查看完整版本: [-- 花蘿漢 --]

-> 花 鳥 魚 蟲 -> 花蘿漢 [打印本页] 登录 -> 注册 -> 回复主题 -> 发表主题

梁爽 2011-10-14 23:10

花蘿漢

今日出拱北睇岩一條
開價480人仔 話係泰國進口的金花
我跟本唔識 聽佢UP左一倫
又心思思想買
但我都係要上來(課室)向各位師傅請教要注意D咩  同埋要點養

路亞添 2011-10-14 23:20
有冇相

梁爽 2011-10-14 23:29
冇啊

arrowtsang 2011-10-15 00:22
   家樂!    家樂!    家樂!

梁爽 2011-10-15 00:26
   家樂!    家樂!    家樂!

joaoao 2011-10-15 00:31
家樂!    家樂!    家樂!   

總舵主 2011-10-15 01:32
最緊要係個身型你自己鍾唔鐘意.
我個人鍾意大頭仔
千其唔好買短身元寶型,因為幾靚都冇用好快就死.(k型)
重要問題黎啦:  1. 你有冇其他魚養緊,因為花羅漢係唔可以混養.如果混養一定打到九彩.....
                           2. 餵食 :  佢真係冇改錯名 (  羅漢 )  佢係食素 ( 一世都指可以魚糧) 如果唔係會消化不良 , 個肚發漲然後............死.
                           3. 唔可以放手落魚缸,佢會咬你,
如果有咩唔明可以問我,不過講錯唔好見怪
我條花羅漢

梁爽 2011-10-15 01:39
你條花蘿漢靚到啊..........................       

1   如果我決定係要養花蘿漢    其他魚我就會放生
2   有人又話可以喂生餌佢食
3   賣花蘿漢  果條友叫我多D放隻手落去同佢玩  摸佢個頭

總舵主 2011-10-15 01:49

1. 你果d係咩魚.幾大個缸.
2. 你可以試下,一次好可能冇事,不過我就未試個得,不過你都唔會比你心愛寶寶試d有害食物,食咗仲好可能會死.
3.係可以摸下佢個頭,不過要小心d,如果佢餓或心情唔靚你隻手都好危險下. 大陸d魚販冇咩道德,唔可以盡信

梁爽 2011-10-15 01:59
1   飛洲即2條3指大, 雞泡2條,諗哥仔2條,釘公仔1條,唔知咩名魚仔4條1隻手指大
2   都係食素好D
3   澳門買 邊間買會好

天花佬 2011-10-15 02:34
引用第 9 樓 叔你個叔叔 於

發表的 :

1   飛洲即2條3指大, 雞泡2條,諗哥仔2條,釘公仔1條,唔知咩名魚仔4條1隻手指大
2   都係食素好D
3   澳門買 邊間買會好

成个鱼塘wo!

發記 2011-10-15 03:40
財哥.....你個魚魟真係機場男次囉  

ymtchris 2011-10-15 07:42

梁爽 2011-10-15 12:36
個缸將會集中西東南西北於一身
力求做到比門看全席好小小

總舵主 2011-10-15 13:48
1.其實你養到閑都可以轉變下.不過D舊愛都要好好處理 (我個人一般都會張佢地放生)
2 D水質會容易打理. ( 指要你唔養食過量)
3. 其實唔一定澳門定大陸買,指要合眼緣就得, 不過都有基本簡魚條件.
多多指教

梁爽 2011-10-16 01:33
簡魚條件 可以教導MA

總舵主 2011-10-16 13:30
頭同咀最好平,唔好咁凸咀,身唔好長,一定要活躍,唔游黎游去就唔好揀,色彩就自己喜歡,多多指教       

arrowtsang 2011-10-16 23:16
引用第  16  樓  總舵主  於  

發表的  :

頭同咀最好平,唔好咁凸咀,身唔好長,一定要活躍,唔游黎游去就唔好揀,色彩就自己喜歡,多多指教       

有D似揀北京狗既要決喎!!

梁爽 2011-10-17 01:12

查看完整版本: [-- 花蘿漢 --] [-- top --]