查看完整版本: [-- (已詢問有關部門)有事一問??? --]

-> 議 事 亭 -> (已詢問有關部門)有事一問??? [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2011-11-15 15:48

(已詢問有關部門)有事一問???

請問有沒有人知道現時澳門駕駛50CC同90CC以上的電單車正確限速分別是多少?

唔好段估我要正確的,不知道的就不用回帖了

或者可否提供一下在那裡詢問到呢

因為有人話50CC時速49m已經影你快相,有d又話已經改咗例去到60m即係59m先影,所以我想肯定一下正確既答案

引用第  3  樓  小魔女SOS  於  

發表的  :

剛剛有朋友叫我打電話去<<交通事務局>>詢問

<<交通事務局>>人員回覆如下或者可以參考<<道路交通規章第20條>>

50cc屬輕型電單車限速40m
90cc以上屬重型電單車限速60m
.......

smallwhite 2011-11-15 15:52
應該唔係睇你幾多cc喎,係睇個條路嘅限速!

釣魚郎 2011-11-15 15:54
唔開屎屎事......一般市區60公里   

小魔女SOS 2011-11-15 16:03

<<交通事務局>>人員回覆如下或者可以參考<<道路交通規章第20條>>

90cc以上屬重型電單車限速60m

ymtchris 2011-11-15 16:52
引用第  3  樓  小魔女SOS  於  

發表的  :

.......

正確呀....

小魔女SOS 2011-11-15 16:55
引用第  4  樓  ymtchris  於  

發表的  :

正確呀....

嘩~~~50cc限速40m即係39m佢已經有權影你快相,咪要揸到蟻欄咁

kamio 2011-11-15 17:11
引用第 3 樓 小魔女SOS 於

發表的 :

.......

最基本常識

muito 2011-11-15 18:24
雖然如此, 但一般駕駛50cc者都無留意有關速度的啦.    

小魔女SOS 2011-11-15 18:32
引用第  7  樓  muito  於  

發表的  :

雖然如此, 但一般駕駛50cc者都無留意有關速度的啦.      

就係囉早幾日個fd先影咗快相

chaofish 2011-11-15 19:07
我踩架單車仔都有時四十幾km   

小生生 2011-11-15 20:15
法例規定..電單車系市區系40..郊區60...汽車市區60..郊區可以到80(限速例外)...
但系正常路邊快相位都系60先影(電單車同汽車一樣)....
除左...如果系用手提式影快相就會按法律規定做

arrowtsang 2011-11-15 22:49
我需然唔識! 但係我要回帖!

paulo 2011-11-16 00:39
講就講超過40同60就超速,但應該過51同71先影架!因為佢d儀器唔係百分百準確!

小心駕駛, 安全d好   

悲情釣手 2011-11-16 04:27
揸50仔嘅朋友小心D鬼鼠快相啦     

joaoao 2011-11-16 08:02
輕型電單車限速四十有十米數寬限,重型車限速60亦一樣十米數寬限,同樣新大橋限速八十但九十外先影相,小心駕駛!

soufat218 2011-11-16 08:58
引用第 3 樓 小魔女SOS 於

發表的 :

.......

小魔女SOS 2011-11-16 10:54
昨日已收到某大師兄pm很詳細的<<交通法例>>給我了,同時唔該晒以上咁多位院友比我既回覆   

不過揸輕型電單車又好重型電單車都好,始終係皮包骨大家小心駕駛好d,祝大家出入平安,路路暢通

奧比斯 2011-11-16 10:58
引用第  10  樓  小生生  於  

發表的  :

法例規定..電單車系市區系40..郊區60...汽車市區60..郊區可以到80(限速例外)...
但系正常路邊快相位都系60先影(電單車同汽車一樣)....
除左...如果系用手提式影快相就會按法律規定做   

澳門沒有市區與郊區之分,只有快速路段及大橋除外

所以沒有設置高速公路的

生仔 2011-11-16 20:31
   唔識,

查看完整版本: [-- (已詢問有關部門)有事一問??? --] [-- top --]