查看完整版本: [-- 请问这是什么鱼(川紋笛鯛 ) --]

-> 魚 類 圖 鑑 -> 请问这是什么鱼(川紋笛鯛 ) [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

oz666666 2011-11-02 14:20

请问这是什么鱼(川紋笛鯛 )

[attachment=121442]

活活 2011-11-02 14:24
紅雞魚~

大舊飯 2011-11-02 14:25
     要問老師

oz666666 2011-11-02 14:32
谢谢

活活 2011-11-02 14:40
引用第  3  樓  oz666666  於  

發表的  :

谢谢

科:  笛鯛科
香港: 紅魚 (紅雞魚)
中國: 千年笛鯛  
台灣: 川紋笛鯛
最大體積:  116 cm (FL)
計數形質特徵: D. XI, 15-17; A. III, 10; P. 17; LL. 46-50; GR. 6-7+10-12

--------------------------------------------------------------------------------
特徵: 幼魚體白色並有3條深紫色至紅色寬帶:第一條寬帶自背鰭第一硬棘至吻端;第二條寬帶自背鰭中央至腹鰭;第三條寬帶自背鰭末硬棘至尾鰭下葉末端。此3條帶隨成長變為不明顯,體變為深紅色。
慣性: 珊瑚礁及沙質海底。
備注: 曾有雪卡毒報告。
分佈: 印度洋至西太平洋:紅海、東非,北至日本南部,南至澳洲。

oz666666 2011-11-02 14:41
非常感谢

發記 2011-11-02 14:41
有D似石(旁)           講下嫁炸...  

老蛇 2011-11-02 14:47

海浪 2011-11-02 15:19
引用第 4 樓 活活 於

發表的 :

科:  笛鯛科
香港: 紅魚 (紅雞魚)
中國: 千年笛鯛  
台灣: 川紋笛鯛
.......

雖然我唔曉,但睇落解答得很清楚.很專業! 您係味讀海洋生物係架!

zoo 2011-11-02 15:25
引用第 8 樓 海浪 於

發表的 :

雖然我唔曉,但睇落解答得很清楚.很專業! 您係味讀海洋生物係架!

佢讀電腦ga

ymtchris 2011-11-02 15:26
引用第  8  樓  海浪  於  

發表的  :

佢係讀農務系呀......

fishson 2011-11-02 16:59

白鱲狂 2011-11-02 17:34
好大呀!在什麼地方釣架             

悲情釣手 2011-11-02 17:45
條魚唔係用口咬住支竿弓上嚟架?     

arrowtsang 2011-11-02 18:44
     尖咀雞 / 包公     
補充一下:包公此名我是在很久以前請問過一個水上人而得知,因當時該水上人釣左條冇咁大條既上水,我咪問佢係咩魚黎,佢咪咁答囉!不過對照一下,又有D似京劇面譜包大人個樣喎!!! [attachment=121445]  [attachment=121446]

viva 2011-11-02 20:53

機車28 2011-11-02 21:06
魚來喎!         

itit 2011-11-02 21:50
red hen fish

荷包 2011-11-02 21:53
引用第  1  樓  活活  於  

發表的  :

紅雞魚~

Sam_Sam 2011-11-02 22:47
又識多樣

活活 2011-11-02 23:39
引用第  14  樓  arrowtsang  於  

發表的  :

尖咀雞 / 包公     
補充一下:包公此名我是在很久以前請問過一個水上人而得知,因當時該水上人釣左條冇咁大條既上水,我咪問佢係咩魚黎,佢咪咁答囉!不過對照一下,又有D似京劇面譜包大人個樣喎!!! [attachment=121445]  [attachment=121446]  

無錯,D艇家都有叫呢D魚做包公.

1魚 2011-11-03 00:24
魚身白色的叫做三刀(學名川紋笛鯛.海南島很多)

黑色的才叫做包公喎(學名斜帶髭鯛)

請看8樓 http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=5778

活活 2011-11-03 00:52
引用第  21  樓  1魚  於  

發表的  :

魚身白色的叫做三刀(學名川紋笛鯛.海南島很多)

黑色的才叫做包公喎(學名斜帶髭鯛)

請看8樓 http://www.fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=5778

首領,魚身白色,長大後身體會變紅,或有可能因為環境而變黑,但系班紋始終不會變,都有人叫佢做紅雞魚,紅魚,假三刀,包公. (不過臺灣俗名又有人叫打鐵婆)...
如果你留意下8樓張圖,須然顏色難分,佢應該系一條黑市打鐵佬,正鐵鱗

話時話,真系未聽過艇家叫打鐵立,鐵鱗做包公wor.......

至於真三刀,你以前都發過帖: http://fishingmacau.com/bbs/read.php?tid=20791

海狗 2011-11-03 03:53
引用第  12  樓  白鱲狂  於  

發表的  :

好大呀!在什麼地方釣架               

植偉師傅....圖中既地方係海南島....釣手係五指山

arrowtsang 2011-11-03 08:08
  有時都覺得D水佬改魚名幾過引,五花八門,..........海底雞、尖咀雞、包公;細麟佢地又叫果狸,可能魚背條紋有D同果子狸相似掛,幽面又叫打浪立或打浪狗,而背都有花點既龍利仔,水佬又叫佢地做花琍狗,白毛就叫罧雉,煙仔就叫杜仲,不過剽開塊魚肉,無論顏色同紋理,睇下又好鬼似中藥杜仲喎,哈哈,真係好鬼過引 !     

事旦啦!點叫都好啦!好食就得喇!

釣魚郎 2011-11-03 11:51
引用第  9  樓  zoo  於  

發表的  :

佢讀電腦ga

佢讀料理農.........

1魚 2011-11-03 13:04
引用第  22  樓  活活  於  

發表的  :

首領,魚身白色,長大後身體會變紅,或有可能因為環境而變黑,但系班紋始終不會變,都有人叫佢做紅雞魚,紅魚,假三刀,包公. (不過臺灣俗名又有人叫打鐵婆)...
如果你留意下8樓張圖,須然顏色難分,佢應該系一條黑市打鐵佬,正鐵鱗

.......

我知錯了~我知錯了
我覺得呢條叫做七刀才對~

查看完整版本: [-- 请问这是什么鱼(川紋笛鯛 ) --] [-- top --]