發表的  :

個時要去環琴仲要將澳門証件交俾當時既水警   

驚你移民返大陸唔返離呀

ymtchris 2012-07-02 15:46

chaofish 2012-07-02 18:38
俱往已

arrowtsang 2012-07-02 19:34

viva 2012-07-02 21:29

細橋 2012-07-02 22:39
好感性啊

Sam_Sam 2012-07-02 22:57
以成歷史

老蛇 2012-07-02 23:02
    看到都很懷愐    

財叔 2012-07-03 14:55
全部都係想當年,我咁後生40後物都唔識         

joaoao 2012-07-03 23:02
果陣神七咁早去爭籌...去慢左就皇帝都冇面俾   

查看完整版本: [-- 懷愐一下路環遊歷 --] [-- top --]