查看完整版本: [-- 什麼時候是揚竿時機? --]

-> 浮 游 磯 釣 -> 什麼時候是揚竿時機? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

1魚 2012-04-03 21:00

什麼時候是揚竿時機?

指磯釣用波波或標

小魚兒 2012-04-03 21:05
我喜歡先放一手,然後輕輕拉緊竹頭,感覺竹頭有點頭現象就抽    

悲情釣手 2012-04-03 21:05
感覺竹頭有點頭現象就抽

1魚 2012-04-03 21:18

arrowtsang 2012-04-03 21:28
並無一定方式;有時魚吃很狠快,丹錐一抖即揪,有時吃相龜毛,派線幾多也只是換來牙印;近年較歡喜魚一試餌,即抽竿搏魚!個人喜好吧!  

1魚 2012-04-03 21:37
引用第  4  樓  arrowtsang  於  

發表的  :

並無一定方式;有時魚吃很狠快,丹錐一抖即揪,有時吃相龜毛,派線幾多也只是換來牙印;近年較歡喜魚一試餌,即抽竿搏魚!個人喜好吧!    

暫時12比1
阿院長果然係與別不同呀~釣界膏人呀!

joaoao 2012-04-03 22:02
釣負浮時就會感覺竹頭有點頭現象或搶缐就抽   

而普通釣目視時就會在魚訊出現後收緊虛缐即抽...但東區偶然反過來佢抽返你         

arrowtsang 2012-04-03 22:03
引用第  5  樓  1魚  於  

發表的  :

暫時12比1
阿院長果然係與別不同呀~釣界膏人呀!

釣組巳有虛絲,何需"我喜歡先放一手,然後輕輕拉緊竹頭,感覺竹頭有點頭現象就抽"呢?放魚至返屋企才揪可好吧?12比1又如何!來個1000比1喇,哈......,我還是我行我素,反正左本大爺釣得高興就是了!

發記 2012-04-03 22:22

路亞添 2012-04-03 22:42
次次都打龜,未抽過

Sam_Sam 2012-04-03 22:42

但如果諗住釣石斑就要即抽啦     

夜遊 2012-04-04 00:13
其實我個人愚見,就係無話一定既睇情況啦,,,,,,,,,
有時都會比魚抽返轉頭

活活 2012-04-04 04:07
無魚瞬。。。。點抽呀?      

ymtchris 2012-04-04 11:49
先睇定先,收緊虛絲,還拖就即"趙"佢。

台灣仔 2012-04-04 14:13
好久沒抽過   

1魚 2012-04-04 14:14
引用第  12  樓  活活  於  

發表的  :

無魚瞬。。。。點抽呀?        

冇魚訊咪就抽......抽根烟先囉!

活活 2012-04-04 19:12
引用第  15  樓  1魚  於  

發表的  :

冇魚訊咪就抽......抽根烟先囉!

無魚訊同做緊大事一樣,都想抽根煙打發時間。。。

釣魚郎 2012-04-05 10:46
引用第  12  樓  活活  於  

發表的  :

無魚瞬。。。。點抽呀?        

無魚瞬有動靜先抽羅

金渔佬 2012-04-05 18:04
沉波收紧D线。在抽悟知点解次次走鱼

北京! 2012-04-05 19:18
我很久都没抽過了      所以唔識抽     

常滿 2012-04-05 19:42
有流水魚會食得兇狠d,沉波收緊線抽得,如果無流,我會數幾聲先抽,不過這都是很久以前的事了,現在個波唔會沉     

muito 2012-06-29 09:09
引用第  20  樓  常滿  於  

發表的  :

有流水魚會食得兇狠d,沉波收緊線抽得,如果無流,我會數幾聲先抽,不過這都是很久以前的事了,現在個波唔會沉       

常滿大師, 你係唔係講緊我個浮波好靚, 成日都唔會沉呀.

朱古力 2012-09-11 21:57
我喜歡沉波或沉標後,先放一手,等到再次拉動竹頭時才抽
命中機會率會高啲

小龍釣小魚 2012-09-11 22:11
我朋友會先踏前一步~然後收緊魚絲~再有動靜~即用巳故偉大武術家李小龍的腰馬合一用力向後勁抽~佛一聲!中唔中魚條魚不死也一定中傷~雖然未見佢抽中過=  =   

小傻 2013-03-28 00:37
好久冇抽过,吾记得了

揍龜 2013-07-17 14:42
之前用青蟲都係沉波等上5,6秒再抽,但係用南蝦鉤都到肚隔。

金渔佬 2013-09-04 22:57
经过当年,带下线在抽。。次次走鱼!过了一年哥仔终于领悟到啦               原来系要一沉波起手抽3下先打得实条鱼   不过唔系下下沉波都系大野 要自己判断                                                                                                                                                   [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]  [s:84]

查看完整版本: [-- 什麼時候是揚竿時機? --] [-- top --]