查看完整版本: [-- 之前問得唔清楚,香港係邊道認筆跡。 --]

-> 議 事 亭 -> 之前問得唔清楚,香港係邊道認筆跡。 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

總舵主 2011-11-12 12:28

之前問得唔清楚,香港係邊道認筆跡。

我有個香港朋友要(係香港做一份授權書一定要認筆跡)做份授權書比澳門一位律師 ( 一定要認筆跡)但係唔知係唔係去民政事務處辦?有冇邊位辦個?有冇詳細地址同電話?係唔係一日內攪掂?

釣魚痴 2011-11-12 13:32
噴水池仁慈堂你去問一問

1魚 2011-11-12 13:38
應該係簽好那份授權書後,連同該本人正本香港身份證拿到澳門立契官公署(仁慈堂)內作筆跡驗證
最好問清楚澳門那位律師先   

muito 2011-11-12 14:26
係澳門做, 定香港做授權書呀, 澳門可以去公證署或律師樓可以做到認證筆跡, 而香港的話, 無記錯, 民政署同一D具國際公證員牌的律師都認證到筆跡.

arrowtsang 2011-11-12 18:04
唔曉!

ymtchris 2011-11-12 20:46

1魚 2011-11-13 10:19
認筆跡是葡萄牙政府遺留下來的特有文化,其他地區都找不到有像澳門這樣的專門認筆跡機構,一般身份證及律師已可作證

生仔 2011-11-13 13:56

joaoao 2011-11-13 17:59
真係唔知

查看完整版本: [-- 之前問得唔清楚,香港係邊道認筆跡。 --] [-- top --]