查看完整版本: [-- 即食鮑魚煲仔飯 --]

-> 講 飲 講 食 -> 即食鮑魚煲仔飯 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

機車28 2011-12-22 01:00

即食鮑魚煲仔飯

由于家中隻老虎眠0左!打極電話都冇人響應 一個人係屋企食嘜呢
於是乎!去廚房 實行地毯式搜查,終於.................................
[attachment=123146]
即食鮑魚
於是乎整番個煲仔飯食下先

材料:即食鮑魚一包
米.......因人數定
做法:洗米後,加沸水作煮.....(水量剛好是米面多出1cm許) 大火煮飯!
留心:當飯滾後 ,收水時,馬上將預熱0左既鮑魚,放係飯面 同時淋上醬汁
馬上收細火.....開始焗飯,即成 (全程用了20 時間)

[attachment=123147]
[attachment=123148]
弊!.......... 隻老虎聞到飯香.........................冇命喇!
留d.........................................比

wongchikit 2011-12-22 01:16

活活 2011-12-22 01:49
下次讲话有鲍鱼饭就大把人响应啦~     

機車28 2011-12-22 01:54
引用第  2  樓  活活  於  

發表的  :

下次讲话有鲍鱼饭就大把人响应啦~       

又係喎!

小魔女SOS 2011-12-22 07:11
阿公我PM定個電話比你下次有鮑魚煲仔飯食打比我 我即刻飛車來陪你食

一包6隻, 一艇又6人...啱啱好喎!!!           

發記 2011-12-22 09:01
丫公.....你就真係識食戈D人黎嫁囉         

三師兄 2011-12-22 10:14
   .........宵夜見到佢真係無得頂..........特別係而家天氣仲凍凍地.........

ymtchris 2011-12-22 10:15
真係食得招積....     

bobbylaw 2011-12-22 10:23
     鮑魚煲仔飯

華仔 2011-12-22 10:52
好正咁喔

小魔女SOS 2011-12-22 11:31
睇多兩睇又忍唔住口等我今晚又整番煲先     

悲情釣手 2011-12-22 11:57

老蛇 2011-12-22 12:18

1魚 2011-12-22 12:59
有冇攪錯阿公~六隻飽魚太高膽固醇喇,應該叫埋班手足同您共患難   

看海 2011-12-22 13:55
   咁粗D嘢頂胃嫁,我幫你攪掂佢   

釣魚痴 2011-12-22 13:55

鯛魚殺手 2011-12-22 19:46
一個人食咁多隻鮑魚,消化唔到,我幫你食幾隻喇!     

joaoao 2011-12-22 20:34
果然識嘆     

金渔佬 2011-12-22 20:49

釣魚郎 2011-12-23 10:38
鮑魚煲仔飯      

jk1965 2011-12-30 03:47
流哂口水了!   

查看完整版本: [-- 即食鮑魚煲仔飯 --] [-- top --]