查看完整版本: [-- 你屋企有冇寶呀........... --]

-> 奇 趣 搜 錄 -> 你屋企有冇寶呀........... [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2012-06-08 10:34

你屋企有冇寶呀...........

想當年!

相信好多60後70後80前既院友都有儲下野既習慣不論紙也好,蓋也好,樽也好……………乜都可以收集一餐,因為哩d習慣係代代相傳阿太爺太婆年代就儲D乜票物票銀幣當然依加唔值錢啦到阿爺老逗年代就餅乾罐都會收收埋埋,當佢地百年歸老既時候大執佢地間祖屋就會發現梗有幾個係床低再新潮一輩的就去D咩動漫節掃貨屋企自己張床唔係比自己瞓,衣櫃唔係擺衫褲鞋襪小朋友就唔洗講……………就好似我咁哩幾日埋頭苦幹執拾屋企都搵到D小玩意唔係咩特別野…………只係紅酒塞有D都幾靚但係唔多,自己唔係經常飲紅酒有D都係朋友送或者去旅行時飲咗留番起

如果你地都有都可以鋪上來比大家分享吓架

1魚 2012-06-08 10:48
用來做浮波好材料喎   

小魔女SOS 2012-06-08 11:01
引用第  1  樓  1魚  於  

發表的  :

用來做浮波好材料喎     

首領你啱用送咗比你啦

看海 2012-06-08 11:20
   點解個膠袋咁長既!好少見    係咪特別的膠袋都儲起架

小魔女SOS 2012-06-08 11:27
引用第  3  樓  看海  於  

發表的  :

點解個膠袋咁長既!好少見     

海大C你唔好諗埋一邊呀!!!好多時你買細既電器,零件都有哩D包裝袋啦我睇個袋應該係買電器入住條電線既

ymtchris 2012-06-08 11:43
飲唔少好嘢咁喎。   

看海 2012-06-08 11:43
   sorry   

zoo 2012-06-08 11:54
原來師姐你喜歡酒塞, 99petrus &  97 Mouton Rothschild 酒塞你有興趣的話我留比你  

財叔 2012-06-08 11:59
C姐我家好窮,所以物都冇儲到。           

釣魚郎 2012-06-08 11:59
屋企有冇寶呀...........有啊,上有高堂......家有一老,如有一寶         

zoo 2012-06-08 13:10
引用第 8 樓 財叔 於

發表的 :

C姐我家好窮,所以物都冇儲到。               

財叔有句俗語叫:  窮人多垃圾     你屋企物都冇仲話自己窮? 

隨行者 2012-06-08 19:15
呀財叔就係一個釣魚寶....論最老佢夠晒資格

arrowtsang 2012-06-08 19:58
引用第  4  樓  小魔女SOS  於  

發表的  :

海大C你唔好諗埋一邊呀!!!好多時你買細既電器,零件都有哩D包裝袋啦我睇個袋應該係買電器入住條電線既

唔洗解釋喇,大家明架喇,妳都大個女咯....!

Sam_Sam 2012-06-08 22:13
哩d都算係好嘅習慣,話吾定第日有用架

joaoao 2012-06-09 22:27
冇呀   

查看完整版本: [-- 你屋企有冇寶呀........... --] [-- top --]