查看完整版本: [-- 哩罉仲唔結撻撻~ --]

-> 講 飲 講 食 -> 哩罉仲唔結撻撻~ [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

小魔女SOS 2011-11-01 10:48

哩罉仲唔結撻撻~

看標題仲以為發生咩大件事冇事又係講飲講食既時間到姐睇落沒甚特別粥一罉其實佢係一罉有錢都買唔到既粥點解咁講因為用上二十多條唔同品種既正宗海魚+埋D魚頭,魚骨煎香拗出一個濃郁湯低,再用五條斤頭至二斤既白立同牛屎同樣煎香用上愛心,耐性,時間.....慢慢拆肉,足足花了五小時做出一罉又香又綿既魚容粥時間就睇你自己了,可能你地2粒鐘就攪掂因為我要等D魚慢慢解凍所以時間就用多粒幾鐘,我個人不喜歡用水浸住解凍會失了魚本身的鮮味

煲魚容粥小貼士: 米最好分開煲,即先用少許水煲白粥低,不過唔好落太多水,到時將魚湯加入~
                                魚煎香一點乾身點拆肉好拆D香D~
                                切多一點薑絲放入粥內同煲~
                                食前再放些芫茜仲正~

粥後甜品:榴槤雪糕

煲湯低既時候魚本身會有大量魚油流出,我會用隔油壺把魚湯先隔一隔再用來煲粥

台灣仔 2011-11-01 11:02
唔爆釣返兩次都好難有粥食

機車28 2011-11-01 11:07
     會唔會獨食0左d呢?   

釣魚郎 2011-11-01 11:37
   我比較鍾意榴槤雪糕

小魔女SOS 2011-11-01 11:41
引用第  1  樓  台灣仔  於  

發表的  :

唔爆釣返兩次都好難有粥食   

爆釣一水就OK啦!好似我咁唔爆釣就儲儲埋3水先煲一罉不過太多功夫了應該有排都唔會再整

小魔女SOS 2011-11-01 11:44
引用第  3  樓  釣魚郎  於  

發表的  :

我比較鍾意榴槤雪糕

個榴槤雪糕都係一位台釣達人請我食咋

1魚 2011-11-01 12:50
榴槤   
我唔得閒走先   

財叔 2011-11-01 13:42
鱼蓉粥?我鍾意       

非洲鯽 2011-11-01 14:05

師姐,攪個網眾等我地全部人試下妳出品......      

chaofish 2011-11-01 14:43
   整啖尼啦

魚珠魚寶 2011-11-01 15:20
粥同榴槤雪糕都好正,引死人咩!         

kuai1 2011-11-01 15:51

釣魚痴 2011-11-01 16:34

joaoao 2011-11-01 17:20
貓屎舌糕!

arrowtsang 2011-11-01 18:37
     引死人,魔女又靠害!     

看海 2011-11-01 19:07
引用第  9  樓  藍玫瑰  於  

發表的  :

師姐,攪個網眾等我地全部人試下妳出品......        

同意

peter_218 2011-11-01 22:05
鱼蓉粥     

鱗光一閃 2011-11-01 23:35

活活 2011-11-02 01:42
下次整碗過我個老細好wor.  

小魔女SOS 2011-11-02 13:47
引用第  19  樓  活活  於  

發表的  :

下次整碗過我個老細好wor.    

你老細識揀魚骨就冇所謂,我怕揀唔清有D細骨~

白鱲狂 2011-11-02 17:55
魔女幾時再煲粥留番碗食吓呀!好耐無魚食啦!               

休渔琪 2011-11-15 17:08
個人不喜歡用水浸住解凍會失了魚本身的鮮味
非常认同!!!

查看完整版本: [-- 哩罉仲唔結撻撻~ --] [-- top --]